Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikavirus voi vaania tropiikin lomakohteessa – myös Thaimaassa on todettu tartuntoja

Virus leviää edelleen Kap Verdellä ja Karibianmeren alueella

Kotimaa
 
JORGE SILVA / Reuters
Turistit ihailivat auringonlaskua veneistä Krabin saarella Thaimaassa joulukuun lopussa.
Turistit ihailivat auringonlaskua veneistä Krabin saarella Thaimaassa joulukuun lopussa. Kuva: JORGE SILVA / Reuters
Fakta

Suojaudu hyttysiltäpäivällä ja yöllä

 Malarialta voi suojautua estolääkityksellä, dengueta ja chikungunyaa vastaan sellaista ei ole.

 Kaikkia kolmea voi välttää suojautumalla hyttysiltä, malariahyttysiltä öisin ja keltakuumehyttysiltä päivisin. Yö- ja päiväunet tulisi ottaa moskiittoverkon sisällä.

 Vaatteiden pitäisi olla pitkähihaiset ja -punttiset, päässä päähine ja jalassa sukat ja umpikengät. Ne voi halutessaan kyllästää etukäteen hyttysiä torjuvalla permetriinillä, jota myydään retkeilyvälinekaupoissa ja puutarhaliikkeissä.

 Paljas iho suojataan hyttyskarkotteella. Aurinkovoide tulee sen jälkeen.

Hiihtolomalla tropiikkiin matkaavien varottaviin tauteihin tuli tänä talvena uusi, zikavirus. Sitä on todettu useammassakin kohteessa, johon tehdään valmismatkoja Suomesta.

Zikavirus on levinnyt Kap Verdellä Afrikan kupeessa lokakuun jälkeen ja yleistyy edelleen, EU:n tartuntatautivirasto ECDC arvioi.

Myös Thaimaassa on havaittu zikavirustartuntoja, mutta ne ovat toistaiseksi satunnaisia: vuoden kuluessa on todettu alle 10 tapausta. Etelä-Amerikassa virukseen liitettyä vastasyntyneiden mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä ei ole todettu kummassakaan maassa.

Matkoja on tarjolla myös Karibianmeren alueelle, missä zikavirus on levinnyt tänä vuonna. Kuubassa virusta ei ole todettu.

Tropiikissa matkailleet suomalaiset saavat matkoilta etenkin kolmea trooppista sairautta: malariaa, denguekuumetta sekä chikungunyaa.

38 suomalaista sairastui viime vuonna malariaan, 54 denguekuumeeseen ja 7 chikungunyaan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rekisteri näyttää.

Zikavirus leviää Etelä- ja Väli-Amerikassa denguen ja chikungunyan perässä, ja samat keltakuumehyttyset levittävät kaikkia kolmea tautia.

Thaimaa on sekä denguen että chikungunyan riskialuetta. Keltakuumehyttysiä on koko maassa.

Zikavirus tuli Thaimaahan 2012. Sen jälkeen maassa on raportoitu yhdeksän tapausta, tuorein varmistettu tapaus tammikuussa. Thaimaassa saatu tartunta todettiin tammikuussa Taiwanilla, ja jo 2014 kanadalaiset tutkijat raportoivat zikavirustartunnan matkailijalta, joka oli käynyt Bangkokissa ja Phuketissa.

Viruksen riskialuetta on toistaiseksi lähinnä Thaimaan keskiosa ja Malakan niemimaan pohjoisosat, mutta alue voi laajentua.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi tammikuussa, että zikavirus voi levitä Etelä-Amerikassa jokaiseen kolkkaan, missä keltakuumehyttynen lentää. Thaimaan terveysviranomaiset arvioivat, että zikavirus voi levitä muuallekin Thaimaahan.

Suomalaiset tekivät Tilastokeskuksen mukaan Thaimaahan 136 000 matkaa 2014. Matkakohteena maa on turvallinen varsinkin, kun pysyttelee turistien suosimissa paikoissa eli isoissa kaupungeissa ja rantakohteissa. Malarian estolääkitystä tarvitaan vain joillakin alueilla.

Keltakuumehyttysiä on ympäri maailman tropiikin lisäksi alueilla, joissa lämpötila pysyy 10 asteen yläpuolella. Euroopasta mukana ovat muun muassa Espanja, Italian eteläosat ja Portugali.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat