Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työterveyslaitos: Sairausloman omailmoitus­käytäntö säästää aikaa, rahaa ja vaivaa sekä lyhentää sairauslomia

Luottamus lisääntyy, kun työntekijä voi jäädä pariksi päiväksi potemaan ilman lääkärintodistusta, Työterveyslaitos havaitsi.

Kotimaa
 
Päivi Repo Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kotimaantoimittaja.
Christian Westerback / HS
Kuva: Christian Westerback / HS
Fakta

Käynnit vähenivät 20–40 prosenttia

 Omailmoituskäytäntö alkoi muutamilta julkisilta työpaikoilta, ja nyt lähes kaikki julkisen sektorin työpaikat käyttävät sitä.

 Myös kaksi yksityissektorin työpaikkaa kolmesta soveltaa käytäntöä.

 Omailmoituskäytäntö on lakisääteinen muissa pohjoismaissa. Sitä käytetään myös Saksassa ja Britanniassa.

Työpaikkojen kannattaisi ottaa käyttöön käytäntö, jossa lyhyestä sairauslomasta ei tarvita lääkärintodistusta, vaan työntekijän oma ilmoitus riittää.

Näin toteaa Työterveyslaitoksen tutkimus, joka selvitti niin sanottua omailmoituskäytäntöä. Siinä työntekijä saa olla muutaman päivän sairaana ilman sairauslomatodistusta, kunhan ilmoittaa sairauslomapäivien lukumäärän ja syyn palattuaan töihin.

Tutkituissa organisaatioissa sai olla sairauslomalla 1–3 päivää omalla ilmoituksella. Osa työpaikoista oli rajoittanut käytön vain joihinkin sairauksiin kuten flunssaan ja vatsatautiin.

Käytäntö säästää aikaa, vaivaa ja rahaa, tutkimus osoitti. Sairauslomat taas eivät yleisty, vaikka niin usein epäillään, vaan pysyvät ennallaan.

Päinvastoin sairauslomat lyhenevät. Kun lääkäri arvioi sairausloman tarpeeksi 3 päivää, ne myös pidetään, kun taas omailmoituksella palataan töihin heti, kun olo tuntuu helpottavan. Keskimääräinen poissaolo oli kaksi päivää.

Keskeistä on luottamus, tutkijat korostavat. Kun työntekijät kokivat, että heihin luotettiin, hekin luottivat esimiehiin. Seurauksena luottamus kasvoi esimiesten ja alaisten välillä.

Omailmoitus toimiikin parhaiten työpaikoilla, joilla esimies tuntee alaisensa hyvin. Jos taas alaisia on paljon ja he vaihtuvat usein, luottamusta ei rakennu samaan tapaan, eikä omailmoitus ehkä toimi, tutkijat pohtivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat