Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omailmoitus on lyhentänyt sairauslomia

Valtaosa työnantajista sallii lyhyen sairausloman ilman todistusta.

Kotimaa
 
Christian Westerback / HS
Kuva: Christian Westerback / HS
Fakta

Käynnit vähenivät 20–40 prosenttia

 Omailmoituskäytännöt vaihtelevat työpaikalta toiselle. Sairauslomapäivien määrä tai sovellettavat sairaudet vaihtelevat, ja joillakin työpaikoilla pitää käydä sairauden jälkeen vielä keskustelu esimiehen kanssa.

 Väärinkäytökset ovat olleet harvinaisia. Sellaisen perusteella voidaan rajoittaa työntekijän oikeutta omailmoitukseen esimerkiksi puolen vuoden ajaksi.

 Mallin sallimia sairauksia ja sairauspäiviä voisi laajentaa, Työterveyslaitoksen tutkimus pohti. Se vähentäisi työterveyshuollon palvelujen tarvetta lisää, mutta tutkimukseen osallistuneet esimiehet olivat haluttomia siihen.

”Kaikki vastustivat aluksi”, sanoo UPM-Kymmenen johtava lääkäri Tero Kemppainen sairausloman omailmoituskäytännöstä.

”Yhden tehtaan johto halusi kuitenkin kokeilla. Kaikki meni niin hyvin, että omailmoituskäytäntö on ollut käytössä joka paikassa vuodesta 2008.”

UPM-Kymmene ei ole kokemuksineen yksin. Kun työntekijät saavat olla sairauslomalla muutaman päivän omien tuntemustensa perusteella, ilman velvollisuutta hankkia sairauslomatodistus, sairauspoissaolot eivät lisäänny vaan vähenevät.

”Johto vastusti omailmoitukseen siirtymistä, mutta kävi päinvastoin kuin odotettiin: poissaolot vähenivät”, sanoo ISS:n henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen.

”Suosittelen tätä kaikille.”

Vaikutuksen totesi myös Työterveyslaitoksen tuore tutkimus, johon vastasi lähes 500 ihmistä. Mukana oli viisi työyhteisöä, jotka soveltavat omailmoitusta.

”Sairauspoissaolojen kesto lyhenee, mutta poissaolojen määrä ei”, kiteyttää tutkimusta tehnyt Työterveyslaitoksen ylilääkäri Juha Liira.

”Kokonaisvaikutus on täysin neutraali.”

Suurin osa työnantajista soveltaa jo omailmoitusta. Käytäntö alkoi julkisesta sektorista, ja nyt enää kolmannes yksityisen sektorin työnantajista vaatii todistuksen jokaisesta sairauspoissaolosta.

Heidänkin kannattaisi harkita siirtymistä omailmoituskäytäntöön, suosittelee Työterveyslaitoksen ylilääkäri Kari-Pekka Martimo.

Jos sairauslomaa määrätään muutama päivä, ne myös pidetään. Jos taas työntekijä saa itse arvioida kuntonsa, hän on sairas keskimäärin 1,6 päivää.

Yleisin omailmoitusaika on 1–3 vuorokautta. Sinä aikana podetaan etenkin flunssaa ja vatsatauteja, joihin ei ole paranemista nopeuttavaa hoitoa, vaikka lääkärissä kävisikin.

Hämeenlinna on pidentämässä omailmoitusaikaa seitsemään päivään. Syy on säästö: ”Sairauslomatodistuksista täyttyi mappeja, ja paperien pyörittäminen vei aikaa”, kertoo Hämeenlinnan entinen henkilöstöjohtaja Raija Hätinen.

”Henkilöstöön pitää luottaa. Nykyajan johtaminen rakennetaan luottamukselle eikä epäluottamukselle. Rohkaisen kaikkia ryhtymään tähän.”

Hallitus yrittää vähentää sairauspoissaoloja tekemällä ensimmäisestä sairauspäivästä palkattoman. Muun muassa Työterveyslaitos on vastustanut esitystä. Tutkimustulos osoittaa, että palkattomuus ei ole ainoa tapa vähentää poissaoloja.

”Poliittiset päättäjät ovat tekemässä päinvastaisia päätöksiä”, huomauttaa Työterveyslaitoksen tiimipäällikkö Mikael Sallinen. Hän arvioi rahoitettavia tutkimuksia Työsuojelurahastossa, joka rahoitti omailmoitustutkimusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat