Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihtokeskukset vetävät etelästä kausityöläisiä – ”Hiihdonopettajan pitää kestää huumoria”

Espoolainen Mikkolan perhe suuntaa perjantaina kohti Tahkoa, jossa perhe lomailee työn merkeissä.

Kotimaa
 
Pysyykö porukka suksilla?
Pysyykö porukka suksilla?
Hiihtäminen ei ole enää kaikkien lasten talvijuttu varsinkaan Etelä-Suomessa. Toimittaja Fanny Fröman, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Hiihtolomien alkaessa lomalaiset pakkaavat laukkunsa reissuun, mutta niin myös monet työntekijät. Hiihtokeskukset ja niiden ympärillä tarjottavat palvelut työllistävät talvisesonkina tuhansia kausityöläisiä. Vilkkain kausi alkaa hiihtolomista.

Lapin suuret hiihtokeskukset vetävät tuntureille työväkeä Etelä-Suomea myöten. Suuri joukko on aloittanut työnsä jo rinteiden avauduttua joulukuussa, mutta hiihtolomat lisäävät väkeä.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindforsin mukaan vilkkaimman sesongin aikaan rinneyhtiöiden työntekijämäärät kasvavat jopa kahdella kolmasosalla muuta talvikautta suuremmiksi.

Hotelli- ja ravintola-alalla vilkkaimmat viikot voivat työllistää suhteessa vieläkin enemmän.

Esimerkiksi Ylläksellä eri tehtävissä työskentelee talvisin vakituisen henkilökunnan lisäksi noin 600 määräaikaista.

”Heistä 60 prosenttia on paikallisia, 40 prosenttia tulee muualta”, kertoo toimitusjohtaja Nina Forsell Ylläksen Matkailuyhdistyksestä.

Etelä- ja Keski-Suomen hiihtokeskuksissa pärjätään pääasiassa lähialueiden työvoimalla. Esimerkiksi Himoksen hiihtokeskus työllistää 120 määräaikaista työntekijää.

”Suureksi osaksi he ovat noin 50 kilometrin säteeltä”, sanoo markkinointijohtaja Päivi Kuokkanen Himos-Yhtiöistä.

Suomen hiihdonopettajista valtaosa on harrasteopettajia, jotka työskentelevät muissa ammateissa tai opiskelevat, mutta tulevat hiihtosesonkeina töihin rinteeseen – osa kauempaakin.

”Monelle tämä on rakkautta lajia kohtaan ja elämän mittainen harrastus. Osa on ollut hiihdonopettajina 30–40 vuotta”, kertoo Tahkonrinteiden hiihtokoulun johtaja Harri Jokela.

Tahkolla kuuden kausihiihdonopettajan sesonkiapuna on 50 harrastajaopettajan rinki. Eteläsuomalaiset käyttävät hiihtokoulupalveluita eniten, joten viikolla kahdeksan Tahkon rinteissä työskentelee päivittäin 30–35 opettajaa.

”Heistä noin 20 tulee Helsingin seudulta, loput lähempää”, Jokela sanoo.

”Hiihdonopettajan pitää kestää huumoria, olla lapsiystävällinen ja äärimmäisen hyvä asiakaspalvelija. On tultava juttuun erilaisten ihmisten kanssa ja oltava mahtavat lehmän hermot.”

Osa sesonkiavusta tulee paikalle koko perheen voimin. Niin tekee espoolainen Mikkolan perhe. He tulevat Tahkon mökilleen hiihtolomalle, mutta myös töihin.

Äiti Virpi Mikkola ja vanhin poika Matias Mikkola, 21, ovat hiihdonopettajia. Isä Markku Mikkola on mukana ski patrol -toiminnassa, ja korjailee hiihtolomaviikolla rinneaitoja, sytyttää laavunuotioita ja auttaa asiakkaita. Kuopus Martin Mikkola, 16, on ainoa oikea lomalainen.

Mikkoloiden hiihtolomat ovat kuluneet rinteessä lähes aina. Opettajana työskentelevä Virpi Mikkola kouluttautui hiihdonopettajaksi, kun lapset pärjäsivät itsenäisesti rinteessä.

”Se on kutsumatyö, joku palo opetukseen. Haluan jakaa sen tietotaidon mikä minulla on. Se ei tunnu työnteolta, ja se on hauskaa”, hän sanoo.

Koulussa kollegat ihmettelevät, kuinka opettaja jaksaa opettaa lomallakin. Mikkola kehuu työyhteisöä ja mökin ympärillä levittyvää rauhaa. Tahkon talvet ovat antaneet ystäviä ja hermolepoa normaalista arjen pyörityksestä.

”Joskus on ollut mielessä, että voisin tehdä tätä enemmänkin. Voisin ottaa vuorotteluvapaata ja lähteä talveksi tunturille.”

Markus Jokela / HS
Markku ja Virpi (kesk.) Mikkola suuntaavat hiihtolomaksi Tahkolle töihin. Tytär Monica Mikkola oli pakkausapuna.
Markku ja Virpi (kesk.) Mikkola suuntaavat hiihtolomaksi Tahkolle töihin. Tytär Monica Mikkola oli pakkausapuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat