Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Pedofiilien metsästäjän” sakot yksityisyyden loukkaamisesta pysyivät hovioikeudessa

Lapsen hyväksikäytöstä tuomitun kuvan yhdistäminen rikostuomiosta kertovaan uutiseen loukkasi Itä-Suomen hovioikeuden mukaan tuomitun yksityisyyttä.

Kotimaa
 

Itä-Suomen hovioikeus on pitänyt voimassa niin sanotulle pedofiilien metsästäjälle tuomitut sakot yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Hovioikeuden mukaan nelikymppinen mies syyllistyi rikokseen linkittämällä yhteen seksuaalirikostuomiosta kertovan uutisen ja tuomitun Facebook-sivulta poimimansa kuvan.

Mies joutuu maksamaan 40 päiväsakkoa eli yhteensä 1 880 euroa sakkoa. Lisäksi hän joutuu maksamaan uhrilleen tuhannen euron kärsimyskorvaukset.

Mies ylläpiti Facebookissa Pedofilian uhrien puolesta -sivustoa, jossa hän julkaisi aiheeseen liittyviä uutisia. Tammikuussa 2014 hän linkitti sivuille MTV:n uutisen, jossa kerrottiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuominneen erään nimeltä mainitun miehen yli kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hän myös lisäsi sivuille tuomitun kuvan, jonka hän oli ottanut tuomitun omilta Facebook-sivuilta.

Mies vetosi sananvapauteen. Hän huomautti, että kuva oli tullut julkiseksi tuomitun omien toimien takia ja hän oli ainoastaan liittänyt sen aiemmin julkaistuun uutiseen. Hän huomautti myös tuomion olleen yli kaksi vuotta vankeutta.

Hovioikeuden mukaan kuvan käyttö arkaluonteisen uutisaiheen yhteydessä voi merkitä loukkaavaa vihjausta.

”Sellainen henkilöllisyyden paljastava julkistaminen, jossa luvatta käytetään nimen ilmaisemisen ohella asianosaisen valokuvaa, merkitsee voimakkaampaa puuttumista kohdehenkilön oikeuteen määrätä henkilöään koskevista asioista kuin pelkän nimen julkistaminen”, hovioikeus totesi.

Hovioikeuden mukaan yhteiskunnan normien vastainen teko saattaa oikeuttaa kertomaan tekijän ja itse teon, mutta ei paljastamaan muita yksityiselämän suojaan kuuluvia tietoja epäillystä tai tuomitusta.

Vakavien rikosten uutisoinnissa on hovioikeuden mukaan kyse yleiseltä kannalta merkittävien asioiden käsittelemisestä. Yksityishenkilön nimen julkaiseminen rikosuutisessa edellyttää sen mukaan yleensä yli kahden vuoden vankeustuomiota.

Hovioikeus muistuttaa myös sananvapauteen liittyvästä vastuusta, koska internetin myötä mahdollisuudet perinteisestä mediasta riippumattomaan tiedonvälitykseen ovat laajentuneet.

”Internetin keskustelupalstoilla julkaistut mielipiteet saattavat helposti johtaa ylilyönteihin ja jopa niin sanotun lynkkausmielialan leviämiseen kuten tässäkin tapauksessa vaikuttaa käyneen”, hovioikeus korostaa.

Oikeus viittaa siihen, että pedofiilisivustoa ylläpitänyt mies kertoi itsekin poistaneensa sieltä kymmeniä asiattomia, väkivaltaisia ja rasistisia kommentteja.

Seksuaalirikostuomiosta kertova MTV:n uutinen oli tavanomainen rikosuutinen, hovioikeus toteaa. Tuomitun kuvan kopioiminen tähän yhteyteen kiinnittää oikeuden mukaan kuitenkin perusteettomasti huomiota tuomitun persoonaan. Itse kuva ei sisällä minkäänlaista negatiivista tietoa tai vihjausta tuomitusta.

Hovioikeus päätyy siihen, ettei kuvan kopioiminen rikosuutisen yhteyteen ollut tarpeen yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi.

”Sinänsä neutraalin kuvan kopioiminen ilman [tuomitun] suostumusta arkaluonteisen uutisen yhteyteen muodostaa hovioikeuden käsityksen mukaan loukkaavan kontekstin, jota ei tässä tapauksessa voida pitää hyväksyttävänä.”

Kuvan julkaiseminen uutisen yhteydessä aiheutti hovioikeuden mukaan kohteelle vahinkoa ja kärsimystä. Sen takia nelikymppisen miehen sakkotuomio pysyy voimassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat