Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haurastuminen uhkaa viedä monen ikäihmisen toimintakyvyn

EU-tutkimuksen avulla yritetään lykätä haurastumista korjaamalla ravitsemusta ja lisäämällä liikuntaa

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Outi Kosonen kävelee käytävällä ensin neljä ja sitten 400 metriä. Kello käy.
Outi Kosonen kävelee käytävällä ensin neljä ja sitten 400 metriä. Kello käy. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Löytäisikö verikoehaurastumisen?

 Aiemmasta vanhuuden hauraus- ja raihnaisuusoireyhtymästä (HRO) käytetään nyt termiä gerastenia. Lääketieteen sanastolautakunta hyväksyi sen viime vuonna.

 Tilaa luonnehtivat uupumus, heikkous, hitaus, tahaton painonlasku ja vähäinen liikunta.

 Sprintt-tutkimuksessa etsitään gerastenialle määritelmää ja mahdollisia biologisia merkkejä, joiden avulla voitaisiin etsiä vaarassa olevia esimerkiksi verikokeella.

Joka kymmenes 70 vuotta täyttänyt kärsii vanhuuden haurastumisesta eli gerasteniasta, joka heikentää kykyä liikkua ja toimia normaalisti. Peräti kolmin–nelinkertainen joukko on matkalla gerasteniaan.

Jos haurastumista voisi estää tai edes lykätä, kaikki hyötyisivät: Ikäihmiset pysyisivät iskussa pitempään, eikä yhteiskunnan tarvitsisi pelätä avun tarpeen kasvua.

Tätä selvitetään seitsemässä Euroopan maassa alkavassa tutkimuksessa, jonka takana on EU. Tavoite on lykätä gerasteniaa korjaamalla ravitsemusta ja lisäämällä liikuntaa.

Kaksivuotiseen Sprintt-tutkimukseen halutaan kaikkiaan 1 500 yli 70-vuotiasta, joilla on jo haurastumisen merkkejä kuten lihaskatoa. Puolet tutkittavista saa ravitsemusneuvontaa ja liikunnallista kuntoutusta, puolet ovat verrokkeja.

Tutkimuksen Suomen-haaran toiminta on juuri alkanut Helsingissä. Siihen etsitään sataa tutkittavaa, mutta heidät löytääkseen tutkijoiden pitää testata satoja ihmisiä.

”Yritämme löytää sopivia, ei liian hyvä- tai huonokuntoisia”, selittää tutkimusta tekevä Helsingin yliopiston professori Timo Strandberg. Tutkimusta rahoittavat Helsingin yliopisto ja Kela.

Helsinkiläinen Outi Kosonen sai kutsun esihaastatteluun, jossa selvitetään sopivuus tutkimukseen. Se selviää muun muassa kävelynopeudesta, tasapainosta ja lihasmassasta.

”Olin iloinen, kun tällainen mahdollisuus tuli”, Kosonen sanoo.

”Ajattelin kyllä, että olen liian huonokuntoinen. Minua pyörryttää, ja jalat ovat huonossa kunnossa. En ole voinut juuri kävellä, koska on ollut niin liukasta.”

Osallistujien pitää pystyä kävelemään 400 metriä ilman rollaattoria ja heillä pitää olla merkkejä haurastumisesta. Selkein merkki on sarkopenia eli lihasten katoaminen.

Siitä voivat kertoa esimerkiksi laihtuminen, uupumuksen tunne, puristusvoiman heikkeneminen tai kävelynopeuden hidastuminen.

Tutkittaville tarjotaan ohjattua liikuntaa muutaman kerran viikossa sekä ravitsemusneuvontaa, jossa opastetaan syömään tarpeeksi energiaa, proteiineja ja D-vitamiinia.

Moni ikäihminen laihtuu, kun ruoka ei maistu tai sitä ei jaksa laittaa. Ravitsemus voi olla pielessä myös pullealla, jonka lihakset ovat korvautuneet rasvalla.

Proteiineja iäkkäät saavat liian vähän. He ovat ainoa ikäryhmä, jonka pitäisi lisätä niiden syömistä.

Haurastuminen on vuosikymmenten kehityksen tulos.

”Näen taustalla keski-iän elämäntavat”, Strandberg sanoo.

”Vähäinen liikunta, ylipaino, valtimotautien vaaratekijät kuten tupakointi ja verenpaine”, hän luettelee.

50 vuoden iässä ollut käsitys huonosta terveydentilasta ennustaa haurastumista vuosikymmeniä myöhemmin, selvisi suomalaisessa johtajatutkimuksessa. Siinä tutkittiin johtavassa asemassa 1970-luvulla olleita miehiä, joiden vaiheita seurattiin 2000-luvulle.

Miehistä on havaittu myös se, että lihominen ennen keski-ikää lyhentää elinikää ja heikentää toimintakykyä vanhuudessa.

Tutkimushoitaja Anja Punkka tarkistaa Kososen verenpaineen ja kertoo, että tutkittavilta mitataan käsivarren, pohkeen, vyötärön ja lantion ympärys. Mittojen toivotaan muuttuvan, kun liikunnan määrä lisääntyy.

Ennen sydänfilmiä ja lääkärintarkastusta fysioterapeutti Annele Urtamo teettää lyhyen suorituskykytestin.

Tasapainoa mitataan seisomalla ilman kenkiä jalat ensin vierekkäin, sitten toinen kantapää toisen päkiän kohdalla ja vielä jalat peräkkäin, kussakin asennossa 10 sekuntia.

Sitten neljän metrin kävely ja sen jälkeen nousu tuolilta viisi kertaa niin, että kädet ovat ristissä rinnalla.

Kävelystä ja tasapainosta Kosonen saa täydet pisteet.

”Olette vähän liian hyväkuntoinen tutkimukseen”, Urtamo sanoo.

”Voi hitsi”, Kosonen vastaa.

”Haemme ihmisiä, joilla on jo lihaskatoa”, Urtamo perustelee.

”Voitte jatkaa normaalia liikuntaa ja tehdä näitä liikkeitä kotona, esimerkiksi nousta tuolilta istumaan televisiota katsellessa tai harjoittaa tasapainoa hampaita harjatessa.”

Ne sopivat muillekin ikäihmisille.

Tutkimukseen halukkaat voivat ottaa yhteyttä tutkimusta tekevään Geri-Med Oy:hyn numeroon 040-5836580.

Jukka Gröndahl / HS
Annele Urtamo ottaa aikaa, kun Outi Kosonen istuu viisi kertaa tuolille ja nousee ylös.
Annele Urtamo ottaa aikaa, kun Outi Kosonen istuu viisi kertaa tuolille ja nousee ylös.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat