Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka keksi vanhojenpäivän? – Tanssit saivat ehkä alkunsa helsinkiläislukiossa ennen sotia

Vanhojenpäivä oli kuihtua juhlakielteisellä 1970-luvulla.

Kotimaa
 
Vesa Klemetti
Vanhojentanssit Kallion lukiossa vuonna 1984.
Vanhojentanssit Kallion lukiossa vuonna 1984. Kuva: Vesa Klemetti

Suomalaiskouluissa tanssitaan tänään perjantaina iltapuvuissa ja frakeissa tansseja, jotka ovat peräisin 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta.

Kuka keksi vanhojentanssien idean? On mahdollista, että vanhojenpäivän juhlinta muuttui tanssiaisiksi helsinkiläisessä Arkadian yhteislyseossa.

Tutkija Jere Jäppinen Helsingin kaupunginmuseosta selvitti vanhojenpäivän historiaa kymmenisen vuotta sitten. Hän sai keruukyselyllä noin sadalta vastaajalta muistitietoja aina 1930-luvulta saakka.

”Arkadian yhteislyseo nousi aineistosta esille ensimmäisenä, jossa tanssittiin. Muistinvaraiset tiedot eivät kuitenkaan ole kattavia, eli täyttä varmuutta asiasta ei ole”, Jäppinen painottaa.

Arkadian yhteislyseossa oli 1950-luvulla vapaamielinen ilmapiiri, joten on helppo uskoa, että juuri siellä tanssit vakiintuivat ensimmäisinä. Koulu siirrettiin 1980-luvulla Klaukkalaan.

Vanhojenpäivän vietto alkoi yleistyä kouluissa viime vuosisadan alkupuolella.

1930-luvulla tämä saattoi tarkoittaa sitä, että oppilaat pukeutuivat isien pukuihin ja pitkäkauluksisiin paitoihin ja vierailivat alaluokkalaisten tunneilla. Vanhojenpäivän vietto oli kuitenkin satunnaista, ja muoto vaihteli oppilaiden päähänpistojen mukaan.

Pukuloisto tuli muotiin 1950-luvulla. Ensimmäiset hajamaininnat vanhojen ravintolapäivällisistä ovat 1960-luvun lopulta ja 1970-luvulta. Kaikissa kouluissa ei tanssittu vielä 1970-luvullakaan.

Vanhojenpäivän perinne oli jäädä 1970-luvun juhlakielteisyyden jalkoihin. Tiedostavimmat opiskelijat paheksuivat juhlaa ja pitivät sitä turhanpäiväisenä. Juhla sinnitteli silti hengissä, joskin juhlinta oli vaatimatonta.

”1980-luvulla vahinko otettiin takaisin korkojen kera. Juhlakielteisyys ja perinteiden hylkiminen vaihtuivat yltyväksi juhlainnoksi ja perinteennäläksi”, Jäppinen sanoo.

Myös ravintolapäivälliset yleistyivät.

Jäppisen mukaan vanhojenpäivä on muuttunut vain vähän 50 vuodessa.

Ulkoiset muutokset selittää elintason nousu, joka on kasvattanut juhlahalua ja valmiutta sijoittaa juhliin rahaa. Nykyään juhla muistuttaakin amerikkalaislukioiden prameita päätöstanssiaisia (prom) teetettyine iltapukuineen ja kampauksineen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat