Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avioliittolaki nostatti vielä arvokeskustelun

Kotimaa
 

Eduskunta kävi tiistaina vielä yhden arvokeskustelun sukupuolineutraalista avioliittolaista, kun eduskunta käsitteli vuonna 2014 hyväksytyn lain seurannaislakeja. Eduskunta hyväksyy lait äänestyksessä keskiviikkona.

Näin useat parisuhteisiin liittyvät säännökset muuttuvat sukupuolineutraaleiksi.

Lakien tultua voimaan rekisteröidyn parisuhteen voi muuttaa ilmoituksella avioliitoksi ja uusien parisuhteiden rekisteröinnistä luovutaan.

Koska avioliitto on mahdollinen myös samaa sukupuolta oleville, transseksuaalin sukupuolen vahvistamislaista poistetaan vaatimus naimattomuudesta.

Kristillisdemokraatit ja eräät perussuomalaiset vastustivat muutoksia loppuun asti. Asiasta väiteltiin ties kuinka monetta kertaa, mikä kertoo edustajien suurista arvoristiriidoista.

Päivi Räsänen (kd) ihmetteli, miksi esityksestä puuttuu lapsivaikutusten arviointi, vaikka lait koskevat nimenomaan lapsia salliessaan adoptio-oikeuden samaa sukupuolta oleville pareille.

Muun muassa edustajat Sanna Marin (sd) ja Hanna Sarkkinen (vas) pitivät ”ihmisoikeusloukkauksena”, että transseksuaalilakiin jäi lisääntymiskyvyttömyyttä koskeva edellytys. Se tarkoittaa, että nainen ei voi muuttua mieheksi, ellei häntä ole steriloitu tai ellei hän ole muuten lisääntymiskyvytön.

Yksityiskohdasta on väitelty paljon.

”Jos lisääntymiskyvyttömyyden edellytys poistettaisiin, se tarkoittaisi, että juridinen mies voisi synnyttää naisen tavoin. Kuinka sekavaa on lapsen kannalta, että hänellä on isä, joka on synnyttänyt”, sanoi Räsänen.

Laura Huhtasaari (ps) huomautti, että on asioita, joista ihminen ei voi päättää. ”Mies ja mies eivät voi saada keskenään lasta. En ymmärrä, miksi tässä salissa väheksytään biologiaa ja lapsen oikeutta.”

Katja Hänninen (vas) sanoi, että lait vievät tasa-arvoa eteenpäin ja ovat hänen arvojensa mukaisia. Antero Laukkanen (kd) esitti lakien hylkäämistä, Huhtasaari kannatti häntä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat