Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suursovun tiellä on vielä monta mutkaa

Vaikka yhteiskuntasopimus syntyisi viikonloppuna, se ei merkitse sen lopullista toteutumista.

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Yhteiskuntasopimusneuvotteluja käytiin torstaina osin elinkeinoministeri Olli Rehnin johdolla.
Yhteiskuntasopimusneuvotteluja käytiin torstaina osin elinkeinoministeri Olli Rehnin johdolla. Kuva: Kari Pullinen

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen välisiä neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta ovat pitkin viikkoa jumittaneet kiistat paikallisesta sopimisesta, vaikka edistystäkin on tapahtunut.

Hallitus haluaa sopimusta palavasti. Torstaina aamupäivällä neuvotteluja käytiin käytännössä elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) johdolla.

Halu löytää ratkaisu on kaikilla kova, sillä kukaan ei halua olla syntipukki, jonka syystä yhteiskuntasopimusneuvottelut jälleen kaatuvat.

Torstaina hankalaa tilannetta käsittelivät SAK:n työvaliokunta puhelinkokouksessaan ja Akavan hallitus. Päätöksiä ne eivät tehneet. Tänään perjantaina on koolla EK:n hallitus ja maanantaina SAK:n hallitus.

Jos sopu viikonloppuna tai myöhemmin syntyy, paketista näyttää tulevan yksi kaikkien aikojen vaikeimmista työmarkkinasopimuksista, koska sillä heikennetään poikkeuksellisesti palkansaajien työehtoja ja puututaan edunvalvonnan ydinkohtiin kuten liittojen valtaan.

Pakettiin kuuluisivat ainakin yksikkötyökustannuksia alentava työmarkkinasopimus ja linjaus paikallisesta sopimisesta. Lisäksi kokonaisuuteen voi kuulua vuoden 2017 keskitetty palkkaratkaisu ja päätös uudesta palkkamallista, jossa vientialat määräävät palkankorotusvaran. Lisäksi mukaan voi tulla hallituksen veropäätöksiä ja leikkausten ja aikeiden perumisia.

Tähän asti jonkinlaisena takarajana on pidetty helmikuun loppua eli ensi maanantaita, mutta vihoviimeisenä takarajana voi pitää huhtikuun alkua, jolloin hallitus päättää lähivuosien julkisen talouden menokehykset.

Kättä väännetään paikallisessa sopimisessa vieläkin periaatteellisista kysymyksistä: mitä ja millä ehdoilla paikallisesti voi sopia ja mikä on liittojen rooli neuvotteluissa.

Yleensä työmarkkinaneuvottelujen loppuvaiheessa tulee isoja käänteitä, kun todellinen sopimus alkaa häämöttää.

Työnantajille näyttää tällä hetkellä olevan tärkeintä saada mahdollisimman vapaat paikallisen sopimisen säännöt.

Työnantaja on ajanut linjaa, jonka mukaan jokseenkin kaikesta – myös palkoista – voisi sopia paikallisesti ilman liittojen siunausta tai erityisiä kriisilausekkeita.

Ay-liike haluaa selvät rajoitukset työpaikkasopimiseen.

Suursovun syntyminen ei ole varmaa vaikka keskusjärjestöjohtajat pääsisivät sopuun. Sen jälkeen esimerkiksi SAK:n liittojen kuten yhteiskuntasopimusta vankasti vastustaneen kuljetusalaa edustavan AKT:n pitää hyväksyä sopimus.

Vaikka AKT tällä kertaa ei sanoisikaan ei, edessä ovat todella vaikeat työehtoneuvottelut keskusjärjestöjen tekemän sopimuksen yksityiskohdista kuten paikallisesta sopimisesta ja työaikojen pidennyksistä.

Keskusjärjestöjen pitäisi kirjata riidaton ja selvä kirjaus, jonka mukaan liitot voivat neuvotella noin 300 työehtosopimusta hyvin erilaisille aloille.

Aikaa hallitus on antanut toukokuun loppuun, jos sopimus syntyy.

Aikarajaa monet liitot pitävät lähinnä vitsinä, sillä joillakin liitoilla työehtosopimukset ovat voimassa vielä vuoden. Esimerkiksi Paltan pitäisi neuvotella noin 150 sopimusta.

On paljon puhuttu, että yksi tai kaksi arkipyhää muutettaisiin työpäiviksi, mutta näin suoraviivaista päätöstä tuskin tulee.

Sopimukseen ehkä pikemmin kirjataan vain pidennettävä työaika. Palkansaajien mielestä kukin liitto voisi sitten sopia, miten pidennyksen toteuttavat.

Tämä siksi, että eri aloilla on hyvin erilaiset työajat ja niihin liittyvät korotukset.

Yksi esitys on ollut se, että työaikaa lisättäisiin yksityisellä puolella kolme päivää ilman palkankorotusta.

Tässä ehdotuksessa sairausajan palkkaa ja lomarahaa ei juuri heikennettäisi.

Julkisella puolella työajan pidennys saattaisi olla pitempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat