Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työntekijät saamassa uuden suurliiton

Teollisuuden murros ja keskusjärjestöjen sulautuminen vauhdittavat uuden teollisuusliiton syntymistä.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto syyskuussa 2015.
Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto syyskuussa 2015. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

SAK:n suurin liitto

 Neljän liiton yhdistyminen synnyttäisi SAK:n ja samalla Suomen suurimman ammattiliiton.

 Liittojen on määrä yhdistyä noin puolentoista vuoden kuluttua 2017 loppusyksyllä.

 Tätä nykyä SAK:n suurimmat liitot ovat PAM ja JHL, joihin kumpaankin kuuluu noin 230 000 työntekijää.

Teollisuuden rakennemuutos ja keskusjärjestöjen suunniteltu sulautuminen vauhdittavat SAK:n teollisuusliittojen yhdistymistä.

Teollisuuden työntekijöiden uuden suurliiton perustaminen nytkähti torstaina eteenpäin, kun neljän SAK:hon kuuluvan teollisuusliiton hallitukset hyväksyivät aiesopimuksen liittojen yhdistämisestä.

Mukana ovat Metallityöväen liitto, Paperiliitto, Puuliitto ja Teollisuusalojen ammattiliitto Team. Uusi työntekijäliitto olisi syntyessään noin 270 000 jäsenellään Suomen suurin ammattiliitto.

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanovat suhtautuvansa hyvin toiveikkaasti suurliiton syntyyn, vaikka edessä on vielä puolentoista vuoden valmistelu ennen lopullisia päätöksiä.

Tärkeistä vientialoista koostuvan liiton perustamista on yritetty ennenkin. Edellistä yritystä vuonna 2009 vastustivat erityisesti Metalliliiton vasemmistolaiset. Aalto uskoo yhdistymisen edellytysten olevan nyt paremmat.

”Teollisuuden työpaikkoja on menetetty, ja samalla rakennetaan ay-kentällä ’Suomen mallia’, jossa avoimen sektorin toimialat olisivat palkkamäärittäjinä”, Aalto kertoo.

Vanhala sanoo, että aiesopimusta on pohjustettu keskusteluissa parisen vuotta. Hän uskoo, että mielet ovat kypsyneet suopeiksi suurliitolle.

Vanhala ei pidä huonona seikkana sitä, että mukana olevista Metalliliitto on selvästi jäsenmäärältään suurin.

”Jos Metalli edustaa puolta uuden liiton jäsenistöstä, niin me kolme olemme se toinen puolisko.”

Työmarkkinajärjestöjen historiaan perehtynyt erikoistutkija Tapio Bergholm SAK:sta sanoo, että teollisuuden muuttuminen on hämärtänyt eri liittojen rajoja.

”Tuotanto on muuttunut sillä tavalla, että on vaikea hahmottaa, mikä on metallityötä ja mikä paperityötä”, Bergholm sanoo.

Suunnitelma myös ennakoi SAK:n ja STTK:n mahdollista yhdistymistä. Yhteinen teollisuusliitto olisi voimakas tekijä myös silloin, jos keskusjärjestöt päättävät yhdistyä.

”Uudessa keskusjärjestössä monet pienet liitot eivät saavuttaisi samaa painoarvoa”, Bergholm sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat