Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR laskee hintoja pysyvästi – halpabussi on silti edullisempi

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
VR pyrkii kääntämään viime vuosina huvenneen matkustajamääränsä kasvuun hintauudistuksella.
VR pyrkii kääntämään viime vuosina huvenneen matkustajamääränsä kasvuun hintauudistuksella. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Junalippujen hinnat alenivat tiistaina keskimäärin neljänneksen. HS:n tekemän vertailun mukaan VR kilpailee nyt matkalippujen hinnassa aiempaa tasaväkisemmin halpabussien kanssa – mutta ei silti useimmissa tapauksissa yllä samalle tasolle halvimmillakaan lipuilla.

Lapsiperheiden junalippujen hinnat sen sijaan nousivat joissakin tapauksissa tiistaina.

Helsingin Sanomat vertaili VR:n uusia hintoja muiden joukkoliikennevälineiden lipunhintoihin satunnaisesti valittuina ajankohtina.

Tulokset ovat esillä oheisessa grafiikassa.

Vertailun mukaan junalippu on halvin vaihtoehto Helsinki–Oulu-välillä. Ero Onnibussin lipunhintaan on euron verran. Matka-ajassa juna voittaa linja-auton lähes kahdella tunnilla.

Linja-autoyhtiö Onnibus.com on vertailun mukaan halvin kolmella yhteysvälillä.

Vertailussa katsottiin vain yhdensuuntaisia matkoja. Vertailuun valittiin viisi yhteysväliä viidelle eri päivälle. Jokaiselta päivältä etsittiin yhden yhteysvälin halvin yhdensuuntainen matka.

VR myöntää, että alennusten jälkeenkään juna ei pärjää hintakilpailussa edullisimmille linja-autoille.

”Juna on kalliimpi väline tuottaa kuin linja-auto. Näin ollen ihan halvimpiin bussilippuihin ei tässä [uudistuksessa] päästä, mutta junalla on muita etuja. Juna on hauska tapa matkustaa”, sanoo matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.

VR uskoo, että hinta-ale kasvattaa vuosittaista matkustajamäärää nykyisestä noin 12 miljoonasta yhdellä miljoonalla.

Yhtiö pyrkii saamaan sekä kokonaan uusia asiakkaita muiden kulkuneuvojen käyttäjistä että aiemmin kalliiden lipun hintojen vuoksi menettämiään vanhoja asiakkaita takaisin.

Uudenlaisella säästölipulla voi päästä Helsingistä esimerkiksi Turkuun tai Tampereelle jopa alle kymmenellä eurolla. Säästölippuja on kuitenkin tarjolla vain rajoitetusti kuhunkin junaan.

”Alennukset koskevat koko maata, mutta alennus ei ole sama kaikilla reiteillä”, Romanainen sanoo.

Vain Lapin-yöjunien makuu- ja autopaikkojen hinnat säilyvät entisellä tasolla kaikkein vilkkaimpina sesonkeina, mutta muina aikoina nekin halpenevat.

Onnibus.comin toimitusjohtaja Pekka Möttö vakuuttaa olevansa iloinen VR:n hintauudistuksesta. Yhtiö ei aio laskea hintojaan sen vuoksi.

”Uskon, että joukkoliikenteen kokonaismarkkina kasvaa. Lyhyellä tähtäyksellä matkustajia voi siirtyä puolin ja toisin”, Möttö sanoo.

Junaliikenteen hintauudistus ei kohtele kaikkia matkustajaryhmiä tasapuolisesti.

Lapsien kanssa matkustavien perheiden lippukustannukset voivat jopa nousta, koska VR luopui aiemmasta perhelipusta, ja 4–16-vuotiaat tarvitsevat vastedes aina oman lipun.

”Joissakin tapauksissa näin voi käydä”, myöntää matkustajaliikenteen hinnoittelu- ja tuotejohtaja Nora Härme.

Nyt myynnistä poistunut perhelippu oli VR:n mukaan tuotteena hankala, sillä se kohteli erikokoisia perheitä eri tavoin. Lisäksi matkustajien oli joissakin tilanteissa vaikea selvittää, mikä lipputyyppi toimii parhaiten missäkin tilanteessa.

”Perhelipusta tuli negatiivista palautetta”, Härme sanoo.

VR:n hintauudistus takkuili tiistaina sen verran, ettei kaikkiin juniin saanut ostettua verkosta lippua.

VR:n mukaan yksittäisistä vuoroista puuttui joitakin hintoja, joita yhtiö lisäsi järjestelmään.

Helsingin rautatieasemalla junaa tiistaina odottanut vantaalainen Henna Alatalo kertoi käyttäneensä pitkillä matkoilla usein Onnibussia.

Hän arveli matkustavansa vastedes useammin junalla, kun junalippujen hinnat alenevat.

”Mutta sen riippuu. Jos Onnibussi menee sopivasti, niin valitsen yhä edullisimman vaihtoehdon.”

HS vertaili matkalippujen hintoja. Alla olevassa taulukossa näkyy, että vertailun viidellä reitillä juna on halvin reitillä Helsinki–Oulu, muuten edullisin vaihtoehto on yhä linja-auto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat