Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seuraavat viikot ovat hallituksen uskottavuuden kannalta olennaisia

Kotimaa
 
Tuomas Niskakangas Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on talouden ja politiikan toimituksen uutistuottaja.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen havitteleman yhteiskuntasopimuksen syntyminen on nyt lähempänä kuin koskaan. Hallitus teki keskiviikkona niin sanotusta paikallisesta sopimisesta linjauksen, joka mahdollistaa yhteiskuntasopimuksen syntymisen.

Hallitus linjasi, että työehtojen sopimista siirretään liittotasolta työpaikoille, mutta se tehdään ensisijaisesti työehtosopimuksien kautta – ei lakien voimalla. Tämä oli työntekijäpuolen ehto. Nyt työntekijät ovat valmiita neuvottelemaan loppuun yhteiskuntasopimuksen, joka heikentää heidän asemaansa mutta parantaa työnantajien kilpailukykyä.

Eri asia on, pystytäänkö sopimuksella saavuttamaan hallituksen tavoite: viiden prosentin suuruinen kilpailukykyloikka.

Yhteiskuntasopimuksen nytkähtäminen eteenpäin oli hallitukselle elintärkeää. Sopimuksen toivotaan auttavan suomalaisia yrityksiä ja kääntämään Suomelle tärkeä vienti kasvuun.

Onnistumisen pakkoa lisää se, että hallituksen muut tärkeät hankkeet ovat syvissä vaikeuksissa.

Keskiviikon linjaus tarkoittaa, että paikallinen sopiminen on vaarassa vesittyä. Elinkeinoelämä pelkää, että työehdoista sopiminen ei siirry työpaikoille ilman lakeja. Monille yrityksille juuri paikallisen sopimisen lisääminen olisi tärkeämpää kuin vapaapäivien leikkaaminen tai palkkakulujen alentaminen, jotka ovat yhteiskuntasopimuksen ytimessä.

Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on taas ongelmissa. Valittu malli ei toimi. Hätäpäissä rustattua 18 maakunnan ja 15 sotealueen häkkyrää viilataan nyt uusiksi kiireellä. Kokoomuksella ja keskustalla on edelleen ristiriitaisia toiveita ratkaisusta.

Kaiken kukkuraksi hallitus myönsi keskiviikkona, että kuntien säästöt eivät toteudu suunnitellusti. Valtion piti karsia kuntien tehtäviä miljardin euron edestä, mutta karsittavaa ei löytynytkään kuin korkeintaan puolet siitä.

Yhteen laskettuna hallituksen tavoitteet Suomen talouden piristämisestä ja julkisen talouden tasapainottamisesta laahaavat pahasti perässä. Se tietää lisää valtion menojen leikkauksia. Niistä kukaan ei pidä.

Seuraavat viikot ovat hallituksen uskottavuuden kannalta olennaisia. Yhteiskuntasopimus pitää saada maaliin ja sote-uudistus raiteilleen uudessa muodossa. Muuten hallituksen ensimmäinen vuosi epäonnistuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat