Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus haluaa rajata maahantulijoiden sosiaaliturvaa – tilalle kotouttamisraha

Kotouttamisrahan suuruus riippuisi oleskeluluvan saaneen aktiivisuudesta

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) rajaisi oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturvaa.
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) rajaisi oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturvaa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tästä on kyse

Hallituksentoimenpiteet

 Hallituksen toimenpideohjelmalla pyritään katkaisemaan hallitsematon turvapaikanhakijoiden virta ja saamaan turvapaikkakustannukset hallintaan.

 Sosiaaliturvan uudistaminen on yksi toimenpiteistä.

 Suomi pyrkii osaltaan vaikuttamaan olosuhteisiin tulijoiden lähtömaissa.

 Todellisen suojelun tarpeessa otetaan maahan ja heidät kotoutetaan. Kielteisen päätöksen saaneet palautetaan tehokkaasti.

Hallitus haluaa rajoittaa oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturvaa. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteilla olevan esityksen mukaan oleskeluluvan saaneet irrotettaisiin asumisperusteisesta sosiaaliturvasta. Se korvattaisiin kotouttamisrahalla.

Kotouttamisraha olisi lähtökohtaisesti perustoimeentulotuen suuruinen eli 485,50 euroa kuukaudessa yksin asuvalta, mutta sitä voitaisiin alentaa jopa 40 prosenttia eli 291 euroon, jos maahanmuuttaja ei osallistu kotouttamistoimiin.

Tuen saamisen edellytyksenä on ilmoittautuminen työvoimaviranomaisille.

Alemman sosiaaliturvan vaatimus sisällytettiin syksyllä hallituksen turvapaikkapoliittiseen toimenpideohjelmaan sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) esityksestä.

Mäntylän mukaan kotouttamiseen haetaan nyt uutta ajattelutapaa. ”Minua häiritsee, miten oleskeluluvan saaneista tehdään uhreja, vaikka he ovat aikuisia, vastuullisia ihmisiä. Me tarjoamme heille tiettyjä mahdollisuuksia, ja jos eivät niihin tartu, ovat itse vastuussa päätöksestään.”

”Jos minä lähden ulkomaille asumaan, en oleta, että joku tulee tarjoamaan koko paletin kieliopinnoista lähtien. Aikuisen ihmisen kuuluu ottaa vastuuta, on hän Irakista tai Suomesta”, Mäntylä sanoo.

Jo tällä hetkellä kantasuomalaiset nuoret voivat menettää pariksi kuukaudeksi 40 prosenttia toimeentulotuesta, jos he eivät osallistu viranomaisten aktivointitoimiin.

”On vaikea nähdä, miksi samoja velvoitteita ei voisi käyttää oleskeluluvan saaneisiin. Jos oleskeluluvan saanut ei ole aktiivinen ja ota vastuuta kotouttamisestaan, me voimme pudottaa kotouttamisrahaa tietyksi ajaksi ja katsoa aktivoituuko hän”, Mäntylä sanoo.

”Raha ei saa olla automaatti, jonka saa tekemättä mitään.”

Kotouttamisrahan uudistamisella halutaan myös päästää eroon nykyisestä sekavasta tukijärjestelmästä, jossa eri tuuteista maksettavan rahan kokonaiskäyttöä on vaikea seurata.

Mäntylä sanoo, että vaikka kotouttamisrahajärjestelmä kohdistetaan suuren massaan, yksilöllinen tilanne otetaan huomioon.

Työikäisten nuorten miesten kotouttamiselle asetetaan erilaiset odotukset kuin eläkeikäisille. Varallisuuskin pitää ottaa huomioon. Mäntylä ei vierasta Tanskan malliakaan, että varallisuutta voidaan takavarikoida tulijoiden ylläpidon maksamiseksi.

Toisaalta uudistuksessa on kysymys Suomen vetovoimatekijöiden poistamisesta, Suomen kantokyvystä ja sosiaaliturvan kustannuksista.

”Jos me emme tee mitään, mikään maailmankaikkeuden raha ei tule tähän riittämään.”

Maahanmuuton satojen miljoonien eurojen kustannukset pitäisi Mäntylän mukaan rahoittaa velkarahalla budjettikehysten ulkopuolelta. Ministeriäkin kalvaa pelko, mistä sadat miljoonat kehysten sisältä kaivettaisiin.

”Pelkään kaikista eniten, että joudutaan leikkaamaan pienituloisilta ihmisiltä, jotka jo nyt ovat tosi tiukoilla. Heitä pitäisi pystyä suojaamaan, meillä on sosiaalinen vastuu.”

Uusi lainsäädäntö kotouttamisrahasta piti saada keväällä voimaan, mutta se viivästyy.

Hanke osoittautui odotettua vaikeammaksi, koska siinä yhdistyvät työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön toimet. Hanke on tukevasti perussuomalaisten käsissä, sillä TEM:n puolella vastuussa on työministeri Jari Lindström.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat