Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntien kelpoisuus­ehtoihin suuri mullistus

Hallitus yrittää löytää lisää säästöjä julkiselta puolelta.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) toivoo, että digitalisaatiolla tehostettaisiin kuntien palveluita entistä enemmän.
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) toivoo, että digitalisaatiolla tehostettaisiin kuntien palveluita entistä enemmän. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Näitä ehdotetaan

 Työntekijöiden kelpoisuusehtoja kevennetään.

 Mahdollistetaan erilaisten asukasryhmien asumista yhdessä.

 Pelastustehtävät siirretään maakunnille.

 Kaavoitusta ja rakentamista helpotetaan.

 Velvollisuutta lääkärin lausuntojen ja todistusten antamiseen rajataan.

Hallitus nosti kädet pystyyn. Kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsiminen jää puoleen tavoitteestaan.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) esitteli keskiviikkona toimenpideohjelman, jolla saataisiin runsaan 400 miljoonan euron säästöt pitkällä aikavälillä. Aluehallinnon uudistamisen arvioidaan nostavan kokonaissumman 500 miljoonaan euroon.

Vehviläisen mukaan hallitusohjelman säästötavoitteessa ollaan ”puolimatkan krouvissa”. Sovittu miljardin euron säästö toteutetaan laajentamalla tavoite koko julkiseen puoleen. Hankkeella on nimikin: ”Kuntien, maakuntien ja koko julkisen sektorin kustannusten karsinta.”

Keskiviikkona julkistettu lista erilaisista ”kevennyksistä, sujuvoittamisista ja joustavoittamisista” on koottu pääosin ministeriöiden ehdotuksista. Osa on tullut kunnilta. Hallituksen esitykset valmistellaan ehdotusten pohjalta tänä ja ensi vuonna.

Suurimmat säästöt, noin 240 miljoonaa euroa, kohdistuvat sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallinnonalalle.

Henkilöstön kelpoisuusehtojen ja henkilöstörakennetta koskevien velvoitteiden väljentämisellä tavoitellaan 90 miljoonan euron säästöä.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon kelpoisuusvaatimukset perataan kauttaaltaan.

Tehtävien väljentäminen tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että sairaanhoitajat tekisivät nykyistä enemmän lääkäreille nyt kuuluvia tehtäviä, suuhygienistit ja hammashoitajat hammaslääkäreille kuuluvia tehtäviä ja lähihoitajat sairaanhoitajien tehtäviä.

”Lääkäri pääsee keskittymään enemmän diagnostiikkaan ja sairaanhoitaja voi tehdä joitakin muita tehtäviä”, Vehviläinen kuvaili.

Tehtävien ja tutkintovaatimusten väljentämisaikeista on aina noussut iso meteli ammattiyhdistysliikkeessä. Vehviläinen tähdensikin, että asiasta täytyy neuvotella työmarkkinajärjestöjen kanssa.

”Tiedän, että tämä on haasteellinen alue, mutta uskon siihen, että sosiaali- ja terveysministeriö on oikealla tiellä siinä, että tehtävärajauksia voidaan katsoa uudestaan”, hän sanoi.

Lastentarhanopettajien ja opettajien kelpoisuusvaatimuksia ei lasketa, mutta esimerkiksi kirjaston ja pelastustoimen henkilöstön kelpoisuusehtoja saatetaan keventää.

Kelpoisuuksien saavuttamista aiotaan myös helpottaa. Esimerkiksi perhepäivähoitajien toimimiselle päiväkodissa ”luodaan väylä”.

Vammaislainsäädännön kokonaisuudistuksella tavoitellaan myös isoa, yli 60 miljoonan euron säästöä.

Tarkoitus on, että vuonna 2018 vammaisten henkilöiden liikkumista tukeviin palveluihin säädettäisiin 75 vuoden yläikäraja.

Seuraavana vuonna 75 vuoden yläikäraja tulee myös muihin vammaisten erityispalveluihin, esimerkiksi henkilökohtaiseen apuun ja päivätoimintaan. Koska vammaisia siirtyy sosiaalihuoltolain mukaiseen kotihoitoon ja asumispalveluihin, se tietää lisäkuluja.

Tavoitteena on edistää vammaisten ”oikeutta itsenäiseen asumiseen sekä siinä tarvittavaan apuun ja tukeen” – eli laitoshoidon supistamista.

Päivähoidon asiakasmaksujen perintä aiotaan yhtenäistää. Kaikki perheet maksaisivat hoidosta normaalisti tulojensa perusteella. Esimerkiksi kehitysvammaisuus ei olisi peruste maksuttomalle päivähoidolle.

Jos vammainen lapsi tarvitsee päivähoidossa erityistä tukea, palveluja ehkä kuntoutustakin, se voidaan hänelle jatkossakin järjestää.

Myös palveluasumista koskevat kriteerit uudistetaan. Asuntojen neliövaatimukset, henkilöstön rakenne ja myös vaatimus vessojen määrästä voivat muuttua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat