Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetusministeri puolustaa koulujen kurinpito-ohjeistuksen höllentämistä – Lapsiasia­valtuutettu: Hallitus leikkii lasten turvallisuudella

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii uusista kurinpito-ohjeista vaikutusarviota

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallituksen suunnitelmat koulujen kurinpito-ohjeiden muuttamiseksi huolestuttavat lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilaa. Kurttilan mukaan hallituksen suunnitelmat peruskoulujen ja lukioiden järjestyssääntöjen muuttamiseksi vapaaehtoisiksi vaikeuttaisivat muun muassa koulukiusaamiseen puuttumista.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) pitää Kurttilan pelkoja aiheettomina. Grahn-Laasosen mukaan kyse on päällekkäisten velvoitteiden vähentämisestä: oppilaitosten pitää jatkossakin laatia suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä osana opiskeluhuoltosuunnitelmaa.

Juha Metso
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on huolissaan koululaisten arjesta.
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on huolissaan koululaisten arjesta.

Kurttila muistuttaa, että koulukiusaaminen on Suomessa vakava ongelma: kouluterveyskyselyistä on selvinnyt, että enemmistö yläkoululaisista ei tunne koulun aikuisten puuttuvan kiusaamiseen, ja lapset ovat kansainvälisesti arvioituna huomattavan tyytymättömiä koulun oloihin.

”Hallituksen toimet vaarantavat lasten arkiturvallisuutta ja vähentävät suunnitelmallisuutta koulukiusaamiseen puuttumisessa. Suunnitelmallinen työ kiusaamisen ehkäisyssä ja kiusaamiseen puuttumisessa on erittäin tärkeää”, lapsiasiavaltuutettu arvioi tiedotteessaan.

Ministeri Grahn-Laasosen mielestä koulujen byrokratian osittainen purkaminen on oikea suunta.

”Oppilaitosten ja opettajien tehtäväksi on vuosien varrella kasattu paljon hallinnollisia, osin myös päällekkäisiä tehtäviä ja suunnitelmien laatimista. Opettajat ovat esittäneet huolen, että kaikki tämä paperityöhön käytettävä aika on pois ajasta oppilaiden kanssa”, perustelee Grahn-Laasonen tiedotteessa.

Kurttilan mukaan koulujen vastuista ei tule tinkiä.

”Koulujen velvoitteet eivät ole byrokratiaa. Ne ovat osallisuutta, lasten arkea ja aikuisten vastuuta lasten arjesta.”

Grahn-Laasosen tulkinnan mukaan uudet kurinpito-ohjeet ovat riittävät. Hänen mukaansa aikuisen läsnäolo estää kiusaamista ja järjestyshäiriöitä paremmin kuin yksikään suunnitelma.

”Koulukiusaamisen ja syrjäytymisen torjumisesta, koulurauhasta, tasa-arvosta sekä yhdenvertaisuudesta ei tingitä pisaraakaan. Nämä tavoitteet ovat entistäkin vahvemmin sisällä syksyllä voimaan tulevissa uusissa opetussuunnitelmissa, ja niiden noudattaminen on kouluille velvoittavaa jatkossakin”, Laasonen kirjoittaa tiedotteessaan.

Ministerin mukaan koulut voivat jatkossakin laatia entisen kaltaisia suunnitelmia ja sääntöjä vapaaehtoisesti.

”Mutta kaikkia ei pakoteta samaan muottiin.”

Kurttilan mielestä hallituksen tulisi julkistaa velvoitteiden muuttamista koskevat suunnitelmansa.

”Onko hallitus arvioinut linjausten vaikutuksia lapsiin? Onko asiasta keskusteltu lasten ja nuorten, huoltajien tai kasvatuksen ammattilaisten kanssa? Onko linjauksilla minkäänlaista tieteellistä perustaa?”

Lapsiasiavaltuutettu kertoo hallituksen arvioineen, että jos lapsen määräaikaista erottamista koulusta helpotetaan, kunnat saisivat vuodesta 2018 lähtien säästöä 200 000 euroa vuodessa.

Kouluturvallisuutta koskevien suunnitteluvelvoitteiden karsimisesta taas on arvioitu syntyvän vuodesta 2018 alkaen 150 000 euron vuosittaiset säästöt.

Kurttila pitää hallituksen arviota myös talousvaikutuksiltaan hyvin kyseenalaisena.

”Hallitus leikkii lasten turvallisuudella ja opettajien jaksamisella.”

Oikaisu 19.2. kello 16.40: Uutisesta saattoi saada kuvan, että kouluilta ollaan poistamassa velvollisuus laatia suunnitelma lasten suojaamiseksi väkivallalta. Oppilaitosten pitää kuitenkin jatkossakin laatia suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä osana opiskeluhuoltosuunnitelmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat