Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahvenanmaan uhatulla sipsitehtaalla pelokas tunnelma – ”Nimeni? Parempi, etten kerro”

Jos sipsitehdas lakkautetaan Ahvenanmaalla, pulaan joutuvat myös perunanviljelijät ja kuljettajat.

Kotimaa
 
Sipsitehtaan perustaja: Syön sipsejä ja nitroja
Sipsitehtaan perustaja: Syön sipsejä ja nitroja
Pian 90 vuotta täyttävä Lasse Mattsson paljastaa myös onnellisen elämän salaisuuden. Toimittaja: Satu Vasantola, Kuvaus ja leikkaus: Jukka Gröndahl

Godby

Nämä ihmiset pelkäävät.

”En uskalla sanoa mitään. Meitä on kielletty sanomasta sanaakaan. Pelkään, että tulee ongelmia, jos puhun kanssasi.”

”Kyllä, olen täällä töissä, mutta en voi puhua.”

”Synkät ovat tunnelmat, ei voi muuta sanoa. Kukaan ei tiedä, mitä johto suunnittelee. Nimenikö? Parempi, etten kerro.”

Taffel Chipsejä, juustonaksuja ja muun muassa Oolannin ranskanperunoita valmistavan tehtaan työntekijät ovat vaitonaisia. Viime viikolla omistajayhtiö Orkla kertoi, että Godbyn kylässä Ahvenanmaalla sijaitseva tehdas saatetaan lakkauttaa.

Yt-neuvottelut ovat käynnissä ja kestävät todennäköisesti huhtikuun alkupuolelle asti. Silloin selviää, saako tehdas jatkaa, lakkautetaanko se kokonaan vai siirretäänkö osa sen tuotannosta muualle.

Jos tehdas lakkautetaan, vaarassa on 104 työpaikkaa tehtaalla. Lisäksi töitä katoaisi perunanviljelijöiltä ja kuljetusyrityksiltä, jotka nyt ajavat tehtaalta satamaan kymmenen täysperävaunullista rekkaa päivässä. Sipsit ja juustonaksut päätyvät pääasiassa manner-Suomeen. Pakasteperunoita viedään myös Ruotsiin ja Norjaan.

Ahvenanmaan tilastoviran­omaisen laskelman mukaan tehtaan lakkautus vaarantaisi kaikkiaan 220 työpaikkaa. Se on suuri määrä maakunnassa, jossa nyt on työtä vailla olevia työnhakijoita hieman yli tuhat. Asukkaita Ahvenanmaalla on noin 29 000.

”Tämä olisi tietysti vain ensisokki. Sen jälkeen alkaisi sopeutuminen, joten tilanne ei tietysti todellisuudessa jäisi noin pahaksi”, sanoo tutkimuspäällikkö Jouko Kinnunen.

Kymmenen minuutin ajomatkan päässä sipsitehtaalta, kauniin lahdenpoukaman rannalla rakennetaan uutta taloa. Punainen puutalo, valkoiset ikkunanpuitteet, reilut 200 neliötä, pinta­materiaaleja vaille valmis.

Sinne muuttaa ennen kesää viljelijä Jonas Lundberg vaimonsa ja kahden alle kouluikäisen lapsensa kanssa. Taloa alettiin rakentaa vajaa vuosi sitten keväällä. Vielä tuolloin he uskoivat, että talolainaa maksettaisiin pitkälti perunasta saatavilla tuloilla.

Tilan tuloista puolet tulee perunasta. Jos sipsi- ja ranskanperunatehdas lakkautetaan, nuo tulot loppuvat.

”Jos niin käy, pitää todella yrittää miettiä vaihtoehtoisia tulonlähteitä. Jos kaikki viljelijät siirtyisivät ruokaperunan tuotantoon, kuka ne kaikki perunat söisi? Laivamatkustajia on rajallinen määrä eikä vienti manner-Suomeen tai Ruotsiin kannata, kun perunan hinta on niin alhaalla.”

Lundberg on Ahvenanmaan perunanviljelijöiden yhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistykseen kuuluu 65 viljelijää, joiden kaikkien sato päätyy käytännössä kokonaan sipsitehtaalle. Lundbergin arvion mukaan Orkla ostaa 95 prosenttia Ahvenanmaan perunasadosta.

Vielä syksyllä viljelijät riemuitsivat. Sato oli ollut pitkästä aikaa oikein hyvä, joten tulojakin tuli enemmän kuin tavallisesti.

Viljelijöillä ja Orklalla on voimassa vuoteen 2018 asti ulottuva sopimus, joka määrittelee perunan hinnanmuodostuksen. Viime vuonna moni viljelijä investoi, toiset pitkälti yli sadan­tuhannen euron hintaisiin koneisiin.

”Niin. Sitten tuli tämä uutinen yt-neuvotteluista. Olihan se yllätys. Toki on tiedetty, että myynti olisi mahdollista, mutta ei kukaan odottanut tällaista”, Lundberg sanoo.

Maarianhaminassa, vain pienen matkan päässä ydinkeskustasta, vietetään ensi maanantaina syntymäpäiviä. Sipsi-idean isä ja yksi tehtaan kolmesta perustajasta, Lasse Mattsson, täyttää 90 vuotta.

Viime vuodet ovat olleet suruntäyteistä aikaa. Ensin hän sairasti aivoinfarktin, josta toipuminen oli hidasta. Sitten vaimokin sai aivoinfarktin eikä toipunut. Nyt uhattuna on Mattssonin elämäntyö.

”Kyllä kaduttaa, että myin osakkeeni. Mutta siinä vaiheessa, kun Orkla ne osti, olin pien­sijoittaja enkä olisi pystynyt estämään kauppoja.”

Alun perin piti perustaa tehdas, joka takaisi työtä paikallisille viljelijöille ja jossa nämä voisivat olla mukana. Tämä tietysti voiton tuottamisen lisäksi.

”Suomessa ei ollut sipsejä silloin vielä ollenkaan. Suklaata täällä vain syötiin. Mutta rakkaalla vaimollani oli sukua Amerikassa ja sieltä lähettivät paketteja. Niissä oli aina sipsejäkin. Jossain kokouksessa pohdittiin tehdassuunnitelmia, ja jostain ne sipsit tulivat mieleen”, Mattsson sanoo.

Moni viljelijä lähti mukaan hankkeeseen, osti yrityksen osakkeita ja siirtyi perunanviljelyyn. Myöhemmin yhtiö listautui pörssiin ja kymmenen vuotta sitten norjalainen Orkla osti sen. Nyt ahvenanmaalaisilla tiloilla pelätään tulojen romahtamista.

Miten tässä näin kävi, Orklan Suomen-yhtiön toimitusjohtaja Pasi Flinkman?

”Ainakaan syy ei ole se, että tehtaalla olisi tehty jotain huonosti. Se on hyvä tehdas, mutta Orklalla on paljon pieniä tehtaita ja tuotannossa on päällekkäisyyksiä. Se ei ole kokonaisuuden kannalta tehokasta.”

Godbyssä monen tulevaisuudensuunnitelmat ovat nyt auki. ”Taitaa tulla pitkä loma, jos tehdas lopettaa”, yksi työntekijöistä kommentoi.

”Minä toivon vielä parasta. Se on kuitenkin selvää, että vaikka sipsitehdas lopettaisi, viljelystä en luovu”, Jonas Lundberg ­sanoo.

Lasse Mattsson on ainoa, jonka suunnitelmat ovat selvät.

”Vien rakkaan rouvani haudalle 20 ruusua joka viikko. Ostin hänelle ruusuja, kun hän sairasti ja ostan niitä nyt. Hänen on saatava ruusunsa.”

Sipsitehtaan perustaja: Syön sipsejä ja nitroja
Jukka Gröndahl / HS
Jonas Lundberg myy koko perunasatonsa Orklalle. Sipsiperunassa ei saa olla liikaa tärkkelystä, siksi perunalastuihin käytetään muun muassa Saturna- ja Lady Clare-lajikkeita. Bintjestä tehdään ranskalaisia.
Jonas Lundberg myy koko perunasatonsa Orklalle. Sipsiperunassa ei saa olla liikaa tärkkelystä, siksi perunalastuihin käytetään muun muassa Saturna- ja Lady Clare-lajikkeita. Bintjestä tehdään ranskalaisia.
Jukka Gröndahl / HS
Yksi tehtaan perustajista, Lasse Mattsson, 89, rakastaa sipsejä edelleen.
Yksi tehtaan perustajista, Lasse Mattsson, 89, rakastaa sipsejä edelleen.
Jukka Gröndahl / HS
Ahvenanmaan työttömyysprosentti on alle puolet koko Suomen työttömyysprosentista. Maakunnan työttömyystilastoissa tehtaan lakkautus näkyisi kuitenkin rajusti.
Ahvenanmaan työttömyysprosentti on alle puolet koko Suomen työttömyysprosentista. Maakunnan työttömyystilastoissa tehtaan lakkautus näkyisi kuitenkin rajusti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat