Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueet kisailevat saavutuksillaan – harva omaksi väitetty hanke on kuitenkaan oma

Puolueet kisailevat saavutuksillaan. Harva omaksi väitetty hanke on oma.

Kotimaa
 
Laura Oja
Hallitusohjelmaan on kirjattu 600 miljoonan euron korjausvelkapaketti, jolla korjattaisiin esimerkiksi teitä ja rautateitä.
Hallitusohjelmaan on kirjattu 600 miljoonan euron korjausvelkapaketti, jolla korjattaisiin esimerkiksi teitä ja rautateitä. Kuva: Laura Oja
Poiminta

Harmittaako jokin asia, joka jäi pois hallitusohjelmasta?

”Sotesta ja maakunnista olisi pitänyt sopia hallitusohjelmassa yksityiskohtaisemmin. Jos tietty periaate olisi sovittu, se olisi huomattavasti helpottanut hallituksen työtä.”

Matti Vanhanen (kesk)

”Hallitusneuvotteluissa ei olisi paljon enempää voitu sopia. Sotessa mentiin niin pitkälle kuin pystyttiin.”

Outi Mäkelä (kok)

”Henkilökohtaisesti olen harmissani, ettei pakkoruotsia poisteta kokonaan vaan tyydytään vain tekemään tähän tähtääviä kielikokeiluja eri puolilla Suomessa.”

Sampo Terho (ps)

Outi Pyhäranta
Outi Mäkelä
Outi Mäkelä
Jukka Gröndahl HS
Sampo Terho
Sampo Terho
Laura Mendelin
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen

Keskusta saanee läpi vuosikymmeniä havittelemansa maakuntahallinnon, perussuomalaiset tiukemman maahanmuuttopolitiikan ja kokoomus valinnanvapauden sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Siltä ainakin näyttää, vaikka maakunta- ja sote-uudistuksesta on ollut taas kiistaa varsinkin kokoomuksen ja keskustan kesken. Kummassakin puolueessa vakuutellaan nyt, että asiat etenevät neuvotellen – eikä hallituskriisiä ole tulossa.

Monet hankkeet, esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen, eivät ehkä olisi edenneet muunlaisella hallituskokoonpanolla. Kukin puolue laskee sen olevan oma saavutus.

Useat muutkin puolueiden omiksi laskemansa hankkeet ovat oikeasti olleet kaikkien kolmen hallituspuolueen tavoitteita.

”Hallitusohjelmassa saimme läpi paljon asioita, jotka sopivat myös muille. Ei niitä sen jälkeen jaeta puolueittain”, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.

”Tässä hallituskokoonpanossa on hyvä tehdä yhteistyötä”, vakuuttaa kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Outi Mäkelä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho uskaltaa luetella Vanhasta ja Mäkelää rohkeammin perussuomalaisten saavutuksia tässä hallituksessa. Kansalaiset eivät ehkä ole niitä huomanneet, koska puolueen kannatus on pienentynyt kymmenen prosentin tuntumaan.

”Kun hallituksessa on vain kolme puoluetta, saa tavoitteitaan runsaasti mukaan hallitusohjelmaan ja todella vietyä eteenpäin”, Terho sanoo.

Hallitusvastuuseen ensi kertaa noussut puolue laski jo hallitusohjelman valmistuttua tekstistä noin 30 erilaista kohtaa, jotka olivat perussuomalaisten tavoitteita.

Perussuomalaiset ovat omasta mielestään saaneet hallituksessa turvapaikkapolitiikan tiukennusten lisäksi myös huomattavasti aiempaa realistisemman ja kriittisemmän EU-politiikan.

Pyrkiminen velkaantumisen taittamiseen on kaikkien kolmen listalla, mutta perussuomalaiset laskee mukaan vielä sen, että kehitysapu on merkittävästi mukana sopeutuslistalla.

Terhon listalla on myös vientiteollisuuden kilpailukyvyn asettaminen päätöksenteon ytimeen: teollisuustyöpaikkojen pelastaminen, yrittäjävähennyksen parantaminen, omaishoitoon panostaminen, takuueläkkeen nosto ja jätevesiasetuksen lieventäminen.

Niin Terho kuin Mäkeläkin laskee autoverotuksen keventämisen puolueidensa saavutuksiin.

Keskustassa ollaan erittäin tyytyväisiä siihen, että ympäristöministeriössä edetään rakentamisen helpottamisessa, koska suuri osa muutoksista koskee haja-asutusalueita.

”Ylenmääräistä holhoamista puretaan nopeaa tahtia”, Vanhanen sanoo.

Mäkelä muistuttaa, että hallitusneuvotteluissa päästiin aika lailla kokoomuslaiseen hallitusohjelmaan.

”Kokoomus sai läpi veropolitiikan tavoitteitaan. Tilannekuva talouden tilasta oli aika lailla kokoomuslainen, vaikka muut puolueet puhuvat erilaista.”

Mäkeläkin luettelee muutamia kokoomuksen ajamia hankkeita, jotka ovat nyt edenneet tai etenemässä hyvää vauhtia.

”Tuloverotuksen keveneminen, väestösuojien vähentäminen ja alkoholilainsäädäntöön liittyvät asiat.”

Mäkelä mainitsee kokoomuksen saavutukseksi myös Eta-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille suunnatut lukukausimaksut, joiden pitäisi vauhdittaa koulutusvientiä.

Kokoomukselle tärkeitä tekeillä olevia asioita ovat Mäkelän mukaan palkkamaltti, paikallinen sopiminen, normien purku – ja sote.

Hallitusohjelmaan kirjatun 600 miljoonan euron korjausvelkapaketin keskustalaiset laskevat mielellään saavutuksekseen, koska liikenne- ja viestintäministerinä on keskustalainen Anne Berner.

”Yrittäjyyteen piristystä Bernerin hankkeilla”, Vanhanen otsikoi tiedotteensa, kun paketin yksityiskohdista kerrottiin kuun alussa.

”Kyllä sillä paketilla hoidetaan ympäri maata sellaisia teitä ja raiteita, jotka ovat olleet vuosia hoitamatta. Nyt saadaan kertapanoksella suoria vaikutuksia, joita ihmiset omassa arjessaan odottavat”, Vanhanen sanoo.

Kokoomuksesta muistutetaan, että hankkeen käynnisti edellisen hallituksen kokoomuslainen liikenneministeri Paula Risikko.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) painotti aiemmin, että paketti on Liikenneviraston asiantuntijoiden laatima ”eikä sitä ole poliittisesti peukaloitu”.

Sampo Terho puolestaan ilmoittaa tiemäärärahojen noston perussuomalaisten tavoitteeksi, joka saatiin tässä hallituksessa läpi.

Yksittäisistä asioista uuteen energiaan liittyvät hankkeet ovat keskustalle tärkeitä.

Puolueessa odotetaan valtion panosta esimerkiksi Kemin biopolttoainetehtaan tyyppisiin investointeihin.

Vanhanen mainitsee keskustan ajamiksi hankkeiksi yritysten ja metsätilojen sukupolvenvaihdosten helpottamisen. Asia tulee käsittelyyn myöhemmin, mutta siitä tuskin tulee riitaa hallituksessa – ellei kiistellä siitä, kuka teki aloitteen.

”Tämä on kaikille hallituspuolueille yhtä lailla tärkeä asia”, Vanhanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat