Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman myllerrys toi työpaikan – vastaanottokeskuksissa työskentelee satoja uusia työntekijöitä

Marja-Liisa Tynjä ja Yanika Wilen-Sheeban saivat työpaikan SPR:n vastaanottokeskuksesta.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Yanika Wilen-Sheeban (vas.) ja Marja-Liisa Tynjä pääsivät syksyllä töihin vastaanottokeskukseen Helsingin Vuosaareen. Taustalla asukas Mohammad Khir Ismail.
Yanika Wilen-Sheeban (vas.) ja Marja-Liisa Tynjä pääsivät syksyllä töihin vastaanottokeskukseen Helsingin Vuosaareen. Taustalla asukas Mohammad Khir Ismail. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Vielä vuosi sitten kumpikaan naisista ei olisi voinut arvata, mitä tapahtuisi syksyllä 2015. Molemmat saivat työpaikan yllättävästä syystä ja yllättävältä taholta.

Kummatkin myös työskentelevät nyt Suomen Punaisen Ristin (SPR) vastaanottokeskuksessa Helsingissä.

Marja-Liisa Tynjä, 49, ehti olla puolitoista vuotta työttömänä, hakea kymmeniä työpaikkoja ja turhautua moneen kertaan, kun mittavastakaan ansioluettelosta ei ollut apua.

Kerran vastaukseksi lupaavasti alkaneeseen haastatteluun tuli ilmaus ”yhtiö hakee juniorimpaa tekijää”.

Sekin turhautti, kun yhtä paikkaa kerta toisensa jälkeen haki 150–500 hakijaa.

”Sitten yhtenä marraskuisena perjantaina tuli soitto SPR:stä. Ajattelin, että tämä on jokin keräys, kunnes muistin, että olin laittanut hakemuksen sinnekin”, Tynjä muistelee.

”Sieltä sanottiin, että olin ajatellut sinulle Vuorantaa. Samana päivänä olin kolmelta haastattelussa ja neljältä sanottiin, että tervetuloa töihin.”

Vuoranta on hieman ränsistynyt hotellimainen entinen Alkon koulutuskeskus Helsingin Vuosaaressa.

Siellä on ollut marraskuusta lähtien SPR:n vastaanottokeskus pääasiassa perheille.

”Näin näitä ihmeitä tapahtuu. Tämä on minulle minun oman elämäni lottovoitto. Heti pihalla oli pienet tytöt vastassa ja tiesin, että olin tullut kotiin, oikeaan paikkaan.”

Tynjä sai paikan talous- ja toimistosihteerinä. Hänen vastuullaan on esimerkiksi kahden viikon välein tapahtuva vastaanottorahan jakaminen, mikä tarkoittaa käteisen rahan antamista turvapaikanhakijoille.

Työ sopii hyvin monipuolisen kokemuksen omaavalle naiselle, joka sanoo uraansa kuuluneen kaikkea tätä: ostoa, myyntiä, markkinointia, viestintää ja taloushallintoa.

”Kaikkein onnellisimpia työstäni ovat olleet teini-ikäiset poikani. ’Controller’ lähti kotoa.”

Toinen keskuksesta vastikään työn saaneista on Yanika Wilen-Sheeban, 39. Sitä ennen hän vietti kymmenen vuotta kotonaan lapsiensa kanssa.

”Tajusin, että jotain muutakin pitää alkaa tehdä”, hän sanoo.

Hän oli aluksi vapaaehtoisena vastaanottokeskuksessa ja kuuli, että Vuosaareen perustetaan sellainen myös.

”Töihin lähtö oli pitkän pohdinnan tulos, sillä olen myös omaishoitaja yhdelle lapselleni. Torstai-iltana soitin rekrytoijalle, perjantaina tapasin hänet ja maanantaina aloitin jo työt.”

Hänen taustallaan työ vastaanottokeskuksessa on luontevaa, sillä ainakin asukkaiden on helpompi lähestyä toista muslimia. Hän osaa myös hieman arabiaa.

Työ on monenlaista neuvomista ja läsnäoloa. Välillä selvitellään riitoja, välillä ollaan tukena. Yhtenä päivänä tehdään tunteja erilaisia kirjauksia koneella, toisena selvitetään yhteiskunnan ja byrokratian toimintaa.

Sitä ei kumpikaan osaa sanoa, kuinka kauan työ jatkuu ja miten paljon Suomessa on vastaanottokeskuksia esimerkiksi kahden vuoden päästä. Nyt Vuorannassa on 57 asukasta.

”Mutta me odotamme, että koska vain voi tulla busseja pihaan”, Tynjä sanoo.

”Sitten kun ihmisiä ei enää tule ja turvapaikkapäätöksiä alkaa tulla, tämä voi tyhjentyä”, sanoo Wilen-Sheeban.

 

Turvapaikanhakijoiden tulo on luonut parituhatta työpaikkaa  

Tuhansien pakolaisten saapuminen toi Suomeen viime vuonna hämmennyksen ja paljon nopeasti pystytettyjä vastaanottokeskuksia – mutta myös parituhatta uutta valtion kustantamaa työpaikkaa suomalaisille.

Samalla yleistyivät työntekijäryhmät, jotka aiemmin olivat melko tuntemattomia. Näitä ovat muun muassa vastaanottokeskusten ohjaajat ja maahanmuuttoviraston turvapaikkapuhuttelijat. Maahanmuuttoviraston henkilöstömäärä oli vuonna 2014 noin 360, kun se helmikuuhun mennessä on suunnilleen kaksinkertaistunut noin 715 työntekijään.

Suomen Punainen Risti puolestaan rekrytoi noin 1 800 uutta työntekijää vastaanottotoimintaan. Heidänkin palkkansa maksaa maahanmuuttovirasto.

Vastaanottokeskuksia oli parikymmentä vuoden 2014 lopussa, ja ne työllistivät parisataa työntekijää.

Nyt keskuksia on noin 230 alaikäisten yksiköt mukaan lukien, ja ne työllistävät yhteensä noin 2 400 työntekijää.

Työpaikat syntyivät nopeasti, mutta niiden kesto riippuu monista seikoista, ennen kaikkea siitä, jatkuuko maahantulo yhtä suurena kuin viime syksynä.

Keskimäärin jokainen vastaanottokeskus työllistää vajaat kymmenen työntekijää, alaikäisten yksiköt enemmän kuin aikuisten.

Kukin yksikkö ja sen asukkaat työllistävät lisäksi esimerkiksi tulkkeja, lakimiehiä, vartijoita, koulunkäyntiavustajia, opettajia ja paikallista elinkeinoelämää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat