Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

THL: Nuoret kokeilevat paljon aikuisia useammin sähkötupakkaa

Jopa 14 prosenttia tupakoimattomista nuorista on kokeillut sähkösavuketta, käy ilmi THL:n tutkimuksesta.

Kotimaa
 
Laura Oja / HS
Sähkösavukkeita käyttävien tupakoivien aikuisten määrä on kasvussa.
Sähkösavukkeita käyttävien tupakoivien aikuisten määrä on kasvussa. Kuva: Laura Oja / HS

Nuoret ovat huomattavasti aikuisia hanakampia kokeilemaan sähkösavukkeita, käy ilmi Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tutkimuksesta.

THL:n mukaan jopa 14 prosenttia tupakoimattomista nuorista on kokeillut nikotiinisähkösavukkeita.

Tupakoimattomilla aikuisilla sähkösavukkeiden käyttö on käytännössä olematonta. Sähkösavukkeita käyttävien tupakoivien aikuisten määrä on kuitenkin kasvussa.

Tutkimuksesta käy ilmi, että myös sähkösavukkeita käyttävien osuus päivittäin tupakoivista yli kaksinkertaistui vuodesta 2012 vuoteen 2014.

Tupakkaa päivittäin polttavista suomalaisista aikuisista 6 prosenttia käytti myös sähkösavukkeita vuonna 2012. Vuonna 2014 osuus oli 13 prosenttia, kertoo THL tiedotteessaan.

Sähkösavukkeita käytetään THL:n mukaan ilmeisesti apuna tupakoinnin lopettamisessa. Sähkösavukkeiden käyttäjät ovat nimittäin käyttäneet muita useammin nikotiinikorvaushoitoja, kuten esimerkiksi nikotiinipurukumia.

”Nikotiinikorvaushoidossa epäonnistuneet ovat voineet siirtyä kokeilemaan loopettamista sähkösavukkeiden avulla”, sanoo THL:n asiantuntija Otto Ruokolainen tiedotteen mukaan.

THL:n mukaan sähkösavukkeita käytetään yleensä satunnaisesti, ja niiden päivittäinen käyttö on pysynyt vähäisenä.

Useimmiten niitä käyttävät tupakoivat ja nuuskaavat nuoret miehet.

THL:n tiedotteessa todetaan, että vaikka kokeilut eivät johda aina säännöllisempään käyttöön, tulisi etenkin nuorten käyttäjien yleisyys huomioida tulevaisuudessa.

Suomen lakiin kaavaillaan muutoksia, jossa nikotiinipitoiset sähkösavukkeet tulevat nyt lääkelain piiristä tupakkalain piiriin. Jatkossa niitä voisi myydä Suomessakin kaupoissa samoin kuin muita tupakkatuotteita.

Nettimyynti puolestaan aiotaan kielletään.

Nikotiinittomia sähkösavukkeita myydään Suomessa jo nykyään, mutta niille suunnitellaan nyt samanlaista ikärajaa ja esilläpitokieltoa kuin on tupakkatuotteilla.

Oikaisu 19.2 kello 14.45: Uutisessa kerrottiin, että sähkösavukkeita käyttävien, päivittäin tupakoivien aikuisten osuus olisi ollut 14 prosenttia vuonna 2014. Osuus oli kuitenkin 13 prosenttia. Uutisessa sanottiin myös, että tupakoimattomista aikuisista 0,3 prosenttia olisi kokeillut nikotiinisähkösavukkeita. Luku kuvasi kuitenkin sähkösavuketta päivittäin tai satunnaisesti käyttävien osuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat