Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saimaan pohjasta nousi 105 pommia – video näyttää maavoimien vedenalaisen operaation

Lentopommit räjäytettiin Taipalsaarella. Ne upotettiin Saimaaseen heti toisen maailmansodan jälkeen.

Kotimaa
 
Maavoimien sukeltajat löysivät Saimaasta ”rötökarsaan pesän”
Maavoimien sukeltajat löysivät Saimaasta ”rötökarsaan pesän”
Armeijan raivaajasukeltajat nostivat Lappeenrannan edustalta Saimaasta yli sata sotien aikaista lentopommia. Sukeltajat kutsuivat järvenpohjassa olevia pommiröykkiöitä rötökasoiksi. Kuva: Maavoimien sukeltajat, leikkaus: Pekka Riihonen.

Maavoimien sukeltajat ja raivaajat ovat saaneet valmiiksi lentopommien raivaamisen Saimaan pohjasta Lappeenrannassa. Operaatio Rapu -nimisessä hankkeessa nostettiin pinnalle 105 lentopommia.

”Siihen varattiin aikaa neljä viikkoa, mutta käytimme ajasta vain puolet”, kertoo kapteeni Juha Kauppinen viime perjantaina loppuneesta tehtävästä.

Pommit upotettiin Saimaaseen heti toisen maailmansodan jälkeen. Ne löytyivät parin sadan metrin päähän Tyysterniemen kärjestä. Ammusten hävittäminen vesistöihin upottamalla oli tuohon aikaan normaali käytäntö.

Lentopommit olivat saksalaisvalmisteisia, ja ne olivat peräisin läheiseltä varikolta. Pommeja oli kahta kokoa: 50 kiloa ja 250 kiloa painavia. Mukana oli myös harjoituspommeja.

”Osassa oli sytyttimet kiinni, mutta valtaosa oli niin sanottuja pommirunkoja”, Kauppinen kertoo.

”Ne siirrettiin Taipalsaaren ampumakenttäalueelle ja tuhottiin siellä räjäyttämällä.”

Pommit oli pudotettu jäältä Saimaan pohjaan kasoihin, joita sukeltajat keskenään kutsuivat ”rötökasoiksi”. Osa pommeista oli pohjassa lappeellaan, mutta osa oli pudonnut pohjaan tiiviiseen kasaan kärki edellä kuin tikat.

”Tämä on vähän kuin tulitikkukasan ongelma, kaikki ovat vähän toistensa päällä. Tämähän on tämmöinen rötökarsaan pesä”, kommentoi sukeltaja oheisessa videossa.

Kauppisen mukaan sukeltajilla oli etukäteen tiedossa kaksi pommikasaa. Tiedot niistä saatiin paikkakuntalaiselta, joka näki aikoinaan pommien upottamisen.

”Molemmat kasat tiedusteltiin jo muutama vuosi sitten. Niiden osalta meillä oli tarkat koordinaattipisteet, joiden mukaan tehtiin avannot. Tarkastussukelluksen jälkeen voitiin todeta, että olimme kasojen päällä”, Kauppinen sanoo.

Pommit olivat alle kymmenen metrin syvyydessä. Vedessä vaakanäkyvyys oli 4–5 metriä, mitä Kauppinen pitää todella hyvänä. Sisävesistöissä näkyvyydet ovat talvella yleensä huomattavasti paremmat kuin kesäaikaan.

Jään paksuus oli yli 30 senttiä. Sukeltajat mittasivat jään paksuutta koko ajan.

”Kun räjähteitä sukelletaan, niin yksi sukeltaja on kerrallaan vedessä. Sukellustehtävään käsketään kolmesta neljään sukeltajaa. Tässä projektissa meillä oli paikalla aina kolme sukeltajaa viikkoa kohti”, Kauppinen kertoo.

Avannon kohdalle pystytettiin niin sanottu A-pukkinosturi, jossa oli sähkönostin. Pukin jokaisen jalan alle oli vielä laitettu erilliset kuormalavat, jotta paino olisi jakautunut laajalle alalle pukin neljän jalan alla.

”Ongelmia jään kantavuuden osalta ei ollut”, Kauppinen sanoo.

Maavoimissa on kymmenkunta raivaajasukeltajaa, joiden työnä on muun muassa antaa poliisille virka-apua ja raivata vanhoja räjähteitä vesistöistä.

Maavoimien sukeltajat on jaettu eri joukko-osastoihin ympäri maata. He saavat saman koulutuksen kuin Merivoimien sukeltajat. Koulutusvastuu on kuitenkin Merivoimilla.

”Kultainen sääntö on, että makeat vedet kuuluvat Maavoimille ja merivesi Merivoimille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat