Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lue HS:n ministereille antamat sanalliset arviot

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Juha Sipilä (kesk), arvosana: 6
Antti Aimo-Koivisto
Juha Sipilä 8
Juha Sipilä 8

Yritysmaailmassa menestyneen diplomi-insinööri Juha Sipilän, 54, poliittinen urakehitys on ollut huikea. Hän pääsi eduskuntaan keväällä 2011. Keskustan puheenjohtajaksi hänet valittiin jo seuraavana vuonna.

Sipilän toiminnassa näkyy hänen yritystaustansa. Hän ei ole alistunut eikä sopeutunut totuttuihin toimintatapoihin, vaan yrittänyt tuoda päätöksentekoon ”prosessikaaviot” ja määrätietoisuuden.

Monen keskustalaisenkin tyrmistykseksi hän nosti toisen yritystaustaisen, untuvikkokansanedustaja Anne Bernerin (kesk), ministerikaartiinsa.

Ei ole epäilystäkään, kuka johtaa hallitusta. Särö jämäkän yritysjohtajan kilpeen on tullut kuitenkin hallituksen hätäisestä valmistelutyöstä ja useista esitysten takaisinvedoista.

Ulkopolitiikassa hän on antanut tilaa tasavallan presidentti Sauli Niinistölle ja ulkoministeri Timo Soinille (ps).

Sipilällä on vankka kannatus omassa puolueessaan, vaikka puolueen kunniapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen yrittää vetää mattoa hänen altaan.

Sipilän lähipiiri jaksaa muistuttaa, että Sipilän ei ole pakko olla politiikassa. Hän haluaa saada Suomen kuntoon.

Perussuomalaiset kehuvat Sipilää vuolaasti, mutta kokoomuslaisia kaihertaa marraskuun alun hallituskriisi. Sipilä näytti silloin, että hän on valmis pelaamaan kovaa peliä.

Hätäisesti syntynyt sote-sopu on osoittautunut hataraksi. Pääministerillä on siinäkin työsarkaa.

Sipilän pitäisi oppia se, että hallituksessa ei voi sanella tai yksi ryhmä ei voi määrätä. Pitäisi yrittää tehdä kompromisseja.

Vasemmistopuolueissa Sipilää arvostellaan tietysti tiukkasanaisesti. Ihmetellä voikin, miten Sipilä ei yritystaustastaan huolimatta tiennyt tai halunnut uskoa, miten työmarkkinapuolella toimitaan.

Sipilällä on kuitenkin erittäin tiiviit suhteet elinkeinoelämään. Yhteiskuntasopimusta odotetaankin nyt kuin kuuta taivaalta.

Timo Soini (ps), arvosana: 8
Markus Jokela / HS
Timo Soini
Timo Soini

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, 53, viihtyy hyvin ulkoministerinä. Entisenä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja europarlamentaarikkona hänellä ei ole ollut ongelmia asioiden haltuunotossa. Virkamiehet kehuvat hänen esiintymisiään ulkomailla. Hän itsekin kertoo innostuneena matkoistaan ja tärkeistä tapaamisistaan.

Koska matkatahti on kova, hallituskumppaneiden mielestä Soini ei kuitenkaan ehdi tarpeeksi perehtyä kotimaan asioihin. Hallituksessa Soinin ja Sipilän ”tiimin” väitetään kuitenkin toimivan erinomaisesti.

Myös yhteistyö tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa tuntuu toimivan.

Vaikka perussuomalaisten kannatus on romahtanut, Soini on pystynyt yllättävän hyvin pitämään eduskuntaryhmänsä koossa. ”Paremmin kuin Sipilä ja Stubb omat ryhmänsä”, hallituspuolueen edustaja sanoo.

Irtiottoja perussuomalaisten ryhmässä ei viime aikoina ole ollutkaan. Kuka muistaa enää viime kesän ja syksyn kähinät perussuomalaisissa?

Oppositiossa Soinia arvostellaan siitä, että hän paneutuu enemmän perussuomalaisten johtamiseen kuin ulkoministerin tehtävään. Häntä moititaan edelleen vastuun välttäjäksi, koska ei ryhtynyt valtiovarainministeriksi.

Alexander Stubb (kok), arvosana: 6
Roni Rekomaa
Alexander Stubb
Alexander Stubb

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb, 47, esiintyi vuoden lopulla poikkeuksellisen vakavana ja nöyränä saatuaan oppositiolta sapiskaa prosenttisekoilustaan hallintarekisteriasiassa.

Nyt Stubb kuittaa jo huumorilla prosenttivirheensä. Häntä moititaan taas ylimieliseksi.

”Hän pitää itseään muita parempana”, hallituspuolueen edustaja valittaa. Joidenkin mielestä Stubbin hermot pitävät paremmin kuin aiemmin.

Stubb sanoo saavansa verotuksesta ”kiksejä”, kysyy virkamiehiltä neuvoa kesken esiintymistensä ja käyttää muistivihkoa apunaan myös valiokuntakuulemisissa. Tämä voi osoittaa uutta poliittista kulttuuria, mutta haiskahtaa pikemminkin siltä, ettei hän tee kunnolla kotiläksyjään.

Kokoomuslaisten mukaan hän yrittää kovasti ottaa sisäpolitiikan haltuunsa. Olisi aikakin. Onhan hän ollut ministerinä kohta kahdeksan vuotta.

Stubbilla ei ole oma puolue hallussaan, mutta haastajia tuskin tulee ensi kesän puoluekokoukseen. Stubb tähdännee kansainvälisiin tehtäviin. Tuskin hän on puheenjohtajana seuraavien eduskuntavaalien aikaan keväällä 2019.

Stubb on niin riippuvainen avustajistaan, että ministeriryhmän avustajaa Joonas Turusta kutsutaan ministeriksi.

Petteri Orpo (kok), arvosana: 9
Roni Rekomaa
Petteri Orpo
Petteri Orpo

Hallituksen ehdoton ykkönen on sisäministeri Petteri Orpo, 46. Hän esiintyy selkeästi ja osaa asiansa. Hän on asiallinen ja symppis ministeri, oppositiossakin kehutaan. ”Hän on hoitanut erittäin hienosti sisäministerin pestin”, vasemmistolainen kehuu kokoomusministeriä.

Toisen hallituspuolueen edustaja luonnehtii Orpoa hallituksen ”ainoaksi poliitikoksi”.

Orpon valtti on pragmaattisuus. Hän lähestyy asioita käytännönläheisesti.

Orpo kantaa salkkua, jonka painoarvo on noussut päivä päivältä.

Harva olisi uskonut viime keväänä, että juuri Orposta tulee yksi keskeisimmistä ministereistä. Maahanmuuttokriisin ratkaisu on tietysti koko hallituksen vastuulla, mutta Orpolla on siinä keskeinen rooli. Itärajan takaa tullut pakolaisongelma painaa, mutta Orpoon luotetaan yllättävän vahvasti.

Orpo hallitsee myös monet muut asiat ehkä paremmin kuin puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb. Orpohan kuuluu kokoomuksen sote-asiantuntijoihinkin.

”Mies on ollut ja on kovassa paikassa”, hallituspuolueen edustaja huomauttaa.

Omassa puolueessa pohditaan kuitenkin, pystyisikö Orpo taistelemaan jonkun kokoomukselle tärkeän asian puolesta kovan paikan tullen.

Anne Berner (kesk), arvosana: 7
Outi Pyhäranta / HS
Anne Berner
Anne Berner

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, 52, herättää tunteita laidasta laitaan. Jotkut näkevät, että juuri Bernerillä olisi toiminnassaan eniten petrattavaa.

Huoli junaliikenteestä ja postin palveluista painaa monia keskustalaisia, joten Berneriä seurataan haukan lailla. Jotkut ovat näreissään hänen erityisasemastaan Sipilän luottohenkilönä.

Bernerin yhteistyökykyä muiden puolueiden edustajien kanssa arvostellaan ankarasti. Hänen pitäisi oppia joukkuepeliä.

Yrityselämässä kouliintunut Berner on kuitenkin voittanut monen suosion sillä, että hän kova tekemään töitä. Hän on tehokas ja määrätietoinen. Monen mielestä myös nopea oppija. Hän ottaa selvää asioista ennen kuin vastaa. Hänen sitoutumisensa on aivan omaa luokkaansa.

Berner on sanonut pysyvänsä politiikassa vain vaalikauden.

Sanni Grahn-Laasonen (kok), arvosana: 7
Aku Häyrynen
Sanni Grahn-Laasonen
Sanni Grahn-Laasonen

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, 32, on joutunut kovaan paikkaan. Hän saa jatkuvasti selittää koulutukseen kohdistuvia leikkauksia, vaikka hän ei tietysti yksin ole niistä vastuussa.

Monet ovat panneet merkille Grahn-Laasosen puoluetoverin Sari Sarkomaan blogikirjoituksen, jossa tämä sanoi vakavaksi virheeksi, että suurimmat leikkaukset kohdistuvat yliopistoihin. Myös valtiovarainvaliokunta huomautti asiasta joulun alla.

Hallituspuolueissa ihmetellään esimerkiksi hänen tiukkaa kirjettään korkeakoulujen rehtoreille. Jotkut tosin kehuvat sitä tervetulleeksi pöllytykseksi.

Grahn-Laasonen on osoittautunut sitkeäksi. Hän puolustaa rohkeasti hallitusta. Hän kuuluu Alexander Stubbin ”sparraajiin”.

Hänen olemuksensa hieman ”teflonmainen”. Hän latelee lausuntojaan kuin olisi opetellut ne ulkoa.

Jari Lindström (ps), arvosana: 7
Jukka Gröndahl HS
Jari Lindström
Jari Lindström

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin, 50, toimintaa työministerinä arvostetaan hallituspuolueissa. Hän tekee sen, mihin hänen voimansa ja taitonsa riittävät – jalat maassa.

Reiluna miehenä tunnettu ”Jarppa” on yksi tärkeimmistä yhteistyön tekijöistä hallituksessa. Juuri hänelle suotaisiin lisää apuvoimaa taakkaa jakamaan. Monet nostavat hattua Lindströmille, koska hän on kestänyt hyvin paineen ja kritiikin.

Tausta paperitehtaalla ja ay-aktiivina auttaa Lindströmiä ymmärtämään työelämää ja työttömyyttä. Tosin työttömyyttä hänkään ei ole onnistunut selättämään.

Oikeusministerin salkkua Lindström ei olisi halunnut. Sen huomaa. ”Meillä ei ole oikeusministeriä”, eräs kansanedustaja kuittaa.

Lindström vaikuttaa olevan pihalla oikeusministeriön asioissa. Joskus myös työministerin tontti tuntuu olevan vieras.

Hanna Mäntylä (ps), arvosana: 6
Roni Rekomaa
Hanna Mäntylä
Hanna Mäntylä

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylällä, 41, on vastuullaan vaativa salkku.

Perussuomalaista ministeriä kuvataan kuitenkin hallituksen heikoimmaksi lenkiksi.

Toimittajat puolestaan ovat huomanneet, että hän on erittäin varovainen lausunnoissaan.

”Hän on hiljainen hiirulainen ja pyytää olemassaoloaan anteeksi”, eräs hallituspuolueen kansanedustaja kuvaa.

Hallitusneuvotteluissa hänen ehdottomuutensa ja hermoilunsa olivat nousseet esille. Paineensietokyvyssä olisi siis parantamisen varaa.

On Mäntylällä vankkoja puolustajiakin, varsinkin omassa puolueessaan.

Mäntylän itseluottamus on kasvanut ministeriaikana.

Hän on ottanut asioita haltuunsa, petrannut koko ajan, kollega kehuu.

Jussi Niinistö (ps), arvosana: 6
Vesa Moilanen
Jussi Niinistö
Jussi Niinistö

Puolustusministeri Jussi Niinistöä, 45, pidetään asiakeskeisenä ja paneutuneena tehtäväänsä. Hän on niin asiakeskeinen, ettei häntä tunnu muut kuin puolustusasiat kiinnostavan.

Tutkijataustainen Niinistö on poliitikkona melko väritön. Häntä pidetään tosikkona, jonka kanssa asioitten hoitaminen on välillä hankalaa. Niinistö on myös niukka tiedottaja. Eduskunnassa ei tiedetä, mitä puolustusministeriössä puuhataan.

Asiantuntijat ihmettelevät, miksi Niinistö on valinnut avustajakseen jyrkästä tyylistään tunnetun Petteri Leinon.

Vaikka Niinistö joutuu hoitamaan paljon kansainvälisiä yhteyksiä, ne ovat hänelle välttämätön paha, hallituspuolueen edustaja väittää.

Niinistö käyttäytyy yleensä kohteliaasti, mutta joskus hänen pinnansa pettää. Arka asia oli kansliapäällikön vaihdos. ”Lähdenkö pois?” on Niinistön kuuluisa repliikki tv-haastattelussa.

Olli Rehn (kesk), arvosana: 8
cci
Olli Rehn
Olli Rehn

EU-tehtävissä kannuksensa hankkinut elinkeinoministeri Olli Rehn, 53, on alansa asiantuntija ja Juha Sipilän luottomies myös työmarkkina-asioissa. Puutteina voi pitää hänen virkamiesmäisyyttään, herkkähipiäisyyttään ja ajoittain mumisevaa puhetyyliään.

Rehn esiintyi usein hyvin huolestuneen näköisenä. ”Häneltä kaipaisi enemmän rentoutta”, puoluetoveri sanoo.

Rehn vaikuttaa kuitenkin aidolta ja vilpittömältä poliitikolta, joka huomioi myös muiden puolueiden edustajat. Yksityisemmissä oloissa hänestä paljastuu joviaali luonne.

Rehn hoitaa eleettömästi asiansa eikä näytä juuri tekevän politiikkaa päätöksillään.

Monet keskustalaiset pitävät häntä varteenotettavana presidenttiehdokkaana. Karisman vain pitäisi löytyä jostakin.

Juha Rehula (kesk), arvosana: 6
Markku Ulander
Juha Rehula
Juha Rehula

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalla, 52, on yksi missio. Hän haluaa saada soten valmiiksi kaksivuotiskaudellaan. Loppukaudella ministerin pestin ottaa puoluetoveri Annika Saarikko.

Keskustan ministeri on ”soteveteraaneja”, alan asiantuntija, joka on paininut soten kimpussa pitkään. Rehula on muuttunut tällä kaudella kuitenkin entistä kärsimättömämmäksi. Ei ihme, sillä sote on taas ihan levällään.

Keskustalaiset ovat huolissaan siitä, että Rehula kuuntelee liikaa kokoomuslaisia ja demareita soten valmistelussa. Hän ei myöskään kerro tarpeeksi tilanteesta omalle eduskuntaryhmälleen.

Rehula tulee tiettävästi hyvin toimeen STM:n toisen ministerin, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps), kanssa.

Kimmo Tiilikainen (kesk), arvosana: 7
Markku Ulander
Kimmo Tiilikainen
Kimmo Tiilikainen

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, 49, hoitaa matalalla profiililla pestiään. Viime kaudella hän oli eduskuntaryhmän puheenjohtajana huomattavasti enemmän esillä.

Keskustan ministeriä pidetään ”hyvänä tyyppinä”, koska hän ei halua riidellä kenenkään kanssa. ”Hän on keskustan Petteri Orpo, sovinnollinen ihminen.”

Tiilikainen on selvästi unelmapaikassaan. Hän pitää tiiviisti yhteyttä EU-elimiin ja osallistui innokkaana Pariisin ilmastokokoukseen.

Metsänhoitajan koulutuksen saanut luomuviljelijä Tiilikainen on ajanut myös viljelijöiden asioita, vaikka joidenkin keskustalaisten mielestä hänellä on liikaa ympäristösympatioita.

Asunto- ja rakentamispuolen hän on ottanut haltuunsa tarmokkaasti. Pääkaupunkiseudulla kiitetään sitä, että Tiilikainen on ajanut päätöstä, jolla valtion rahaa ohjataan Raide-Jokerille.

Lenita Toivakka (kok), arvosana: 7
Markku Ulander
Lenita Toivakka
Lenita Toivakka

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakkaa, 54, pidetään ahkerana ministerinä, jolla on substanssiosaaminen hallussa sekä kielitaitoa.

Ministerinä hän oikeassa paikassa, sillä yritysten vientiasiat ovat hänelle ”henki ja elämä”. Hän tekee kovasti töitä vientiyritysten eteen.

Toivakka on kuitenkin jäänyt muiden ministereiden varjoon. Hän ei tunnu olevan kiinnostunut muista asioista kuin omasta tontistaan. Jotkut moittivat häntä liian epävarmaksi.

Anu Vehviläinen (kesk), arvosana: 7
Vesa Moilanen
Anu Vehviläinen
Anu Vehviläinen

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen, 52, vastuulla on suuri maakuntauudistus sekä kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsiminen. Maakuntauudistus on levällään eikä kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimisessa päästy kuin puoleen tavoitteesta.

Keskustan Vehviläisen valttina on pitkä poliittinen kokemus. Muissa puolueissa häntä pidetään liian napakkana päsmärinä, joka ei salli erilaisia ajatuksia.

Omassa puolueessaan häntä kehutaan vuolaasti, koska hän on kartalla asioista ja ajaa pontevasti keskustan vuosikymmeniä havittelemaa maakuntahallintoa. Vehviläinen pitää eduskuntaryhmänsä ajan tasalla siitä, missä mennään ja yrittää torjua tiukasti esimerkiksi kokoomuslaisten niskoittelun.

Savo-Karjalan vaalipiiriä edustava Vehviläinen on niitä poliitikkoja, joiden mielestä kaikki viisaus ei asu Helsingissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat