Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisilla on yli kolme miljoonaa panttikirjaa – hallitus haluaa ne pois pankkien holveista

Miljoonat paperiset panttikirjat aiotaan vähitellen vaihtaa sähköisiksi

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Myös paperisten osakekirjojen siirtämistä sähköiseen muotoon on suunniteltu.
Myös paperisten osakekirjojen siirtämistä sähköiseen muotoon on suunniteltu. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Panttikirja annetaan kiinnityksestä

 Ennen kuin kiinteistön voi pantata velan vakuudeksi, siihen pitää hakea kiinnitys.

 Kiinnitys voidaan vahvistaa kiinteistöön, kuten tilaan tai tonttiin, sen määräosaan sekä muulle kuin kiinteistön omistajalle kuuluvaan määräalaan. Myös vuokraoikeuden voi tietyin edellytyksin kiinnittää.

 Kiinnityksen vahvistamisesta annetaan todistukseksi panttikirja, joka voi olla kirjallinen tai sähköinen.

 Kiinnitystä voi hakea kiinteistön omistaja tai vuokraoikeuden haltija.

Lähde: Maanmittauslaitos

Hallitus haluaa vauhdittaa pankkien holveissa makaavien paperisten panttikirjojen muuttamista sähköisiksi. Suomessa sijaitseviin kiinteistöihin oli vahvistettu noin 3,4 miljoonaa paperista panttikirjaa tammikuun loppuun mennessä. Sähköisiä panttikirjoja oli vain noin 57 000, vaikka ne ovat olleet vaihtoehtona paperisille jo marraskuusta 2013.

Silloin hallitus ja viranomaiset olettivat, että pankit ja muut merkittävät luotonantajat siirtyisivät nopeasti sähköiseen käytäntöön, mutta niin ei ole käynyt. Suurten määrien muuntaminen sähköiseksi on kallista, kun paperit pitää noutaa säilöstä ja lähettää Maanmittauslaitokselle, joka pitää niistä rekisteriä, sanoo oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Pekka Pulkkinen.

Nyt hallitus haluaa vauhdittaa sähköistämistä lakiesityksellä, jonka se antoi eduskunnalle 18. helmikuuta. Uudistuksen myötä uusista kiinnityksistä annettaisiin vain sähköisiä panttikirjoja. Pankin ei enää tarvitsisi myöskään lähettää paperista panttikirjaa Maanmittauslaitokselle, vaan riittävät tiedot voi vain ilmoittaa sähköisesti.

”Nyt on aika paljon kiinni on siitä, saadaanko sellaiset tekniset prosessit toteutettua, että pankeille on taloudellisesti järkevää lähteä muuntamaan isoja massoja tehokkaammin kuin yksittäisiä panttikirjoja noutamalla,” Pulkkinen sanoo.

Muutos koskee kiinteistönomistajia, joilla on lainan vakuutena esimerkiksi omakotitalo tai kesämökki. Samoin heitä, joiden kiinteistö sijaitsee vuokratontilla eli joilla on vuokraoikeuteen vahvistettu kiinnitys.

Yksittäisen ihmisen ei tarvitse kuitenkaan tehdä mitään. Jos pankki tai luottolaitos ryhtyy olemassa olevien panttikirjojen massamuutoksiin, ne tekevät sen itse. Jos eivät tee, niin sähköisen panttikirjan saa esimerkiksi sitten, kun tarvitsee sen uuden lainan vakuudeksi.

”Pankin asiakkaalle tämä on toivottava muutos, joka ajan mittaan joustavoittaa sähköistä asiointia. Paperisten panttikirjojen plärääminen loppuu, samoin riski siitä, että ne vaurioituvat tai katoavat”, sanoo lakimies Antti Laitila Finanssialan keskusliitosta.

Jos helpotukset saadaan voimaan, niin pankit ovat Laitilan mukaan myötämielisiä sähköisiin asiakirjoihin siirtymiselle. Se helpottaisi myös kiinteistökaupan tekemistä, hän sanoo.

”Tarkoituksena on, että ihmisiä rohkaistaan muutoinkin asioimaan sähköisesti.”

Kuka sitten on vastuussa, jos panttikirjan tiedot muutoksen myötä katoavat? Pulkkisen mukaan virheistä ovat vastuussa sekä valtio että pankki.

”Jos pankissa tapahtuu panttikirjaa muunnettaessa virhe esimerkiksi atk-järjestelmän vuoksi, niin tällaisesta vahingosta vastaisi pankki mutta myös valtio.”

Sähköisten panttikirjojen käyttö on Pulkkisen mukaan yksinkertaista, koska sähköisenä ei ole olemassa enää mitään panttikirjaa. On vain luotonantaja, jolle vakuus annetaan. Tieto merkitään suoraan Maanmittauslaitoksen rekisteriin.

Vuodesta 2020 eteenpäin paperiset panttikirjat eivät enää kelpaisi vakuutena. Tämä ei vaikuta jo olemassa oleviin luottoihin, joiden vakuutena on vanha panttikirja siihen saakka, kunnes luotto on maksettu pois.

Suunnitelmissa on myös se, että asunto-osakekirjat muutetaan sähköisiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat