Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lottovoittajan kustannuserittely – maksoin kolme prosenttia yli 12 000 euron hoidosta

Jokaisen potilaan saama hoito eritellään jo nyt senttien tarkkuudella.

Kotimaa
 
Jaakko Lähteenmaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.
Katso, mitä potilaat arvioivat oman hoitonsa maksavan
Katso, mitä potilaat arvioivat oman hoitonsa maksavan
Potilas maksaa sairaanhoidosta usein hyvin pienen osan siitä, minkä hintaista hoito oikeasti on. Näin helsinkiläiset arvioivat oman hoitonsa hintaa. Toimittaja: Kaisu Moilanen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru.

Emeritusprofessori Olavi Ylikorkala ehdotti (HS Mielipide 21.2.) sairaalalaskuihin ylimääräistä riviä, jossa palvelujen käyttäjälle kerrottaisiin hoidon todelliset kustannukset: ”Todellisen hinnan esittämisellä voitaisiin valistaa kansaa siitä, miksi veroja kerätään ja mitä niillä voi saada. Tämä olisi todellista yhteiskuntaoppia.”

Ylikorkalan kannanotto kumpusi edellisen päivän lehdessä julkaistusta kolumnista, jossa kerroin minulle kesken työpäivän tulleesta sairauskohtauksesta, Meilahden tornisairaalassa saamastani hoidosta ja sen päätteeksi sydämeeni asennetusta etäluettavasta tahdistimesta. Yli viikon kestäneen retken kustannus minulle oli 32,50 euroa päivältä. Totesin, että jos tämän kohdalle piti osua, niin luojan kiitos, että se tapahtui Suomessa.

Julkisen erikoissairaanhoidon hehkuttaminen synnytti palautevyöryn. Viestejä tuli niin HS.fi:hin kuin henkilökohtaiseen sähköpostiini. Viestien kokonaismäärässä puhutaan sadoista.

Saamani palautteen voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: kohtalotoverit, pessimistit ja ne, joiden mielestä muualla kaikki on aina paremmin.

Kohtalotovereiden viesteistä yksi tuli äidiltä, jonka teini-ikäisen tyttären aivoista oli Töölön sairaalassa leikattu aivokasvain: ”En tiedä, mitä maksaa aivoleikkaus, kahden vuorokauden neurokirurginen tehohoito, 1,5 viikon hoito neurokirurgisella vuodeosastolla Töölön sairaalassa, 3,5 viikon hoito Jorvin neurologisella osastolla, monen kuukauden toimintaterapia ja vuoden kestänyt neuropsykologinen kuntoutus. Olen loputtoman kiitollinen suomalaiselle käsittämättömän korkeatasoiselle sairaanhoidolle ja lääketieteelle, Juha Hernesniemelle ja kaikille hoitoon osallistuneille lääkäreille, hoitajille ja terapeuteille tyttäreni hengen ja terveyden pelastamisesta. Hän sai pian 9 vuotta sitten uuden elämän, ja minä maksan mielelläni pienestä palkastani minulle kuuluvat verot.”

Pessimistit antoivat tunnustusta julkiselle terveydenhuollolle mutta epäilivät vahvasti sen tulleen tiensä päähän: ”Näistä ja muista vastaavista eduista olemme luopumassa, kun vuosikymmenien aikana rakennettu hyvinvointivaltion pohja alkaa olla jo murentunut.”

Joidenkin mielestä suomalaisen erikoissairaanhoidon laatu sekä edullisuus käyttäjälle ovat molemmat suuria kuplia: ”Lottovoitto tässä suhteessa kyllä menee esim. sellaisiin maihin kuin Sveitsi ja Yhdysvallat.

USA:ssa vakuutuksetonkin voi saada huippuhoitoa yliopistosairaaloissa, riippuen toki missä asuu. Keskiverto amerikkalainen maksaa n. 5 000–6 000 USD vuodessa terveysvakuutuksestaan. Se tekee selvästi alle tuon 32,50 euroa/päivä. Sillä hän saa varsin korkeatasoista hoitoa, heti ja ilman mitään kuluja. Lääkkeetkin kuuluvat yleensä 100-prosenttisesti vakuutukseen.

Ymmärrän kirjoittajan kiitollisuuden systeemillemme, mutta toivottavasti myös suhteellisuudentaju toipuu pian.”

Joissakin viesteissä minua onniteltiin tuplajättipotista eli saamastani hoidosta ja asuinpaikasta:”Pohjois-Suomen terveyskeskuksesta on kaikilla mittareilla pitkä matka yliopistosairaalan kardiologian osastolle.”

Maanantaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) luovutti minulle potilaskohtaisen kustannuserittelyn.

Siinä jokainen toimenpide ja digi-EKG:n käyttömaksu näkyy sentilleen: perusverenkuva ja trombosyytit 4,20 €, pt-näytteenottomaksu 13,45 €, leukosyyttien erittelylaskenta 4,60 €, sydämen erittäin laaja magneettitutkimus 879,20 €, pysyvän tahdistimen asettaminen eteis- ja kammiojohdin laskimotietä 2 480,00 €. Tässä vain pari esimerkkiä kaksi liuskaa täyttäneestä erittelystä.

Husin yhteyspäällikkö Janne Aaltonen paljasti, että erittelyn tekeminen sinänsä ei ole poikkeuksellista vaan ainoastaan sen luovuttaminen hoitotoimenpiteiden kohteelle.

Kustannukset eritellään aina, jotta sairaanhoitopiiri voi laskuttaa potilaan kotikuntaa hänen saamansa hoidon mukaisesti.

Sitä, pitäisikö hinnat kertoa potilaalle itselleen, on terveydenhuollossa pohdittu tämän tästä. Toistaiseksi haitat on arvioitu hyötyjä suuremmiksi.

Hus lähettää vuosittain noin 1,7 miljoonaa laskua tai laskutukseen liittyvää kontaktia. Sairaalassa on uskallettu vain arvailla, minkä määrän kyselyitä ja yhteydenottoja kulujen erittely asiakkailta poikisi. Minun erittelyni sisälsi noin sata eri tapahtumaa.

Tarkempi asiakas saattaisi kysellä perään, missä vaiheessa hänelle tehtiin endomyocardiumin histologinen tutkimus ja maksoiko se todella 140 euroa.

Erittelystä olisi myös lyhyt tie aika ajoin ryöpsähtelevään keskusteluun ”itseaiheutettujen” sairauksien hoitokuluista.

Kuuluuko yhteiskunnan maksaa täysimääräisesti hoitokulut tupakoijan keuhkosyövästä? Eikö ainakin alkoholin kanssa lotraavalle pitäisi lyödä lasku kouraan munuaishoidoista? Kannattaako eläkeläistä makuuttaa päiväkausia 680 euroa vuorokaudessa maksavassa valvontatasoisessa hoidossa?

Saamani kustannuserittely vahvisti lottovoittajan oloa. Hus laskuttaa kotikunnaltani Helsingiltä hoidosta 12 183,55 euroa. Minulle tuleva maksulappu kattaa kolme prosenttia kokonaissummasta.

Yhdessä palautteessa kysyttiin: ”Mistä luulet kaupungin ottavan rahat? Veroista. Idiootti!”

Tämän tiesin. Maksan niistä osani, varsin mielelläni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat