Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi miettii aseistettuja varusmiehiä rajavartijoiden avuksi – sisäministeri Orpo ja kansliapäällikkö Nerg kiistävät väitteen

Hallitus miettii HS:n tietojen mukaan varusmiesten ja reserviläisten aseistamista, jotta Suomi pystyy toimimaan, jos itäraja uhkaa pettää. Sisäministeri Petteri Orpon (kok) ja ministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan asiasta ei ole keskusteltu.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Turvapaikanhakijoita saapui Sallan raja-asemalle tammikuussa.
Turvapaikanhakijoita saapui Sallan raja-asemalle tammikuussa. Kuva: Rio Gandara / HS

Kaksi toisistaan riippumatonta lähdettä sanoo HS:lle, että hallituksen maahanmuuttotyöryhmässä on ryhdytty pohtimaan aseistettujen varusmiesten ja reserviläisten käyttöä itärajan rajavartijoiden apuna.

Dramaattinen toimenpide edellyttäisi lainmuutoksia. Nykylain mukaan Puolustusvoimat ei voi antaa aseellista apua Rajavartiolaitokselle rauhan aikana.

Asiasta on toistaiseksi vasta keskusteltu. Mahdollisten lainmuutosten valmistelu kuuluu sisäasiainministeriölle.

HS:n tietojen mukaan uhkakuva on, että itärajaa vartioivat rajavartijat ja poliisivoimat eivät riitä, jos turvapaikanhakijoita alkaa tulla hallitsemattomasti koko rajan pituudelta.

”Lainsäädännön muutos tarvitaan. Lainsäädäntömme ei ole tämän hetken mahdollisten tilanteiden tasalla”, sanoo virkamieslähde.

Venäjältä on tullut toistaiseksi Suomeen yhteensä 1 371 turvapaikanhakijaa Lapin kahden raja-aseman, Sallan ja Raja-Joosepin kautta.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok), sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sekä maahanmuuttotyöryhmän pääsihteeri, Rajavartiolaitoksen eversti Erkki Matilainen kiistävät, että hallituksen maahanmuuttotyöryhmässä olisi ryhdytty pohtimaan aseistettujen varusmiesten lähettämistä itärajalle.

”Tätä ei ole edes sivuttu. Tämä ei ole ollut asialistalla eikä missään muussakaan aktiivisessa valmistelussa”, Orpo sanoo.

Orpon mukaan maahanmuutosta puhutaan joka päivä, ja keskusteluissa nousee esille erilaisia uhkakuvia.

”Jos maahanmuuttotilanne Euroopassa pahenisi ja itärajan yli tulisi suuria määriä ihmisiä, niin tämän tyyppisestä varautumisesta voisi olla kyse. Mutta kyllä se tällä hetkellä on aika kaukainen ajatus.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat