Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU haluaa vähentää riippuvuutta Venäjän kaasusta

Kotimaa
 
Alexander Demianchuk / Reuters
Gazpromin pääjohtaja Alexei Miller kiinnitti Venäjän lipun putken kylkeen Viipurissa, kun Nord Streamin ykkösvaihetta rakennettiin 2010.
Gazpromin pääjohtaja Alexei Miller kiinnitti Venäjän lipun putken kylkeen Viipurissa, kun Nord Streamin ykkösvaihetta rakennettiin 2010. Kuva: Alexander Demianchuk / Reuters

EU-komissio varoo ottamasta kantaa Venäjän Gazpromin ja eräiden eurooppalaisten energiayhtiöiden hankkeeseen rakentaa kaksi uutta kaasuputkea Itämeren pohjaa pitkin suoraan Venäjältä Saksaan.

Nord Streamin kakkosputkesta puhuttiin tiistaina Brysselissä, kun kaksi komissaaria esitteli uutta energiaturvallisuuden ohjelmaa. Sillä EU pyrkii vähentämään kaasuriippuvuutta Venäjästä ja estämään kaasutoimitusten häiriöt, joita koettiin talvina 2006 ja 2009.

Mikäli uudet putket toteutuvat, mahdollisuus tuoda kaasua suoraan Venäjältä Saksaan kaksinkertaistuu nykyisestä. Tällöin kaasuriippuvuus Venäjästä luultavasti lisääntyy, vaikka EU:n virallinen tavoite on monipuolistaa hankintakanavia.

Komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič sanoi tiedotustilaisuudessa, että komissio tutkii parhaillaan Nord Streamin kakkosvaiheen laillista pohjaa. Kovin paljon asiasta ei komissaarin mukaan ole vielä sanottavaa, koska hanke on suunnitteluvaiheessa.

Putkilla on poliittinenkin puoli. Monet aiemmat Neuvostoliiton etupiiriin kuuluneet nykyiset EU-maat ovat vaatineet EU:ta keskeyttämään hankkeen, koska ne katsovat jäävänsä sivuun kaasuvirroista, jos suora kaasuntoimitus Saksaan lisääntyy.

Itsenäisten yhtiöiden sopimuksiin EU:n on kuitenkin vaikea puuttua.

Komissio haluaa laeilla lisätä EU-maiden keskinäistä kaasusolidaarisuutta. Direktiivejä esitetään muutettavaksi siten, että jos kaasutoimitukset johonkin EU-maahan katkeavat, naapurimaat ovat velvollisia auttamaan pahimman yli.

Tällöin turvattaisiin esimerkiksi kotitalouksien ja sairaaloiden kaasunsaanti, ja vuosien 2006 ja 2009 vaikeilta kokemuksilta säästyttäisiin.

Komissio haluaa jatkossa myös saada nähtäväkseen EU-valtioiden kolmansien maiden kanssa suunnittelemat kaasusopimukset ennen kuin niistä päätetään. Syynä on, että komissio haluaa olla varma sopimusten yhteensopivuudesta EU-lakien kanssa.

Taustalla ovat sopimukset, joita eräät EU-maat tekivät Gazpromin kanssa, kun nyt haudattua South Stream -putkea puuhattiin.

Venäjä-riippuvuuden vähentämiseksi komissio haluaa parantaa nestemäisen maakaasun eli LNG:n saantia EU-maissa.

Kaasua tarvitsevien EU-maiden yhtiöiden kannalta venäläisen putkikaasun etu ovat pitkäaikaiset sopimukset ja vakaammat hinnat verrattuna LNG:hen, jonka hinnat määräytyvät maailmanmarkkinoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat