Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vääntö yhteiskuntasopimuksesta jatkuu: Järjestöneuvotteluissa kiivas tahti ensi viikolla

Avustajat ahertavat paikallisen sopimisen valmistelun parissa viikonlopunkin yli

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (vas.), elinkeinoministeri Olli Rehn ja sisäministeri Petteri Orpo tiedotustilaisuudessa Helsingissä joulukuun alussa.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (vas.), elinkeinoministeri Olli Rehn ja sisäministeri Petteri Orpo tiedotustilaisuudessa Helsingissä joulukuun alussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen johtajat aloittavat maanantaina kiivastahtisen neuvotteluviikon tähtäimessään yhteiskuntasopimus, jota myös työmarkkinasopimukseksi kutsutaan.

Päämäärä on parantaa Suomen ja yritysten kilpailukykyä sekä työllisyyttä.

Tavoitteena on, että yhteiskuntasopimuksen raamit saataisiin kasaan jo helmikuussa. Paikallisen sopimisen liittotason yksityiskohtia on aikaa hioa vielä toukokuun lopulle.

Hallituksen ministerikolmikko Olli Rehn (kesk), Jari Lindström (ps) ja Petteri Orpo (kok) viesti keskiviikkona työelämän osapuolille, että paikallista sopimista edistetään ensisijaisesti työehtosopimusten kautta ja täydennetään lainsäädännöllä. Lainsäädäntö on perälauta, ellei neuvotteluista tule tulosta.

Viesti toisaalta avasi umpikujan ja vauhditti neuvotteluita, mutta toisaalta toi lisätöitä itse työmarkkinapöytään.

Neuvottelulähteiden mukaan ”avustava kaarti” valmistelee jo viikonvaihteessa paikalliseen sopimiseen liittyviä asioita. Perjantaina aamulla myös Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n työvaliokunta kävi läpi neuvottelutilannetta.

Ensi viikolla työehtopöydän ääreen käy työmarkkinajohtajien viisikko eli korkeasti koulutettujen keskusjärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtaja Jyri Häkämies ja KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Suuri urakka on paikallisessa sopimisessa, sillä Suomen 300 työ- ja virkaehtosopimusta määräävät hyvin eri tavoin sopimisesta yrityksissä eli työpaikoilla. Esimerkiksi kunta-alalla on periaatteessa laajat mahdollisuudet tehdä paikallisia sopimuksia palkkaus-, työaika- ja vuosilomamääräyksistä.

Myös teknologiateollisuuden työehtosopimuksessa on melko paljon paikallisen sopimisen piirissä olevia asioita.

Pohjana paikallisen sopimisen lisäämiselle on selvitysmies Harri Hietalan raportti viime syksyltä. Työmarkkinaosapuolten tulee tarkastella esimerkiksi selviytymislauseketta, joka hallituksen mukaan on määriteltävä niitä tilanteita varten, kun yritys kohtaa ”erityisen vaikeita haasteita”. Se voisi mahdollistaa vaikka palkanalennuksen irtisanomisten välttämiseksi.

Varsinaiset kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävät toimet koskevat työnantajien maksuja ja työntekijöiden työaikaa ja työehtoja.

Palkansaajapuoli on vaatinut pöytään myös kysymykset perusteettomista määräaikaisuuksista ja aikuiskoulutustuesta. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) twiittasi perjantaina, ettei hallitus ole antanut niistä neuvottelumandaattia.

Neuvottelulähteiden mukaan paineet saada aikaan linnarauha työmarkkinoille on nyt niin kova, että kompromisseihin taivutaan puolin ja toisin.

Työehtopöytään voi tulla tulla myös liittokohtaisia kysymyksiä. Myös ensi vuoden nollalinjan palkkaratkaisu voi syntyä, samoin hahmotus tulevaisuuden vientivetoisesta ”Suomen mallista” palkkauksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat