Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvokuljetuksen ryöstöä yrittäneet jatkoivat pakoaan – jäivät ilman saalista

Aseistautuneet ja naamioituneet ryöstäjät iskivät torstaiaamuna Helsingin ja Turun välisellä moottoritiellä. HS kertoo, mitä tapauksesta tiedettiin iltaan mennessä.

Kotimaa
 
Ensikuvat iskupaikalta: Arvokuljetuksen ryöstäjät polttivat auton
Ensikuvat iskupaikalta: Arvokuljetuksen ryöstäjät polttivat auton
Asemiehet iskivät arvokuljetukseen moottoritiellä Salon Suomusjärvellä. HSTV saapui paikalle pian iskun jälkeen - tässä ensikuvat tapahtumapaikalta. Kuvaus: Kaisa Hakkarainen, editointi: Esa Juntunen.

Mikä on viimeisin tieto tapahtuneesta?

Ryöstöä yrittäneitä ei ole vielä tavoitettu. Selvää on, että he eivät saaneet saalista.

”Tapauksen tutkinta on yhä pahasti kesken. Mitään uutta tiedotettavaa ei tässä vaiheessa ole”, kertoi tutkintaa johtava keskusrikospoliisin rikosylikomisario Heikki Topi-Hulmi HS:lle.

Mitä ryöstäjät yrittivät?

Aseistautuneet ja naamioituneet ryöstäjät iskivät torstaiaamuna noin kello 8.40 Helsingin ja Turun välisellä moottoritiellä. He sulkivat moottoritien sytyttämällä henkilöauton palamaan.

Ryöstöyritys tapahtui Helsingin suuntaan ajavien kaistalla Suomusjärven keskustan ja Kivihovin liittymän välillä. Ryöstäjät käyttivät ryöstötilanteessa ainakin kahta pakettiautoa, kuorma-autoa ja henkilöautoa.

Sami Kilpiö
Ryöstäjät pysäyttivät arvokuljetusauton Turun moottoritiellä torstaina muun muassa käyttämällä kuorma-autoa.
Ryöstäjät pysäyttivät arvokuljetusauton Turun moottoritiellä torstaina muun muassa käyttämällä kuorma-autoa.

Poliisin mukaan ryöstöyrityksen yhteydessä oli ammuttu arvokuljetusautoa ainakin tuulilasiin. Ylikomisario Timo Malisen mukaan ryöstäjät olivat ilmeisesti pysäyttäneet Turusta Helsinkiin matkalla olleen arvokuljetuksen kuorma-auton avulla.

Poliisin saaman ilmoituksen mukaan ryöstäjillä olisi ollut konetuliaseet. Ryöstäjät uhkasivat poliisin saamien tietojen mukaan myös räjähteillä. He pakottivat autossa yksin olleen kuljettajan ulos mutta he eivät onnistuneet saamaan autosta saalista.

Arvokuljetusauto kuuluu G4S Suomelle. Sen toimitusjohtajan Tauno Maksniemen mukaan ryöstön epäonnistuminen osoittaa, että arvokuljetusten turvallisuus on Suomessa yleensä hyvä.

Mitä ryöstöyrityksen jälkeen tapahtui?

”Siitä ei ole tietoa, mihin tekijät ovat poistuneet. Ilmansuunta on meille avoin”, kertoi keskusrikospoliisin rikosylikomisario Heikki Topi-Hulmi tiedotustilaisuudessa torstaina iltapäivällä.

Auton kuljettaja selvisi tilanteesta ilman fyysisiä vammoja. Autossa ei ollut muita.

Ryöstäjät jättivät polttamansa henkilöauton lisäksi kuorma-auton tapahtumapaikalle ja pakenivat kahdella pakettiautolla.

Sami Kilpiö
Ryöstäjät pakottivat autossa yksin olleen kuljettajan ulos. Moottoritien liikenne Helsingin suuntaan oli poikki.
Ryöstäjät pakottivat autossa yksin olleen kuljettajan ulos. Moottoritien liikenne Helsingin suuntaan oli poikki.

Mitä ryöstäjistä tiedetään?

Poliisilla ei ole vielä tietoa tekijöiden henkilöllisyydestä, lukumäärästä tai kansallisuudesta. Tekijöitä oli poliisin mukaan useita. Aiemmin päivällä poliisi kertoi HS:lle, että ainakin osa heistä olisi puhunut ryöstön yhteydessä suomea. Poliisin mukaan on mahdollista, että tekijät piileskelevät lähiseudulla tai ovat jatkaneet kauemmas.

Tapauksen tutkinta on siirretty keskusrikospoliisille, koska teko vaikuttaa järjestäytyneen rikollisryhmän tekemältä. Etsinnät ulottuvat Etelä-Suomen alueelle. Poliisi aikoo kasvattaa etsintöjä sitä laajemmalle, mitä enemmän aikaa ryöstöstä kuluu.

Silminnäkijän mukaan tapahtumapaikalla oli ollut siniseen haalariin pukeutuneita ihmisiä ohjaamassa liikennettä juuri ennen ryöstöyritystä kello 8.35.

Mitä tiedetään ryöstössä käytetyistä autoista?

Pakettiautot löytyivät muutaman kilometrin päästä ryöstöpaikalta. Poliisi epäilee, että ryöstäjät olivat jatkaneet matkaa kahdella tai kolmella henkilöautolla. Siten he olisivat käyttäneet teon yhteydessä kuutta tai seitsemää autoa.

Sami Kilpiö
Ryöstäjien mahdolliseesti käyttämä pakettiauto löytyi Ykköstien Autopurkaamo Oy:n pihasta.
Ryöstäjien mahdolliseesti käyttämä pakettiauto löytyi Ykköstien Autopurkaamo Oy:n pihasta.

Toinen pakettiauto löytyi Ykköstien autopurkaamo -nimisen yrityksen pihasta. Sen omistaja Reino Elovaara kertoo saapuneensa paikalle yhdeksän aikaan, jolloin ryöstäjien käyttämä pakettiauto oli jo pihassa. Hän ei nähnyt ketään.

Elovaara näki torstaina myös ryöstäjien käyttämän kuorma-auton ryöstöpaikalla, kun poliisitutkinta oli jo käynnissä. Hänen mukaansa sama auto oli ollut pysäköitynä Suomusjärven keskustassa kahden tai kolmen vuorokauden ajan ennen ryöstöä.

Poliisin käsityksen mukaan ryöstäjät ovat varastaneet käyttämänsä autot pääkaupunkiseudulta. HS:n hankkimien tietojen mukaan kuorma-auto oli varastettu Espoosta ja toinen pakettiautoista oli vuokrattu Helsingistä torstaina, mahdollisesti varastetulla ajokortilla.

Poliisi toivoo yleisövihjeitä puhelinnumeroon 0403713177 tai sähköpostiin tku.krp@poliisi.fi.

Aikajana: Saaliit arvokuljetusryöstöissä ovat olleet suurimmillaan useita miljoonia euroja
Elokuu 2006

Miesjoukko ryöstää arvokuljetusauton Ålandsbankenin autotallista Maarianhaminasta. Saalis on useita miljoonia. Kaksi ruotsalaismiestä tuomitaan vankeuteen. Ryöstöön epäillään sekaantuneen muitakin ihmisiä.

Helmikuu 2007

Naamioituneet miehet ryöstävät arvokuljetusauton Suomen Pankin pihalla Turussa. Tekijät saavat 1,5 miljoonaa euroa. Kovimmat tuomiot saavat ruotsalaiset, joiden tuomiot vaihtelevat viidestä yhdeksään vuoteen. Ryöstössä avustaneet suomalaiset ja virolaiset tuomitaan myös.

Huhtikuu 2007

Kolme oululaismiestä ryöstää arvokuljetuksen aseella uhaten Oulussa. Pakoautossa on hämäykseksi Ruotsin kilvet. Jutun päätekijä ryösti rahankuljetusauton Oulussa vuotta aiemmin. Miehet tuomitaan vankeuteen.

Marraskuu 2007

Miesjoukkio yrittää ryöstää arvokuljetusauton Liedon keskustassa. Poliisi ottaa kiinni 18 miestä, joista osa liittyy helmikuiseen Turun ryöstöön. Vuoden 2009 lopussa hovioikeus toteaa, että Liedossa kyse oli vain rikoksen valmistelusta, ja vapauttaa kaksi miestä. Tuomiota jää istumaan 12 miestä.

Heinäkuu 2009

Kaksi miestä ryöstää rahankuljetusauton Maarianhaminan keskustassa. He pakenevat mopolla mukanaan muutama rahasäkki mutta jäävät lähes heti kiinni. Tuomiot neljä ja viisi vuotta.

Huhtikuu 2011

Aseistautuneet ryöstäjät yrittävät päästä käsiksi arvokuljetusauton lastiin Loimaan keskustassa Varsinais-Suomessa. Poliisi estää ryöstön ja pidättää neljä ja myöhemmin vielä kolme teosta epäiltyä. Kahdella on yhteys Liedossa vuonna 2007 tehtyyn ryöstöön. Käräjäoikeus tuomitsee viisi törkeän ryöstön yrityksestä kahden vuoden ja kuuden kuukauden sekä neljän vuoden ja kahdeksan kuukauden välillä vaihteleviin vankeusrangaistuksiin. Turun hovioikeus pidentää kolmen vankeustuomioita.

Tässä ovat ryöstäjien käyttämät pakoautot
Tässä ovat ryöstäjien käyttämät pakoautot
HS löysi arvokuljetusauton ryöstäjien käyttämät kaksi pakettiautoa kun poliisi oli niitä tutkimassa. Poliisi tiedotti torstaina, että vaikka arvokuljetusautoa kohti oli ammuttu, kukaan ei loukkaantunut eivätkä ryöstäjät saaneet saalista. Kuvaus ja editointi: Arttu Luhtala. Toimittaja: Tomi Peurakoski.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat