Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus hylkäsi Patrian lahjussyytteet Kroatian asekaupoista

Kolmen oikeusjutun lahjusepäilyt ovat nyt kuivuneet kasaan

Kotimaa
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Kroatia tilasi Patrian tytäryhtiöltä kymmeniä panssaroituja AMV-ajoneuvoja.
Kroatia tilasi Patrian tytäryhtiöltä kymmeniä panssaroituja AMV-ajoneuvoja. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Turun hovioikeus on hylännyt Patrian Kroatian lahjushaaran syytteet. Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna yhtiön entisen liiketoimintajohtajan ja entisen myyntipäällikön törkeästä lahjuksen antamisesta yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Hovioikeus hylkäsi syytteet riittämättömän kirjallisen todistelun takia. Suurin osa syyttäjän todistelusta oli englanninkielisiä sähköpostiviestejä. Hovioikeuden mukaan johtopäätöksien tekeminen sähköpostiviesteistä pitää olla varovaista, sillä englanti ei ollut viestin lähettäjän eikä vastaanottajan äidinkieli. Hovioikeus myös huomautti, että käräjäoikeus oli kääntänyt erään sähköpostiviestin virheellisesti.

Hovioikeus hylkäsi Patriaan kohdistuneen yhteisösakkovaatimuksen. Samalla oikeus velvoitti valtion maksamaan syytetyille lähes 900 000 euroa oikeudenkäyntikorvauksia. Syytetyt saivat myös korvauksia hitaan oikeusprosessin takia.

Syyte koski Patria Oyj:n tytäryhtiön Patria Vehicles Oy:n (nykyisin Patria Land Service Oy) ja Kroatian valtion välisiä panssaroitujen AMV-ajoneuvojen kauppoja vuodelta 2007. Kroatia tilasi Patrialta 84 taisteluajoneuvoa. Kaupan hinta oli 64 miljoonaa euroa.

Syytteen mukaan Patrian työntekijät varmistivat sopimuksen syntymisen lahjomalla Kroatian valtion puolesta toimineita henkilöitä. Lahjusten antaminen ajoittui vuosille 2005–2008.

Merkittävä osa kaupan konsulttipalkkioista oli tarkoitettu maksettaviksi neljälle kroatialaiselle yksityishenkilölle.

Valtion omistaman aseteollisuuskonsernin entistä johtoa on syytetty lahjuksien antamisesta kolmessa erillisessä oikeusjutussa. Kroatian lisäksi lahjontaa on epäilty asekaupoissa Egyptin ja Slovenian kanssa. Kroatian haaran käräjätuomiota lukuun ottamatta lahjussyytteet on kumottu kaikissa oikeusasteissa.

HS kokosi oikeudenkäyntien käänteitä jutun yhteydessä olevaan aikajanaan.

Turun hovioikeus hylkäsi viime vuonna Kroatian-lahjusjupakan toisen haaran, eli Slovenia-kauppojen syytteet. Slovenian ja Kroatian lahjusepäilyjä oli tarkoitus käsitellä alun perin samassa käsittelyssä. Kanta-Hämeen käräjäoikeus erotti asiat sen jälkeen, kun oikeuden puheenjohtaja kuoli äkillisesti ennen kuin Kroatia-valmisteluistunto alkoi.

Syyttäjien mukaan Slovenia-haaran tuomareilta jäi kuulematta esimerkiksi Itävallassa tuomittu asealan konsultti. Kyseinen konsultti tuomittiin kotimaassaan tapaukseen liittyen kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat