Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimus nytkähti eteenpäin – palkansaajapuoli saamassa haluamansa

Hallitus linjasi, että paikallista sopimista edistetään työehtosopimusten eikä lainsäädännön kautta.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps), sisäministeri Petteri Orpo ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kertoivat keskiviikkona työmarkkinaosapuolille hallituksen linjauksesta paikallisesta sopimisesta. Kuva on aiemmasta tiedotustilaisuudesta.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps), sisäministeri Petteri Orpo ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kertoivat keskiviikkona työmarkkinaosapuolille hallituksen linjauksesta paikallisesta sopimisesta. Kuva on aiemmasta tiedotustilaisuudesta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Tästä on kyse

Työelämäpaketissa on monta osaa

 Yhteiskuntasopimus eli työmarkkinasopimus tähtää Suomen tuottavuuden sekä kilpailukyvyn kohentamiseen. Tavoitteena on työllisyyden parantaminen.

 Mikäli yhteiskuntasopimusta ei synny, hallitus on valmistellut pakkolakeja, joilla esimerkiksi lyhennettäisiin lomia.

 Hallitus haluaa myös edistää sopimista yrityksissä eli paikallisella tasolla lisätäkseen työllisyyttä.

 Erikseen valmistelussa ovat muutokset, jotka pidentäisivät koeaikaa ja helpottaisivat perusteettomia määräaikaisuuksia.

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta vauhdittuivat keskiviikkona, kun työmarkkinaosapuolet saivat hallitukselta kaipaamansa linjauksen paikallisen sopimisen edistämisestä. Työmarkkinaratkaisun odotetaan nyt syntyvän parissa viikossa.

”Ei saatu tammikuun kihlausta, mutta ehkä solmitaan helmikuun järkiliitto”, elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kuvaili HS:lle toiveikkuuttaan siitä, että kilpailukykyä edistävä yhteiskuntasopimus syntyy pian.

Ministerikolmikko – Rehn, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ja sisäministeri Petteri Orpo (kok) – kertoi keskiviikkona työmarkkinaneuvottelijoille, että sopimista yrityksissä edistetään työehtosopimusten kautta mutta täydennetään lainsäädännöllä.

Etenkin palkansaajapuoli ja etunenässä Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK oli sitä mieltä, ettei yhteiskuntasopimusta allekirjoiteta, jos hallitus ajaa paikallista sopimista lainsäädännön avulla. Nyt saatiin aikaan kompromissi. Elinkeinoelämän keskusliitto EK oli siihen pettynyt.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan keskusliiton toive oli ensisijaisesti, että paikallista sopimista edistettäisiin lainsäädännöllä. Häkämiehen mukaan hallituksen ratkaisun kanssa voi kuitenkin elää, koska se mahdollistaa yhteiskuntasopimuksen synnyn.

Rehnin mukaan hallitus katsoo touko–kesäkuulle asti, miten kattavasti paikallisessa sopimisessa on edetty työehtosopimusneuvotteluiden pohjalta. Sen jälkeen arvioidaan lainsäädännön tarve. Siksi paikallista sopimista pohtivan, ylijohtaja Pekka Timosen johtaman kolmikantatyöryhmän määräaikaa jatketaan maaliskuusta kesäkuuhun.

Hallituksen mukaan tulevan ratkaisun paikallisesta sopimisesta pitää sisältää viisi periaatetta. Ensinnäkin järjestäytymättömät työnantajat on saatettava samalle viivalle kuin järjestäytyneet. Tämä koskee sekä oikeuksia että velvollisuuksia.

Paikallisesti tulee pystyä sopimaan työajoista, palkoista, palkanlisistä ja muista korvauksista.

Selviytymislauseke, josta käytetään myös nimitystä kriisilauseke, on määriteltävä niitä tilanteita varten, joissa yritys kohtaa erityisen vaikeita haasteita. Lausekkeella esimerkiksi palkkoja voitaisiin alentaa irtisanomisten välttämiseksi.

Henkilöstön edustus ja tiedonsaanti on turvattava yrityksen hallinnossa.

Viidentenä kohtana hallituksen luettelossa on se, että lopullisen päätösvallan paikallisesta sopimisesta täytyy olla työpaikoilla.

Suomen Yrittäjät (SY) korostaa, että vastuu paikallisen sopimisen lopputuloksesta on nyt hallituksella. SY:n työvaliokunnan mukaan uutta vaihetta ei saa käyttää paikallisen sopimisen laajentamisen vesittämiseen.

Työmarkkinajärjestöillä on nyt yrittäjien mukaan edessään ripeitä päätöksiä. ”Muutamassa kuukaudessa on tehtävä työehtosopimuksiin muutokset, joita ei ole saatu kymmenien vuosien aikana”, SY:n puheenjohtaja Jyrki Mäkynen huomauttaa.

Hän pitää tärkeänä myös linjausta siitä, että lopullinen päätösvalta sopimisesta on työpaikoilla: ”Ei riitä, että sopiminen yleistyy joillakin aloilla. Kaikille työpaikoille on saatava riittävän laajat mahdollisuudet sopia työehtosopimuksesta poiketen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat