Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuiskoulutustuki yritetään sittenkin pelastaa

Hallitus oli päättänyt tuen leikkauksesta budjettiriihen yhteydessä.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (vas.), Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly palasivat neuvottelupöytään tammikuun lopussa.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (vas.), Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly palasivat neuvottelupöytään tammikuun lopussa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Vaihtoehto pakkolaeille

  Hallitus tavoittelee

viiden prosentin alennusta yksikkötyökustannuksiin.

 Alkuperäinen keino oli yhteiskuntasopimus, josta neuvotellaan nyt viidettä kertaa.

 Välillä hallitus väläytti lisäsäästöjä, mikäli sopimukseen ei päästä.

Suurimmat kysymykset neuvotteluissa työmarkkina- tai yhteiskuntasopimuksesta koskevat työnantajien maksujen alentamista ja työntekijöiden työaikojen pidentämistä. Niiden avulla etsitään hallituksen havittelemaa kohennusta yritysten kilpailukykyyn alentamalla työn kustannuksia.

Uutena asiana pöydällä on aikuiskoulutustuki, joka halutaan pelastaa.

Työmarkkinaneuvottelut vauhdittuivat keskiviikkona, kun tulppana ollut kiista paikallisesta sopimisesta ratkesi.

Pääministeri Juha Sipilälle (kesk) tärkeästä yhteiskuntasopimuksesta ryhdyttiin neuvottelemaan viidettä kertaa tammikuussa. Samalla hän ilmoitti, että hallituksen vaihtoehtoiset pakkolait työehtojen heikentämisestä pannaan jäihin.

Tavoitteena hallituksella on ollut, että neuvottelujen tai pakkolakien kautta saavutettaisiin viiden prosentin alennus yksikkötyökustannuksiin, mutta siihen tuskin päästään.

Työnantajamaksuihin eli työeläkemaksuihin, työttömyysvakuutusmaksuihin ja sosiaaliturvamaksuihin on tulossa alennuksia, jotka saattavat ainakin osin siirtyä palkansaajien maksettaviksi, jolloin heidän nettotulonsa laskisivat.

Työajan pidentämiseksi on ollut esillä erilaisia vaihtoehtoja. Arkipyhien eli loppiaisen ja/tai helatorstain muuttaminen palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä on yhä esillä. Jos ne olisivat työpäiviä, silloin maksettaisiin yksinkertainen palkka.

Pitkiin, lähinnä julkisen sektorin 38 päivän vuosilomiin oli määrä puuttua kovalla kädellä, mutta nyttemmin neuvotteluissa on ollut esillä kahdeksan päivän sijaan parin päivän nipistys.

Sairauslomien korvauksiin haluttiin alkuperäisissä hallituksen esityksessä rajuja muutoksia, kuten ensimmäinen palkaton karenssipäivä. Kahdeksalta päivältä oli määrä maksaa 80 prosenttia sairausajan palkasta. Karenssipäivästä on neuvotteluissa luovuttu, ja ”alennuspäiviä” olisi näillä näkymin tulossa viisi. Palkansaajapuoli on ajanut esitystä, jonka mukaan kaikilla aloilla tulisi käyttöön kolmen päivän sairausloma omalla ilmoituksella.

Lomarahojen nykymääriin esitettiin alun perin noin kolmanneksen alennusta. Esillä on ollut erilaisia alennusmalleja, mutta niistä saatetaan luopua kovan vastustuksen vuoksi.

Työmarkkinapöytään eli osaksi yhteiskuntasopimusta on HS:n tietojen mukaan otettu nyt myös aikuiskoulutustuki, joka halutaan sittenkin pelastaa tai ainakin pehmentää sen heikennystä verrattuna hallituksen esitykseen.

Hallitus päätti tuen leikkauksesta hyväksyessään julkisen talouden suunnitelman vuosille 2016–2019 budjettiriihen yhteydessä viime syyskuussa. Esimerkiksi 2 500 euron kuukausiansioilla tuki olisi alentunut ensi vuoden alusta 1 400 eurosta 700 euroon kuukaudessa, ellei lisäksi ota lainaa.

Neuvottelupöytään on otettu myös kiistaa herättänyt työsopimuslain muutosesitys, jonka mukaan määräaikainen työsopimus voitaisiin tehdä vuoden aikana kolmesti ilman perusteltua syytä.

Tätä palkansaajapuoli pitää kohtuuttomana työsuhdeturvan heikennyksenä, ja työnantajapuoli riittämättömänä keinona edistää työllistämistä.

Myös ensi vuoden mahdollinen nollalinjan palkkaratkaisu sekä sitä seuraava ”Suomen malli” ovat pohdinnan alla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat