Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erikoislääkärien hinnat vaihtelevat roimasti

Gynekologikäynnin hinta vaihtelee 35–120 euron välillä. HUS-alueellakin eroa on noin 60 euroa.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Erikoislääkäreiden palkkioista ei ole yhtenäistä linjausta.
Erikoislääkäreiden palkkioista ei ole yhtenäistä linjausta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Hinnat vaihtelevat erikoisalalta toiselle

 Erikoislääkärikäyntien hinnat vaihtelevat erikoisalalta toiselle, Kelan tilasto osoittaa.

 Edullisin on yleislääketieteen erikoislääkäri, jolla käynti maksoi viime vuonna keskimäärin 63 euroa (korkeintaan 20 minuuttia).

 Kallein on psykiatrikäynti, 126 euroa. Käynti on myös pisin, keskimäärin tunti.

 Alle puolen tunnin käynti silmälääkärillä maksoi 94 euroa ja sisätautilääkärillä 101 euroa.

 Kirurgikäynti maksoi 93 euroa ja käynti iho- ja sukupuolitautilääkärillä 84 euroa (korkeintaan 20 minuuttia).

Erikoislääkärien palkkiot vaihtelevat paljon yksityisessä terveydenhuollossa. Tämän totesi Kelan tutkijaryhmä, joka selvitti palkkiotietoja Kelan korvausrekisteristä. Tutkimus julkaistiin tuoreessa Lääkärilehdessä.

Palkkioista ei ole yhtenäistä linjaa. Lääkäriliitto ohjeistaa, että palkkion tulee vastata vastaanoton kustannusrakennetta, lääkärin henkilökohtaista osaamista, markkinatilannetta ja muita olosuhteita.

Kela maksaa yksityislääkärikäynneistä sairausvakuutuskorvausta, joka on pysynyt ennallaan vuodesta 1989. Lääkärinpalkkiot taas ovat nousseet huomattavasti, noin 63 eurosta vuonna 2008 noin 80 euroon vuonna 2013. Potilaan maksama osuus on jo 78 prosenttia käynnistä.

Hinta voi estää ihmisiä hakeutumasta lääkäriin, tutkijat huomauttavat. Kaikkia erikoisaloja ei ole tarjolla julkisessa terveydenhuollossa.

Kela kerää tietoja tavallisimmista yksityislääkärien palkkioista. Niiden mukaan gynekologi (naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri) veloittaa keskimäärin 81 euroa alle 20 minuutin käynnistä ja lastenlääkäri 85 euroa.

Nämä ovat koko maan keskiarvoja. Tuore tutkimus selvitti tämänpituisten lääkärikäynnin hintoja neljällä yleisellä erikoisalalla eli gynekologiassa, yleislääketieteessä, lastentaudeissa sekä korva-, nenä- ja kurkkutaudeissa. Vaihtelu oli suurta.

Käynti gynekologilla maksoi vuonna 2013 alimmillaan 35 euroa, enimmillään 120 euroa, yleislääkärikäynti 25–80 euroa, lastenlääkärikäynti 50–110 euroa sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkärikäynti noin 60–110 euroa.

Sijainti ei selitä eroja, sillä Vaasan sairaanhoitopiirin alueella gynekologikäynti maksoi 35–75 euroa, mutta läheisellä Etelä-Pohjanmaalla 70–110 euroa.

Kilpailun puutekaan ei ole selitys. Eniten gynekologien toimipisteitä on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, ja siellä oli myös vaihtelu suurinta, 60–120 euroa.

Erot olivat selviä myös muilla erikoisaloilla, mutta eivät yhtä suuria kuin gynekologiassa. Tutkijat eivät löytäneet niille selitystä.

Kalleinta erikoislääkärissä käynti oli Pohjois-Pohjanmaalla ja halvinta Keski-Pohjanmaalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat