Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ympäristökeskus haluaa kaikki muovikassit maksullisiksi tänä vuonna

Meriin päätyvät muovikassit ovat ympäristöongelma. EU on säätänyt direktiivin muovikassien käytön vähentämiseksi.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Suomalaiset käyttävät noin 55 muovikassia henkeä kohden vuodessa.
Suomalaiset käyttävät noin 55 muovikassia henkeä kohden vuodessa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Tavoite on 40 kassia vuotta kohden

 EU-parlamentti hyväksyi huhtikuussa 2015 uudet säännöt, jotka velvoittavat unionin jäsenmaita vähentämään ohuiden muovipussien käyttöä. Tällaiset muovikassit ovat EU:n alueella yleisimpiä.

 EU:n mukaan vuonna 2019 EU-kansalainen saisi kuluttaa korkeintaan 90 kevyttä muovista kantokassia henkeä kohti, ja vuoteen 2025 mennessä määrän pitäisi olla korkeintaan 40.

 Suomalaiset käyttävät noin 55 muovikassia henkeä kohden vuodessa, kun muissa EU-maissa luku on noin 200.

Pannaanko pakasteet pieneen pussiin? Tämä kysymys kaupan kassalla saattaa pian olla historiaa, jos Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ehdotukset otetaan käyttöön.

Syke on tehnyt ympäristöministeriölle selvityksen, miten Suomessa voitaisiin vähentää muovikassien käyttöä. Tätä vaatii EU, joka haluaa muovikassien määrää rajoittamalla vähentää merten roskaantumista.

Syken yksi ehdotus on, että erikoiskauppojen, kuten vaate- ja sisustuskauppojen, muovikasseista tehtäisiin maksullisia. Trendi on jo viime vuosina ollut tämän suuntainen: esimerkiksi Alko on siirtynyt maksullisiin muovikasseihin, jonka jälkeen niiden kulutus on vähentynyt, kertoo Syken erikoissuunnittelija Hanna Salmenperä.

”Kassien maksullisuudella ei välttämättä ole tekemistä roskaamisen vaan enemmänkin kohtuukäytön kanssa. Eli kun lähdet shoppaamaan, niin et kahmi kaikkia mahdollisia kasseja, vaan hieman mietit sitä.”

Ruokakaupoissa kassit ovat jo maksullisia, ja Salmenperän mukaan järjestelmä toimii: Kaupat käyttävät pääasiassa suomalaisia kierrätysmateriaalista tehtyjä kasseja, jotka yleensä päätyvät uusiokäyttöön roskapusseina.

”Muovi on vielä nyt parhaiten roskien pakkaamiseen soveltuva materiaali, ja kunnalliset jätehuoltomääräykset vaativat, että roskat on pakattava”, Salmenperä sanoo.

Jos kaikista muovikasseista ei haluta maksullisia, niin viranomaiset voisivat sopia kaupan alan toimijoiden kanssa vähentämiseen tähtäävistä tavoitteista, Syke esittää. Tällaisia asioita voisivat olla muun muassa asiakkaille suunnatut valistuskampanjat.

”Roskaaminen on loppujen lopuksi asenteesta kiinni.”

EU-direktiivi koskee vain kauppakasseja, joita jaetaan tai myydään kassoilla, ei esimerkiksi ohuita hedelmäpusseja tai paksuja Ikean kasseja.

Syken selvityksen mukaan kaupoissa voitaisiin rajoittaa myös pienten hedelmä- ja vihannespussien käyttöä esimerkiksi luopumalla pakasteiden pakkaamisesta kassoilla.

”Vältettäisiin turhaa pakkaamista, mikä on enemmänkin tapa ilman, että sillä on suurta merkitystä”, Salmenperä sanoo.

Suomessa muovikassien päätyminen meriin ei ole niin suuri ongelma kuin Etelä-Euroopassa. Tutkimusten mukaan kaupan muovikassit ovat kuitenkin kymmenen havaituimman roskan joukossa. Suurin osa näistä kasseista on ohuita pusseja, joita käytetään esimerkiksi eväiden pakkaamiseen.

Vuonna 2014 julkistetun kartoituksen mukaan Itämeren rannat Suomessa osoittautuivat selkeästi roskaisemmiksi, kun niiden siisteyttä verrattiin Ruotsin, Latvian ja Viron rantoihin. Suomen rannoilta löydetyistä roskista 75 prosenttia oli muovia, kun keskimääräinen muovin prosenttiosuus oli 62. Muovit hajoavat meressä pieneksi silpuksi, joka päätyy eliöihin ja tätä kautta mahdollisesti myös ihmiseen.

Syke luovuttaa muovikasseja koskevan selvityksensä ympäristöministeriölle lähiviikkoina. Sen jälkeen ministeriö tekee ehdotuksen toimenpiteistä. EU-direktiivin mukaan muovikassien vähentämiseksi tähtäävien toimien pitää olla voimassa marraskuun lopulla.

Oikaisu 19.2. kello 19.43: Jutun otsikossa kerrottiin, että kauppojen pienet muovipussit olisivat tulossa maksullisiksi. Muovipussien käyttöä halutaan kuitenkin vain rajoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat