Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kevätmuutto toi ensimmäiset töyhtöhyypät Suomeen kuukauden etuajassa

Töyhtöhyypät muuttavat Suomeen normaalikeväinä vasta maaliskuun puolivälissä.

Kotimaa
 
Juha Metso
Töyhtöhyyppä vieraili Husulan pellolla Haminassa toissa keväänä.
Töyhtöhyyppä vieraili Husulan pellolla Haminassa toissa keväänä. Kuva: Juha Metso

Rohkeimmat töyhtöhyypät ovat jo aloittaneet kevätmuuton Suomeen. Syynä on sää, joka on tavanomaista lämpimämpää. Töyhtöhyypät muuttavat Suomeen normaalikeväinä vasta maaliskuun puolivälissä.

”Ensimmäisiä yksittäisiä töyhtöhyyppiä on nähty. Mantereen puolelta taitaa olla pari havaintoa. Myös kiuruhavaintoja on ollut”, sanoo Birdlife Suomen tiedottaja ja Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved.

”Tietysti töyhtöhyyppä helmikuussa on yllättävä, mutta viime vuosina siihen on totuttu, että kevät voi alkaa tähänkin aikaan.”

Suomeen töyhtöhyypät tulevat lounaasta Ruotsista. Suomessa niiden ensihavainnot ovat yleensä Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa, joista linnut liikkuvat vähitellen Lounais-Suomeen, etelärannikolle ja länsirannikkoa ylöspäin, Södersved kertoo.

Töyhtöhyyppä ei hätkähdä mahdollisen takatalven tuloa. Se palaa takaisin lämpimämmille seuduille, jos ilmat kylmenevät Suomessa. Töyhtöhyyppä voi lähteä takaisin vielä huhtikuussakin. Näitä paluumuuttajia saattaa olla sadoittain.

”Toissa keväänä töyhtöhyyppiä tuli helmikuun puolella kymmenittäin. Niitä tuli helmikuun puolella enemmän kuin sitä ennen oli yhteensä havaittu helmikuun aikana. Muistan jo 1980-luvulla yksittäisiä havaintoja helmikuulta. Kyllä se yleensä on maaliskuun puolivälin saapuja.”

Södersvedin mukaan myös rannikon tuntumassa talvehtineita vesilintuja on jo muuttanut sisämaahan, kuten laulujoutsenia, telkkiä, isokoskeloita ja lokkeja.

”Mitään ihan tavattomia havaintoja ei ole ollut linnuista, joita ei olisi ollut tähän aikaan muulloin. Merihanhia on tullut jonkin verran, uuttukyyhkyjä ja pulmusia on saapunut, todennäköisesti myös mustavariksia. Esimerkiksi pulmunen ja mustavaris talvehtivat täällä molemmat, joten on vaikea sanoa ovatko ne saapuneita vai talvehtineita.”

Södersved muistuttaa, että aikainen muutto on linnuille hyvä strategia, jos sää säilyy lämpimänä.

”Ne pääsevät ensimmäisenä valtaamaan reviirit ja pesäpaikat. Jos taas kovin kylmä tulee, niin sitten siinä menee voimia edestakaiseen seilaamiseen.”

Södersved arvelee, että seuraavaksi alkavat yleistyä hanhihavainnot.

”Meille on viime vuosien varhaisten keväiden myötä tullut merihanhia. Metsähanhia on tullut hyvin aikaisin, jo helmikuun puolella, kun vielä parikymmentä vuotta sitten se olisi ollut ihan tavatonta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat