Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa tuhansia haitallisia tekoniveliä – raskasmetalleja voi hiertyä kehoon

Tuhansilla suomalaisilla on metallinen lonkan tekonivel, josta voi erittyä kehoon metallihierrettä.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Kerttu Kokko opetteli kävelemään lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen neljä vuotta sitten. Sama on edessä taas tänä keväänä. Kokko kuvattuna heinäkuussa 2012.
Kerttu Kokko opetteli kävelemään lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen neljä vuotta sitten. Sama on edessä taas tänä keväänä. Kokko kuvattuna heinäkuussa 2012. Kuva: Reijo Hietanen
Fakta

Nivelrikko yleistyy iän karttuessa

 Tekonivelleikkaukseen joudutaan yleensä nivelrikon takia.

 Suomessa on asennettu runsaat 173 000 lonkan ja lähes 176 000 polven tekoniveltä.

 Nivelrikko yleistyy iän karttuessa. Noin 30 prosentilla yli 75-vuotiaista naisista on polven nivelrikko, Mikko Manninen kertoo.

Yli tuhat ihmistä on joutunut lonkan tekonivelen vaihtoleikkaukseen siksi, että vanhasta tekonivelestä on irronnut metallihierrettä.

Irtoaminen liittyy tekoniveliin, joiden molemmat liukupinnat ovat metallia. Tällaisia niveliä on asennettu Suomessa noin 18 000, ja toistaiseksi noin 2 500 on vaihdettu.

Näiden nivelten käyttö on lopetettu, mutta niitä kehossaan kantavia seurataan edelleen. Kerttu Kokko ehti saada kaksi tällaista tekoniveltä, kumpaankin lonkkaansa. Oikea tekonivel vaihdettiin neljä vuotta sitten, vasen pitäisi vaihtaa kevään kuluessa.

Kaksi metallipintaa on teoreettisesti hyvä liukupari, totesi tekonivelleikkausten jälkiseurauksista Turun yliopistossa äskettäin väitellyt lääkäri Jari Mokka.

Biologiset riskit kuitenkin ylittävät teoreettisen hyödyt. Kun metallipinnat hankaavat toisiaan, voi syntyä niin sanottu metallihierrekomplikaatio.

Pinnoista hiertyy raskasmetalleja, jotka pääsevät nivelistä muualle kehoon. Oireita voivat olla kipu tai paineen tunne lonkan seudussa ja ihottuma.

Hiertyminen todettiin ensin yhdestä tekonivelmallista, jonka käyttö lopetettiin.

Sittemmin selvisi, että niin käy muillekin kahden metallipinnan nivelille.

Tekoniveliä asentavien ortopedien Suomen artroplastiayhdistys suositteli neljä vuotta sitten, että kahden metallipinnan tekoniveliä ei enää asenneta. Yhdistys päivitti suosituksensa kesällä.

Yhdistys oli aloitteellinen myös Tekonivelrekisterin uudistamisessa. Kaksi vuotta sitten lanseeratun uuden rekisterin toivotaan löytävän varhain ne tekonivelmallit, jotka toimivat huonosti.

Tavoite on vähentää uusintaleikkauksia, jotka rasittavat sekä sairaaloita että etenkin potilaita.

Kahden metallipinnan sijaan lonkkiin asennetaan tekoniveliä, joiden liukupintoina on metallia ja muovia, keraamia ja muovia tai pelkkää keraamia, kertoo Artroplastiayhdistyksen puheenjohtaja, Ortonin ortopedian johtava ylilääkäri Mikko Manninen.

Seuranta tarkoittaa sairaalakäyntejä, joilla selvitetään nivelen tilaa ja kehoon mahdollisesti siirtyneitä raskasmetalleja.

”Metallireaktion löytäminen ei ole helppoa”, Manninen huomauttaa. Reaktio alkaa nivelkapselissa ja leviää pehmytkudoksiin, mutta ei anna selkeitä oireita alussa.

Se voi myös jäädä näkymättä röntgenkuvassa ja verikokeessa. ”Pitää yhdistellä tietoja”, Manninen kuvailee.

Kun metalliarvot alkoivat kohota, Kerttu Kokko ei huomannut olossaan mitään outoa, mutta kampaaja ihmetteli hiusten lähtemistä vain toiselta puolelta päätä.

Oikean lonkan tekonivel vaihdettiin neljä vuotta sitten. Sairaala varoitti, että toipuminen olisi hitaampaa kuin ensimmäisen tekonivelleikkauksen jälkeen.

”Silloin menin normaalia kyytiä kuuden viikon kuluttua”, Kokko muisteli. Uusintaleikkauksen jälkeen lonkka olikin kipeä kuukausikaupalla.

Hän toipui kuitenkin lenkkeilykuntoon eli kävelemään sauvojen kanssa useita kilometrejä päivittäin.

Seuranta jatkui vasemman lonkan osalta. ”Metallireaktio voi tulla kymmenen hyvän vuoden jälkeen”, Manninen muistuttaa.

Syksyllä selvisi, että Kokon metalliarvot ovat kohonneet. Leikkaus on edessä kevään kuluessa.

Vaihdettava lonkkanivel oireilee. Sitä pistelee ja siitä kuuluu narinaa ja lonksahduksia. Viiden kilometrin lenkin alkupuoli sujuu hyvin, mutta lopussa on jo vaikeaa. Lenkin jälkeen on koko jalka kipeä.

”Yritän silti kävellä niin kauan kuin suinkin pystyn.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat