Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supon työntekijät hävisivät palkkakiistan KHO:ssa

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Pääkaupunkiseutulisää hakee Supolta 35 toimistotyöntekijää ja siviiliasiantuntijaa.
Pääkaupunkiseutulisää hakee Supolta 35 toimistotyöntekijää ja siviiliasiantuntijaa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Pääkaupunkiseutulisää maksetaan noin 2 300 poliisille

 Pääkaupunkiseutulisää maksetaan poliiseille, joiden virkapaikka on Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla.

 Lisää maksetaan noin 2 300 poliisille.

 Vuodenvaihteessa lisää maksettiin 110 Supon työntekijälle. Supossa on yhteensä noin 285 työntekijää.

 Lisän suuruus on Helsingin poliisilaitoksessa 200 euroa ja muissa yksiköissä 150 euroa kuukaudessa.

Suojelupoliisi (Supo) on voittanut korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO) työntekijöidensä palkkausta koskevan kiistan.

Pääkaupunkiseutulisän maksamista koskeva asia ei KHO:n mukaan kuulu lainkaan sen käsiteltäväksi, vaan oikea paikka riidan käsittelemiseen olisi ollut työtuomioistuin.

Samaa asiaa koskeva riita on myös Helsingin käräjäoikeuden käsiteltävänä. Käräjäoikeus on kuitenkin odottanut KHO:n päätöstä asiassa, joten asia on ollut lepäämässä muutaman vuoden.

Kiistan juuret ulottuvat vuoteen 2003. Silloin Supo lopetti pääkaupunkiseutulisän maksamisen koko henkilöstölle. Lisää alettiin maksaa vain poliiseille, mutta toimistotyöntekijät ja asiantuntijatehtävissä työskentelevät siviilityöntekijät eivät saaneet sitä.

Poliiseille maksettu lisä perustui sisäministeriön poliisiosaston päätöksiin. Sen perusteella Supo maksaa lisää sellaisille poliisimiehilleen, joiden virkapaikka oli Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla. Lisää maksetaan edelleen.

Ilman lisää jääneet siviilityöntekijät pitivät ratkaisua epäoikeudenmukaisena. Viisi vuotta sitten Supo kuitenkin hylkäsi noin 35 työntekijän oikaisuvaatimuksen asiasta.

Työntekijät veivät kiistan sekä hallinto-oikeuteen että käräjäoikeuteen. Heidän mielestään päätös loukkasi yhdenvertaisuutta.

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi työntekijöiden valituksen, sillä sen mukaan Supolla oli työhön ja virka-asemaan liittyvä todellinen peruste maksaa pääkaupunkiseutulisää vain poliiseille.

KHO poisti hallinto-oikeuden päätöksen, sillä sen mukaan asia ei kuulunut lainkaan hallintotuomioistuimiin. KHO perusteli päätöstään sillä, että lisän maksamista koskevat sisäministeriön päätökset ovat osa tarkentavaa työehtosopimusta. Sen vuoksi asia olisi kuulunut työtuomioistuimeen.

Seuraavaksi odotellaan Helsingin käräjäoikeuden toimenpiteitä. Siellä siviilityöntekijöiden nostama kanne perustuu ensisijaisesti tasa-arvolakiin.

Kantajien mukaan pääkaupunkiseutulisän maksaminen poliiseille tarkoittaa käytännössä sitä, että lisää maksetaan Supon miestyöntekijöille, mutta naiset jäävät ilman. Kanteen mukaan kaikki toimistotyöntekijät ja 70 prosenttia asiantuntijoista oli naisia.

Työntekijöiden mukaan Supon naispuoliset työntekijät on asetettu sukupuolen perusteella epäedullisempaan asemaan miehiin verrattuna.

Kantajia on yhteensä 35, ja heistä seitsemän on miehiä. Miehet vetoavat yhdenvertaisuuslakiin.

Supo kiistää syrjinnän ja huomauttaa, ettei lisän maksaminen perustu sukupuoleen.

Supo esitti käräjäoikeuskäsittelyn alkumetreillä väitteen, ettei asia kuuluisi myöskään käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Käräjäoikeus hylkäsi tämän väitteen.

Asia jätettiin lepäämään, ja käsittelyä jatketaan nyt, kun KHO:n kanta asiaan on saatu.

Pääkaupunkiseutulisää on maksettu 1980-luvulta. Sen maksamista on perusteltu sillä, että muutoin pääkaupunkiseudulle olisi vaikeaa saada poliiseja, koska poliisityö on raskaampaa ja vaativampaa kuin muualla maassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat