Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helmikuu on yksi sateisimmista aikoihin

Eniten on satanut etelässä, jossa sade on tullut pääosin vetenä.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Pohjoisella Rautatiekadulla sai tehdä pitkiä hyppyjä päästääkseen vesilätäköiden yli Helsingissä tiistaina 26. tammikuuta 2016.
Pohjoisella Rautatiekadulla sai tehdä pitkiä hyppyjä päästääkseen vesilätäköiden yli Helsingissä tiistaina 26. tammikuuta 2016. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kuluva helmikuu on ollut yksi Suomen sateisimmista lähes koko maassa. Suurin sademäärä on mitattu Kouvolan Anjalassa, jossa tähän mennessä on satanut 129 millimetriä. Luku hätyyttelee Suomen ennätystä eli 131 millimetriä, joka on mitattu vuoden 1990 helmikuussa Tammisaaren Tenholassa.

”Nyt on erinomaiset mahdollisuudet, että ennätys menee rikki”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutila.

Suurimmat sademäärät ovat tulleet etelässä, jossa yli sadan millimetrin raja on mennyt rikki muutamalla paikkakunnalla. Hutilan mukaan suuri osa sateesta on tullut vetenä.

Myös lähes kaikkialla muualla helmikuu on ollut harvinaisen sateinen tai jopa mittaushistorian runsassateisin. Esimerkiksi Jyväskylässä on satanut noin 66 millimetriä. Tätä sateisempi helmikuu oli Jyväskylässä viimeksi vuonna 1995.

”Tätä voi luonnehtia harvinaiseksi eli esiintyy keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.”

Sateisiin ovat syynä matalapaineet ja lauha ilmamassa, joka on puskenut lounaasta Suomen ylle. Korkeapaineesta, jonka aikana sää on yleensä selkeä ja kylmä, ei helmikuussa ole juuri päästy nauttimaan.

Vähiten eli 29,1 millimetriä on satanut helmikuussa Vaalan Pelsossa Pohjois-Pohjanmaalla, jos otetaan mukaan paikkakunnat, joilta on päivittäinen mittaustulos.

Vain käsivarren Lapin sademäärät ovat Hutilan mukaan olleet lähellä tavanomaisia. Tilastollisesti Pohjois-Suomessa sataa tavallisestikin vähemmän kuin etelämpänä niin helmikuussa kuin ympäri vuoden.

Kuluva talvi on ollut koko maassa Hutilan mukaan tavallista sateisempi.

”Lauhkea, kostea säätyyppi on ollut vallitseva. Poikkeuksena olivat tammikuun kovat pakkaset, jolloin ei juuri satanut”, Hutila sanoo.

Helmikuun alkupuolella jokien veden korkeus on ollut kevättulvien tasolla Etelä-Suomessa ja Pohjanmaalla. Vantaanjoessa mitattiin 11.–12. päivä toiseksi suurin virtaama helmikuussa vuodesta 1937 lähtien.

Sateet ovat aiheuttaneet paikoin jäiden lähtöä joissa, ja kasautunutta jäätä on jouduttu purkamaan koneellisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat