Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjät vievät Putin-rekisterin hovioikeuden tutkittavaksi

Käräjäoikeuden vapauttavasta päätöksestä valitetaan hovioikeuteen vain yhden syytetyn osalta. Syyttäjät haluavat uuden tulkinnan Poliisihallituksen rekisteripäällikön vastuusta.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Epri-rekisterin valvonnan laiminlyönnistä syytettiin kolmea poliisimiestä. Syytetyt sekä asianajaja Mikko Salo (oik.) saapuivat Helsingin käräjäoikeuden istuntoon joulukuussa 2015.
Epri-rekisterin valvonnan laiminlyönnistä syytettiin kolmea poliisimiestä. Syytetyt sekä asianajaja Mikko Salo (oik.) saapuivat Helsingin käräjäoikeuden istuntoon joulukuussa 2015. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Niin sanottu Putin-rekisteri eli poliisien epäiltyjen rekisteri (epri) joutuu Helsingin hovioikeuden arvioitavaksi. Valtakunnansyyttäjänvirasto aikoo valittaa hovioikeuteen Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä, jossa oikeus hylkäsi kolmea korkeaa poliisihallinnon virkamiestä vastaan nostetut syytteet eprin epäselvyyksiä.

Valtakunnansyyttäjänvirasto (VKSV) vie jutun hovioikeuteen vain yhden syytetyn, Poliisihallituksen rekisterinpitopäällikön osalta. Muilta osin VKSV tyytyy käräjäoikeuden päätökseen.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mukaan on tärkeää saada ylioikeuden ratkaisu henkilötietolaissa tarkoitetun rekisterinpitäjän vastuun sisällöstä ja ulottuvuudesta. Lisäksi syyttäjät haluavat tuomioistuimen käsityksen siitä, onko rekisterikäytäntö ollut oikea.

Käräjäoikeus ei viimeviikkoisessa päätöksessään ottanut lainkaan kantaa rekisterin lainmukaisuuteen. Se hylkäsi syytteet sillä perusteella, että rekisterin lainmukaisuuden valvonta ei kuulunut syytetyille.

Syyttäjien mukaan epriin on merkitty ihmisiä liian matalalla kynnyksellä joko rikoksesta epäiltynä tai myötävaikuttajana.

Oikeus arvioi monissa kohdissa hyvin kriittisesti poliisihallinnon toimintaa. Se esimerkiksi huomautti, että eprin laillisuusvalvontaan kiinnitettiin hyvin vähän huomiota ennen Putin-vuotoa keväällä 2013.

Laillisuusvalvonnasta voimassa olleet ohjeet ja määräykset olivat oikeuden mukaan olleet monitulkintaiset ja epäselvät. Eprin valvontavastuu oli osoitettu usealle eri taholle ilman, että näiden tahojen vastuuta on mitenkään käsitelty.

Eprin tarkka laajuus selvisi oikeudenkäynnin aikana: epriin on rekisteröity yhteensä 49 962 ihmistä.

Heistä suurin osa on rekisteröity rikoksesta epäiltynä ja vajaa neljännes rikokseen myötävaikuttajana.

Tiedot ilmenivät Poliisihallituksen tekemästä tarkastuksesta. Tarkastuskertomus tuli poliisin vastustuksesta huolimatta julkiseksi oikeudenkäynnin aikana Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä.

Epriin saa kerätä ja tallentaa tietoja henkilöstä, joka on syyllistynyt tai jonka voidaan epäillä syyllistyvän taikka myötävaikuttavan rikokseen.

Rekisterin epäselvyydet nousivat julkisuuteen, kun MTV paljasti keväällä 2013 Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätyneen rekisteriin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat