Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Vanhempien masennus heikentää lapsen koulumenestystä

Laaja tutkimus tehtiin Ruotsissa. Suomalaisasiantuntijan mukaan masentuneena vanhemmat eivät jaksa tukea lapsen oppimista ja kehitystä.

Kotimaa
 
Frank Chmura / Alamy
Ruotsalaislapset aloittavat koulunkäyntiä Tukholmassa.
Ruotsalaislapset aloittavat koulunkäyntiä Tukholmassa. Kuva: Frank Chmura / Alamy

Jos vanhempi sairastuu masennukseen, seuraukset voivat näkyä lapsen koulumenestyksessä. Laajan ruotsalaistutkimuksen mukaan masentuneen vanhemman lapsi pärjää koulussa heikommin kuin psyykkisesti terveessä perheessä kasvanut.

Koulumenestys heikkeni, jos jommallakummalla vanhemmista oli masennusoireita. Lasten keskiarvot jäivät alhaisemmiksi kuin muiden. Äidin masennus liittyi huonompaan koulumenestykseen varsinkin tytöillä. Vanhemman masennuksella havaittiin haitallisia vaikutuksia lapsen kielelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen, mikä voi tutkijoiden mukaan heijastua koulunkäyntiin.

Ruotsalaistutkimuksessa mukana oli noin 1,1 miljoonaa lasta. Tutkimus julkaistiin helmikuun alussa Jama Psychiatry -lehdessä.

Suomessa äitien masennuksen yhteyttä lapsen kehitykseen ja käyttäytymiseen on tutkittu Tampereen yliopistossa.

”Lastenpsykiatrit tutkivat lapsia 8–9-vuotiaina ja 16–17-vuotiaina. Näissä tutkimuksissa ja myös aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että äitien masennuksella on yhteys lapsen kehitykseen ja käyttäytymiseen. Isiä on tutkittu Suomessa ja ulkomailla vähemmän”, erikoistuva lääkäri Mira Huhtala sanoo.

Huhtala väitteli Turun yliopistossa viime syksynä vanhempien masennuksen ja stressin yhteydestä keskoslasten kehityksen ongelmiin. Tutkimuksessa lapset olivat 2–8-vuotiaita.

”En tutkinut varsinaista koulumenestystä, mutta lapsen älyllinen kehitys ja käyttäytyminen voivat heijastua myös lasten myöhempään koulumenestykseen. Päätuloksena oli, että vanhempien psyykkinen hyvinvointi tai pahoinvointi voi vaikuttaa keskoslapsen kehitykseen. Vanhempien hyvä elämänhallinnan tunne voi puolestaan suojata keskoslasten kehitystä”, Huhtala kertoo sähköpostihaastattelussa.

Huhtalan mukaan näin on todennäköisesti myös suomalaisessa normaaliväestössä, vaikka syy- ja seuraussuhteiden osoittaminen voi olla tutkimuksissa vaikeaa.

”Masentuneet vanhemmat eivät välttämättä pysty tukemaan lasta riittävästi, jotta hän saavuttaisi omista lähtökohdistaan parhaan mahdollisen kehitystason.”

Lapsen masennuksen tunnistaminen on haasteellista, sillä masennus voi ilmetä sisäänpäin suuntautuvina oireina tai ulospäin suuntautuvina oireina. Huhtalan mukaan lapsille suunnattuja masennusmittareita kehitetään parhaillaan tutkimuksen avuksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat