Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pientalon rakentajan odotus voi venyä – kuntien välillä suuria eroja byrokratian nopeudessa

Tontin luovutuksen jälkeen voi kulua kuukausia ennen rakennustöiden alkua. Kaava-alueella rakennuslupa saattaa tulla nopeasti.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Tasoitemies Jorma Kreusin mielestä byrokratia on lisääntynyt omakotitalotyömaalla. Tasoitekoneen letkua suoristaa rakennuttaja Ville Kakko.
Tasoitemies Jorma Kreusin mielestä byrokratia on lisääntynyt omakotitalotyömaalla. Tasoitekoneen letkua suoristaa rakennuttaja Ville Kakko. Kuva: Vesa Ranta
Fakta

Mukana monta ammattilaista

 Talon rakentaja tekee yhteistyötä monen ammattilaisen kanssa. Heitä ovat esimerkiksi arkkitehti, rakennesuunnittelija, sähkösuunnittelija, talotekniikan suunnittelija, keittiösuunnittelija, pihasuunnittelija, energia-asiantuntija, työmaan valvoja ja rakennusvalvontaviranomainen.

 Rakennuslupa tarvitaan, kun kyseessä on uudisrakennus, laajennus tai sisärakenteen iso muutos.

 Toimenpideluvalla selviää yleensä, jos rakentaa pientä pihavajaa tai leikkimökkiä tai teettää pieniä muutoksia julkisivuun.

Oulu. Kannattaa varata riittävästi aikaa omakotitalo- tai kesämökkihankkeen valmisteluun ja suunnitteluun, sanoo Oulun kaupungin rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä.

Oulussa tontin luovutuksen ja rakennustöiden aloittamisen välinen aika on keskimäärin neljä kuukautta.

Useiden kuukausien prosessiin saa varautua muissakin kaupungeissa. Sen sijaan pienissä kunnissa voi kaikesta selvitä hyvinkin nopeasti.

Tilanne on hyvin kirjava eri puolilla Suomea. Rakennusvalvonta perustuu rakennuslakiin, johon on jätetty väljyyttä tulkinnoille.

Töiden aloitusaika voi pidentyä jopa vuoteen, jos hankittu tontti sijaitsee kaavoittamattomalla alueella. Maaseudulla niin sanotun poikkeuslupapäätöksen tekee elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely). Valmisteilla olevan lakimuutoksen jälkeen päätösvalta siirtyy ely-keskuksista kuntiin.

”Kaavoittamattomilla alueilla tehdään suunnittelutarveratkaisu, ja se kestää pitempään. Sen sijaan kaava-alueella rakennusluvan voi saada viikossa ja jopa alle sen”, Seppälä kertoo.

Lupapäätösten nopeus perustuu Oulussa rakennusvalvonnan laatuohjaukseen.

”Haluamme auttaa rakentajaa järjestämällä neuvontatilaisuuksia”, Seppälä kertoo.

Niissä kerrotaan muun muassa talotekniikasta, arkkitehtuurista ja kosteuden hallinnasta.

”Oikeilla materiaalivalinnoilla saadaan laadukas ja terve,mutta kohtuuhintainen rakennus”, Pekka Seppälä sanoo.

Vesa Ranta
Johanna Karhu on tyytyväinen Oulun rakennusvalvonnan toimintaan. Perheen omakotitalo valmistui kaksi vuotta sitten. Pihalla leikkivät lapset Noora, 6, ja Saku, 4.
Johanna Karhu on tyytyväinen Oulun rakennusvalvonnan toimintaan. Perheen omakotitalo valmistui kaksi vuotta sitten. Pihalla leikkivät lapset Noora, 6, ja Saku, 4.

Rakennusvalvonta osallistuu talon suunnitteluun ennen lupakäsittelyä esimerkiksi osallistumalla kokouksiin pääsuunnittelijan kanssa.

”Neuvontatilaisuudet olivat asiallisia, mutta en niistä paljon saanut. Rakenneratkaisut olivat mieheni ja talon suunnitelleen arkkitehdin heiniä, minä keskityin sisustuksen suunnitteluun”, Johanna Karhu kertoo.

Hän rakennutti miehensä Hannu Karhun kanssa Ouluun omakotitalon kaksi vuotta sitten.

Karhujen naapurissa omakotitaloa rakentava Ville Kakko ei osallistunut laatuohjaukseen, sillä hän rakentaa jo seitsemättä omakotitaloa.

”Työmaalla tapahtuva valvonta on selvästi lisääntynyt. Nyt kiinnitetään huomiota myös oikeisiin asioihin – kuten, että kattotuolit tai palkistot on kiinnitetty oikein. Valvoja käy paikalla ennen kuin seinät on levytetty umpeen”, Kakko kertoo.

”Rakentamiseen on tullut liikaa byrokratiaa”, sanoo Kakon omakotitalon olohuoneen seiniä tasoittava Jorma Kreus.

Hän on urakoinut omakotitalotyömailla vuosikymmenet.

Esimerkiksi alumiinisia a-tikkaita ei saa enää käyttää. Jos on noustava metriä korkeammalla, pitää rakentaa teline.

Omakotitalohanketta voi hidastaa myös runsas suunnittelijoiden ja erilaisten valvojien joukko, sanoo Rakennustutkimus RTS:n toimitusjohtaja Aarne Jussila.

”Laskin kerran, että omakotitalohankkeeseen osallistuu vähintään 12 ulkopuolista, jopa naapureita pitää kuulla”, Jussila sanoo.

Rakentamisen aikana oma roolinsa voi olla eri alojen ammattilaisilla, kuten vaikka maaperäasiantuntijalla tai sisustussuunnittelijalla.

”Hyvin moni käy työmaalla, ja jokainen käynti maksaa rakentajalle. Monelle omakotitalo on liian kallis haave”, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen sanoo.

Vuodesta 2002 vuoteen 2015 omakotitalon keskimääräinen neliöhinta on kohonnut 1 030 eurosta 1 920 euroon.

”Jos mukaan laskee rahanarvon muutoksen, neliöhinta on tänä aikana noussut 54 prosenttia”, Pientaloteollisuus ry:n johtaja Kimmo Rautiainen sanoo.

Neliöhintaa ovat Rautiaisen mukaan nostaneet materiaalit, mutta myös byrokratisoituminen. Suunnitteluvaihetta voisi hänestä yksinkertaistaa.

”Pitääkö kaikkien asiantuntijoiden aikaa käyttää työmaakäynteihin? Riittäisikö sähköinen yhteydenpito? Voisiko joitakin suunnittelun tai valvonnan tehtäviä yhdistää?” Rautiainen kysyy.

Lisäksi rakentamismääräyksiä tulkitaan Rautiaisen mukaan eri tavoin, mikä aiheuttaa turhaa työtä.

”Voisiko omakotitalohankkeen säädöksiä ja määräyksiä yksinkertaistaa ja pelkistää? Hankkeessa pitää olla monta suunnittelijaa, mutta lopulta vastuun kantavat pääsuunnittelija ja rakennuttaja”, arkkitehti Tapio Rönkönharju sanoo.

Vesa Ranta
Ville Kakko asentaa terassin pilaria maaliskuussa Ouluun valmistuvan omakotitalonsa edustalla.
Ville Kakko asentaa terassin pilaria maaliskuussa Ouluun valmistuvan omakotitalonsa edustalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat