Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi hakee EU:lta rahoitusta Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston irtisanottavien tukeen

Kotimaa
 
Leif Rosas
Helsingin yliopiston irtisanomisia vastustettiin kynttilämielenosoituksella tammikuun lopussa.
Helsingin yliopiston irtisanomisia vastustettiin kynttilämielenosoituksella tammikuun lopussa. Kuva: Leif Rosas

Suomi hakee Euroopan unionilta rahoitusta Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta irtisanottavien työntekijöiden tukitoimiin, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö TEM. Ministeriön on määrä jättää hakemus Euroopan globalisaatiorahastolle kesään mennessä.

”Euroopan komission kanssa käymiemme neuvottelujen perusteella olemme toiveikkaita, että hakemus etenee EU-elimissä päätöksentekoon asti. Toteutuessaan hakemus on ensimmäinen julkisen sektorin hanke rahaston kymmenvuotisessa historiassa”, kertoo ylijohtaja Tuija Oivo TEM:n tiedotteessa.

Hakemuksen käsittelyyn EU:ssa menee noin kuusi kuukautta. Helsingin yliopisto on ilmoittanut 980 henkilön vähennyksistä, joista 570 toteutetaan irtisanomisina. Aalto-yliopisto on ilmoittanut noin 320 henkilön vähennyksistä, joista 190 on irtisanomisia.

Kansalliset muutosturvatoimet on ministeriön mukaan aloitettu heti Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yt-neuvotteluiden alkaessa. Muutosturva tarkoittaa infoja ja räätälöityjä palveluita siitä, mihin voi hakeutua. EGR-tuki mahdollistaisi TEM:n mukaan palvelujen monipuolistamisen.

”Nyt kokoonnumme pikaisesti yliopistojen edustajien kanssa suunnittelemaan palvelukokonaisuutta, jonka avulla EGR-tuki hyödyttäisi mahdollisimman useaa nyt työnsä menettävää. Palvelut voivat olla esimerkiksi täydennyskoulutusta, yrittäjyyden tukemista ja henkilökohtaista neuvontaa”, sanoo ylitarkastaja Antto Korhonen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Korhosen mukaan on vielä epäselvää, voidaanko tukea hakea myös muiden eli pienempien yliopistojen irtisanottavien tukemiseen. ”Yleensä kyseessä ovat vähintään noin 500 hengen irtisanomiset, mutta poikkeuksiakin voidaan tehdä”, Korhonen sanoo. Tukea voidaan hakea myös kokonaisille toimialoille, kuten ohjelmistoalalle. Toisaalta yliopistoissa on edustettuina tavallaan monia toimialoja, kun niissä työskentelee sekä opettajia ja tutkijoita että myös muuta henkilökuntaa.

Suomessa toteutetaan parhaillaan EGR-hankkeita myös STX Finlandin, Broadcomin, ohjelmistoalan ja Microsoftin viime vuosien suurten irtisanomisten vuoksi. Näissä tukisummat ovat Korhosen mukaan 2–8 miljoonaa euroa kussakin.

EGR-tuessa EU:n rahoitusosuus on 60 ja kansallinen osuus 40 prosenttia. Rahastosta myönnetään suurissa rakennemuutostilanteissa tukea aktiivisen työvoimapolitiikan toimiin, kuten erilaisiin valmennuksiin, koulutuksiin, liikkuvuuden edistämiseen, palkkatukeen ja starttirahaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat