Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Passijonot pitenevät kun tarkastukset kiristyvät

Jonot kiusaisivat Helsingistäkin lentäviä – Orpo haluaa siirtymäajat jos EU-linja tiukkenee.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) olisi toivonut Euroopan tiukennettuun passintarkastuskäytäntöön enemmän maakohtaista joustavuutta.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) olisi toivonut Euroopan tiukennettuun passintarkastuskäytäntöön enemmän maakohtaista joustavuutta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Tarkastusten on määrä lisätä turvallisuutta

 Kaikkien unionin ulkorajat ylittävien henkilöiden passit joutuvat pian tehotarkastukseen. Tavoitteena on kitkeä terrorismia ja muuta rikollisuutta.

 Tiukennukset koskevat kolmansien maiden kansalaisten lisäksi myös EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään.

 Passintarkastusta kiristetään paitsi EU:hun saapuville, myös EU-alueelta poistuville henkilöille.

Lontoo

EU-maat aikovat tiukentaa passitarkastuksia unionin ulkorajoille saavuttaessa ja sieltä lähdettäessä. Jatkossa kaikkien matkustajien – myös EU-kansalaisten – passit on määrä syynätä entistä tarkemmin.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että kaikkien lento-, meri- ja maateitse matkustavien passit skannattaisiin perusteellisesti kun he ylittävät Schengen-rajan.

Passin tietoja vertailtaisiin samalla Schengenin, Europolin ja kansallisten rekistereiden tietoihin. Tehostettujen tarkastusten on määrä selvittää, onko henkilö ehkä uhka turvallisuudelle, tai onko matkustusasiakirja kadonnut tai varastettu.

Tiukennuksista päättivät EU-maiden sisäministerit torstaina Brysselissä.

Lain tiukentamisen taustalla on terrorismin vastainen taistelu. Tuhannet EU-kansalaiset ovat lähteneet Syyriaan tai Irakiin jihadistien joukkoihin ja yrittävät myöhemmin palata vaivihkaa kotimaihinsa.

Pakolais- ja maahanmuuttokriisin takia liikkeellä on muutenkin paljon väkeä, jolla eivät ole kaikki paperit kunnossa.

Suomea EU-kokouksessa edustaneen sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan rekisteritarkastuksille oli EU-maiden laajan enemmistön kannatus. Suomi ajoi alun perin vain riskiperusteisia tarkastuksia.

”Toivoimme maakohtaista joustavuutta ja järjen käyttöä”, Orpo kertoi puhelimitse Brysselistä.

Tiukennukset tarkoittavat käytännössä muun muassa sitä, että Helsinki–Vantaa-lentokentällä on lisättävä Rajavartiolaitoksen henkilökuntaa.

Tarkastusten ulottaminen Schengen-alueelta lähteviin ja saapuviin EU-kansalaisiin ja heidän perheenjäseniinsä pidentää mitä todennäköisimmin jonoja.

Passin tai henkilötodistuksen perusteellinen tutkinta kestää noin 30 sekuntia.

Jäsenmaiden päätöksen mukaan meri- ja maarajoilla on kuitenkin mahdollista tehdä vain kohdennettuja EU-maiden passien skannauksia, jos passintarkastukset uhkaavat muuten hidastaa liikennettä suhteettoman paljon. Edellytyksenä on, että helpotukset eivät uhkaa johtaa turvallisuus- tai muihin riskeihin.

Kolmansien maiden kansalaisten passit skannataan entiseen tapaan.

Lentoasemilla EU-kansalaisten passien kohdennettuja tarkastuksia saa kuitenkin tehdä vain kuuden kuukauden siirtymäkauden ajan. Aika lasketaan uuden lainsäädännön voimaantulosta.

Orpon mukaan kattavat ja tiukat tarkastukset alkaisivat näin lentokentilläkin käytännössä 10 kuukauden kuluttua.

Lainmuutos menee vielä EU-parlamentin käsiteltäväksi. Lain nopeaa läpimenoa pidetään lähes varmana.

EU-puheenjohtajamaan Hollannin maahanmuutosta vastaava ministeri Klaas Dijkhoff ilmoitti torstaina Brysselissä, että ulkorajojen valvonnan tiukentaminen on tärkeä keino taistelussa terrorismia vastaan.

EU:n sisäministerit keskustelivat Brysselissä myös pakolaisongelmasta. Orpon mukaan EU:n Turkki-yhteistyö kriisin hoidossa näyttää viimeinkin etenevän. Ihmissalakuljettajia on tarkoitus pidättää ja pakolaisia auttaa Turkin puolella.

Kreikka sen sijaan ajautui taas törmäyskurssille muun EU:n kanssa.

Kreikan mielestä muut jäsenmaat eivät auta sitä tarpeeksi pakolaiskriisin hoidossa. Turkista Kreikkaan saapuu jopa 3 000 pakolaista päivässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat