Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuuden työntekijöiden uusi suurliitto nytkähti eteenpäin – neljä ammattiliittoa allekirjoittivat aiesopimuksen

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto syyskuussa 2015.
Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto syyskuussa 2015. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Teollisuuden työntekijäpuolen uuden suurliiton perustaminen nytkähti torstaina eteenpäin, kun neljän SAK:hon kuuluvan teollisuusliiton hallitukset hyväksyivät aiesopimuksen liittojen yhdistämisestä.

Mukana aiesopimuksessa ovat Metallityöväen Liitto, Paperiliitto, Puuliitto ja TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto.

Aiesopimuksen mukaan liittojen on määrä yhdistyä noin puolentoista vuoden kuluttua 2017 loppusyksyllä. Aiesopimukseen on kirjattu yhdistämisen periaatteet, menettelytavat ja aikataulu.

Suurliiton ensimmäinen liittokokous olisi marras-joulukuussa 2017. Uusi yhteinen työttömyyskassa aloittaisi vuoden 2018 alussa.

Yhdistämistä ryhdytään nyt valmistelemaan liittojen yhteisellä selvitystyöllä, jota tehdään noin kymmenessä valmisteluryhmässä.

Tämän työn on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Jos asiat etenevät suunnitellusti, liittojen hallinnot tekevät yhdistymispäätökset ensi vuoden keväällä.

Teollisuuden uusi työntekijäliitto olisi syntyessään noin 270 000 jäsenellään Suomen suurin ammattiliitto.

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanovat suhtautuvansa hyvin toiveikkaasti suurliiton syntyyn, vaikka edessä on vielä noin puoletoista vuoden valmistelu ennen lopullisia päätöksiä.

Uuden tärkeimmistä vientialoista koostuvan liiton perustamista on yritetty ennenkin. Viimeksi noin viisi vuotta sitten hieman eri kokoonpanolla puuhattu hanke ei lopulta ottanut tulta.

Aalto uskoo edellytysten olevan nyt paremmat, koska maailma on muuttunut ja tilausta uudelle liitolle on olemassa.

”Teollisuuden työpaikkoja on menetetty ja samalla rakennetaan ay-kentällä ´Suomen mallia´, jossa avoimen sektorin toimialat olisivat palkkamäärittäjinä.”

Aalto huomauttaa, että kaikki hankkeessa mukana olevat liitot ovat elinvoimaisia ja niiden talous on kunnossa.

”Meillä ei ole mitään pakkoa tehdä tätä. Tämä lisää meidän edellytyksiämme onnistua. Kaikki päätökset on liitoissa tehty toistaiseksi yksimielisesti.”

Metallissa seuraava tärkeä paalu aiesopimuksen käsittelyssä on liittokokous toukokuussa.

Paperiliiton Vanhala sanoo, että nyt syntynyttä aiesopimusta on pohjustettu keskusteluissa parisen vuotta.

”Olin ensimmäistä kertaa mukana suurliittohankkeessa vuonna 2006. Uskon, että mielet ovat kypsyneet suopeiksi suurliiton puolesta. Tämänkertainen pohjatyö on myös tehty aiempaa perusteellisemmin.”

Vanhala ei pidä huonona asiana sitä, että mukana olevista metalli on selvästi jäsenmäärältään suurin liitto.

”On hyvä, että on isoja ja pienempiä. Jos metalli edustaa puolta uuden liiton jäsenistöstä, niin me kolme olemme se toinen puolisko.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat