Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman kallein kolikko esiteltiin Helsingissä – video valaisee rahan vaatimia kovia turvatoimia

Suomen hyvin tunteva keräilijä maksoi harvinaisesta hopeadollarista yli 10 miljoonaa dollaria.

Kotimaa
 
Aseistettu vartija vahtii maailman kalleinta rahaa Helsingissä
Aseistettu vartija vahtii maailman kalleinta rahaa Helsingissä
Maailman kallein raha eli vuonna 1794 lyöty Flowing Hair -hopeadollari vierailee Helsingissä. Kansallismuseossa on tiukat turvatoimet, paljastaa Suomen Monetan tuotepäällikkö Olli Poijärvi. Toimittaja: Fanny Fröman, kuvaus ja editointi: Esa Juntunen.
Fakta

Hopeadollari lyötiin Philadelphiassa

 Flowing hair -kolikko lyötiin Yhdysvaltain ensimmäisessä rahapajassa Philadelphiassa.

 Rahan suunnitteli Robert Scot, joka käytti mallinaan ranskalaisen Augustin Dupren mitalia vuodelta 1782.

 Kolikkoa valmistettiin vain kahtena vuotena: 1794 ja 1795.

 Kolikko on esillä Kansallismuseossa torstaina ja perjantaina klo 11–18. Sisäänpääsy on ilmainen.

Korjattu 24. 2 klo 9.03 Kansallismuseon aukioloaika.

Kansallismuseossa Helsingissä on tämän viikon torstaina ja perjantaina esillä poikkeuksellisen arvokas ja harvinainen kolikko. Vuonna 1794 lyöty hopeadollari on maailman kallein yksittäinen raha. Siitä maksettiin huutokaupassa tammikuussa 2013 peräti 10 016 875 dollaria eli yli yhdeksän miljoonaa euroa.

HSTV kävi tutustumassa kolikkoon keskiviikkona. Tämän jutun yhteydessä olevalla videolla kerrotaan näyttelyn vaatimista kovista turvatoimista.

Rahan tekee erikoiseksi myös se, että tämä niin sanottu Flowing hair -hopeadollari lienee kirjaimellisesti Yhdysvaltain liittovaltion ensilantti.

Arvioon on päädytty siksi, että kolikon lyömiseen käytettävät niin sanotut punssit ovat valmistushetkellä olleet rahan pintarakenteesta päätellen uudet. Asiantuntijat ovat arvioineet lantissa olevien kulumien perusteella, että se onkin todennäköisesti ensimmäinen Yhdysvaltain rahapajan lyömä dollarin kolikko.

Huippuharvinaisen hopeadollarin omistaa amerikkalainen keräilijä Bruce Morelan.

Morelan aloitti rahojen keräämisen jo kuusivuotiaana. Hän on kertonut, että hän olisi ollut valmis maksamaan Flowing hair -kolikosta jopa 12,5 miljoonaa dollaria.

Morelan on koulutukseltaan ydinvoimainsinööri, ja hän on palvellut Yhdysvaltain laivastossa upseerina. Morelanilla on myös Suomi-yhteys.

”Morelanilla on mielenkiintoinen tausta. Hänen entinen vaimonsa on suomalainen, ja hän korostaa usein sitä, että hän tuntee Suomen hyvin. Hänen poikansa on puoleksi suomalainen”, sanoo viestintäpäällikkö Håkan Forsgård Suomen Monetasta.

”Hän on varakas rahan keräilijä ja myyjä. On ollut pitkään alalla. Hän on kiinnostunut varsinkin amerikkalaisista dollareista. Hänellä on tietääkseni Yhdysvaltain laajin kokoelma tämän tyyppisiä amerikkalaisia rahoja”, Forsgård kertoo.

Kansallismuseon näyttelyssä on esillä muitakin historiallisia kulta- ja hopeadollareita sekä harvinainen alkuperäinen julistekopio Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksesta.

Morelanin hopeadollari on runsaan kuukauden kestävällä Euroopan kiertueella, jossa sitä esitellään kahdeksassa kaupungissa. Suomeen kolikko tulee Tallinnasta. Helsingin jälkeen kolikko siirretään näytille Tukholmaan.

Stack´s Bowers Galleries
Hopeadollarin toisella puolella on kuvattuna Vapauden jumalatar.
Hopeadollarin toisella puolella on kuvattuna Vapauden jumalatar.

Suomessa esiteltävän kolikon tausta on tuntematon aina 1920-luvulle asti, jolloin se päätyi ensimmäiselle tiedetylle keräilijälle. Sen jälkeen kolikko on vaihtanut omistajaa lukuisia kertoja.

Flowing hair -dollareita lyötiin vuonna 1794 tarkalleen 1 758 kappaletta. Työvälineenä oli käsikäyttöinen ruuvipuristin. Kolikoita on jäljellä nykyään noin 150 kappaletta.

Hopeadollari on saanut Flowing hair -nimityksenä sen toisella puolella kuvatusta Vapauden jumalattaresta, jonka hiukset hulmuavat. Kuva-aihe oli määrätty laissa. Jumalatarta ympäröivät viisitoista tähteä symboloivat Yhdysvaltojen silloisia osavaltioita.

Kolikon kääntöpuolella on kotka, jota ympäröi seppele ja teksti ”United States of America”.

Rahan nimelliarvo on kaiverrettu rahan reunaan, jossa lukee ”hundred cents one dollar or unit” (sata senttiä yksi dollari tai yksikkö).

Stack´s Bowers Galleries
Kolikon kääntöpuolella on kuvattuna seppeleen ympäröimä kotka.
Kolikon kääntöpuolella on kuvattuna seppeleen ympäröimä kotka.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat