Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Torniolaisperhe on kansainvälinen harvinaisuus: äiti ja tytär syntyivät karkauspäivänä

Kati Raatin laskettu aika neljä vuotta sitten oli karkauspäivä. Viime hetkeen hän piti mahdottomana, että vauva syntyisi silloin. ”Ajattelin, että ei voi olla niin hyvä tuuri”, sanoo itsekin 29. helmikuuta syntynyt Raati.

Kotimaa
 
"Uskomaton sattuma" - Äiti ja tytär ovat syntyneet karkauspäivänä
"Uskomaton sattuma" - Äiti ja tytär ovat syntyneet karkauspäivänä
Torniolainen Kati Raati ja hänen tyttärensä Minea Raati ovat syntyneet karkauspäivänä eli 29. helmikuuta. Tästä syystä he eivät aina pääse juhlimaan synttäreitään. Äiti ja tytär kertovat videolla, miltä erikoinen sattuma tuntuu. Toimittaja: Marjo Valtavaara, kuvaus ja editointi: Vesa Ranta.
Fakta

Nurinkurinpäivä

 Kansanperinteessä karkauspäivä on ollut nurinkurisuuksien päivä.

 Tunnetuin tavattomuus liittyi naisten lupaan kosia. Jos mies kieltäytyi kosinnasta, hänen tuli ostaa kosijalle hamekangas.

 Karkauspäivä merkittiin pitkään almanakkoihin helmikuun 24. päiväksi. Tapa juontui Julius Caesarin määräyksestä. Samalla nimipäivät siirtyivät karkausvuosina seuraavaan päivään.

 Karkauspäivä on merkitty almanakassa helmikuun 29. päivään vuodesta 2000.

Torniolainen äiti Kati Raati, 31, viettää maanantaina syntymäpäiväänsä kahdeksatta kertaa. Tyttärelle Minea Raatille, 3, juhlapäivä on ensimmäinen.

Helmikuun 29. päivän eli karkauspäivän syntymäpäivän jakavat äiti ja lapsi ovat kansainvälisestikin harvinainen tapaus. Suomessa tällaisia pareja löytyy korkeintaan kolme.

”Väestötietojärjestelmään on kirjattu kolme tapausta, joissa äiti ja lapsi ovat syntyneet 29. helmikuuta ja viisi, joissa isä ja lapsi ovat syntyneet tuona päivänä”, kertoo yliaktuaari Miina Keski-Petäjä Tilastokeskuksesta.

Näihin lukeutuvat kaikki nykyisen väestörekisterin tapaukset, siis vuonna 1970 elossa olleet tai sen jälkeen syntyneet.

Kolmatta lastaan odottaneen Raatin laskettu aika neljä vuotta sitten oli karkauspäivä. Viime hetkeen hän piti mahdottomana, että vauva syntyisi silloin.

”Ajattelin, että ei voi olla niin hyvä tuuri. Karkauspäivän aamuna lähdin tarkastukseen vähäisen lapsiveden vuoksi, ja sieltä minut ohjattiin käynnistykseen.”

Aiemmat synnytykset olivat kestäneet kauan: esikoisen Viljamin 14 tuntia ja toisen pojan Veetin seitsemän tuntia. ”Siksi ajattelin, etten ehdi synnyttää sen vuorokauden aikana.”

Minea tulikin maailmaan kolmessa tunnissa. ”Olihan se hieno hetki. Tuntui uskomattomalta, että syntymä lopulta osui karkauspäivään.”

Raati työskentelee kuljetusalan perheyrityksessä kirjanpitäjänä. Lapsena hän ei halunnut olla keskipisteenä, joten harvinaisen syntymäpäivän tuoma huomio tuntui joskus kiusalliselta. ”Koulussa opettaja teki siitä aina numeron. Minua hävetti”, Raati naurahtaa.

Karkausvuodessa on ollut silti hohtonsa – varsinkin nyt, kun se on myös tyttären oma vuosi.

”Hieno tunne nähdä oma syntymäpäivä pitkästä aikaa merkittynä kalenteriin.”

Tavallisena vuonna Raatit juhlivat helmikuun 28. päivä.

Harvinainen syntymäpäivä ei ole aiheuttanut ongelmia. Järjestelmät ovat tunnistaneet sen yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. ”Facebook hälytti synttäreistä sekä 28. että 29. helmikuuta. Kaverit ihmettelivät, että taasko on juhlapäivä.”

Karkauspäivä lisätään kalenteriin joka neljäs vuosi, koska 365-päiväiset kalenterivuodet eivät aivan vastaa maan kiertoaikaa auringon ympäri. Maa matkaa auringon ympäri noin vuoden ja kuusi tuntia. Siksi ylimääräinen päivä joka neljäs vuosi riittää.

”Yritin selittää tätä vanhimmalle pojalle, joka on ekaluokalla. Tuskin hän oikein ymmärsi.”

Karkausvuonna 1984 Suomessa syntyi 65 076 lasta. Keski-Petäjän mukaan tarkkoja tietoja syntyneistä ei tuolta vuodelta ole, mutta määrää voi arvioida uusista väestötiedoista.

”29. helmikuuta 1984 syntyneitä oli vuonna 2014 kaikkiaan 223. Syntyneitä on voinut olla enemmän tai vähemmän, eivätkä kaikki välttämättä enää asu maassa tai ole elossa, ja mukana voi olla maahan muuttaneita”, kertoo Keski-Petäjä, joka on syntynyt itsekin tuona päivänä.

Karkausvuonna 2012 syntyi 59 493 lasta, joista karkauspäivänä 160. Yksi heistä, Minea Raati, on jo pohtinut tulevaa ammattiaan: Titi-nallen taustatanssija.

Frozen-kakku juhliin on jo tilattu. ”Syödään Elsa-kakkua, leikitään kotista ja kuunnellaan Robinia”, Minea suunnittelee.

Vesa Ranta
Kati (oik.) ja Minea Raati juhlivat maanantaina pitkästä aikaa oikeaa syntymäpäiväänsä, joka on 29. helmikuuta.
Kati (oik.) ja Minea Raati juhlivat maanantaina pitkästä aikaa oikeaa syntymäpäiväänsä, joka on 29. helmikuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat