Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palmen murhaan perehtynyt suomalaistaustainen kirjailija: Murha jäämässä ikuiseksi arvoitukseksi

Suomenruotsalaiset Poutiaisen veljekset selvittivät Palmen murhatutkinnan kiemuroita seitsemän vuoden ajan. Pertti Poutiaisen mukaan lainmuutos saattoi estää murhaajan paljastumisen.

Kotimaa
 
Teppo Moisio
Helsingin Sanomat kertoi Pertti ja Kari Poutiaisen selvitystyöstä 28. helmikuuta 1992.
Helsingin Sanomat kertoi Pertti ja Kari Poutiaisen selvitystyöstä 28. helmikuuta 1992. Kuva: Teppo Moisio
Tästä on kyse

Ruotsin pääministeri Palme ammuttiin 30 vuotta sitten

 Ruotsin pääministeri Olof Palmea ammuttiin Tukholman keskustassa 28. helmikuuta 1986, kun hän oli poistunut elokuvateatterista vaimonsa kanssa.

 Murhasta tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta tänä sunnuntaina. Murhaaja ja teon motiivi ovat yhä selvittämättä.

 Käräjäoikeus tuomitsi Christer Petterssonin Palmen murhasta elinkautiseen vankeuteen heinäkuussa 1989, mutta hovioikeus vapautti hänet myöhemmin samana vuonna. Pettersson kuoli vuonna 2004.

Ruotsin pääministerin Olof Palmen murha olisi voinut selvitä vielä viitisen vuotta sitten, mutta enää se ei ole mahdollista.

Näin uskoo ruotsinsuomalainen Pertti Poutiainen. Hän tuntee veljensä Karin ohella Palmen murhatutkinnan tapahtumat paremmin kuin kenties kukaan muu suomalaistaustainen yksityishenkilö.

Poutiaiset selvittivät Palmen murhatutkinnan kiemuroita seitsemän vuoden ajan. Heidän kirjansa Inuti labyrinten (Labyrintissä) julkaistiin Ruotsissa 1990-luvun puolivälissä.

Pertti Poutiainen
Pertti Poutiainen

”Murhatutkinnassa ei ole tapahtunut oikeastaan mitään oleellista enää vuosikymmeniin. Koko juttu on polkenut paikallaan”, Pertti Poutiainen sanoo.

59-vuotias Poutiainen asuu Tukholmassa ja työskentelee fysiikan opettajana lukiossa. Hän on Ruotsin ja Suomen kansalainen.

Poutiaisten selvitystyö sai alkunsa puolitoista vuotta murhan jälkeen. Tuolloin julkisuudessa kerrottiin, että murhaillan hätäpuhelutallenteet olisi tuhottu.

”Tuntui, että tässä on jotain mätää. Päätimme alkaa selvittää asiaa ja yksi kysymys johti aina toiseen”, Pertti Poutiainen kertoo.

Myöhemmin selvisi, että hätäpuhelutallenne onkin olemassa. Poutiaiset olivat kuitenkin ehtineet alkaa selvittää monia muitakin murhatutkinnan asioita.

Veljekset käsittelivät kirjassaan poliisin toimintaa murhayönä ja myöhempiä poliisitutkinnan tapahtumia.

”Emme ottaneet kirjassa kantaa siihen, kuka murhasi Palmen. Enkä ota siihen kantaa tänäkään päivänä”, Poutiainen sanoo.

Hän pitää epätodennäköisenä mutta ei mahdottomana, että murhaaja olisi Christer Pettersson.

Virallinen poliisitutkinta on Poutiaisen mielestä keskittynyt keräämään näyttöä vain Petterssonia vastaan ja unohtanut muut vaihtoehdot.

”Se on paha juttu”, Poutiainen sanoo.

”Murhaaja saattoi olla myös joku muu yksityishenkilö. Tai sitten se saattoi olla jonkinlainen konspiraatio [salaliitto], johon on voinut sekaantua useat tahot. Kaikki on mahdollista, sillä tiedämme liian vähän tapahtumasta.”

Runsas viisi vuotta sitten Pertti Poutiaista jännitti, voisiko Palmen murha viimeinkin selvitä.

Ruotsin tuolloisen lainsäädännön mukaan murha vanheni 25 vuodessa eikä sen jälkeen teosta voi syyttää enää ketään oikeudessa. Palmen murha olisi vanhentunut 28. helmikuuta 2011, mutta lakia muutettiin edellisenä vuonna niin, ettei murha vanhene koskaan.

”Se oli minulle hyvin suuri pettymys. Olin elätellyt pientä toivoa, että joku murhasta mahdollisesti tietävä olisi voinut kertoa tapahtumasta ilman pelkoa syytteeseen joutumisesta”, Poutiainen sanoo.

Tällöin myös muut kuin viranomaiset olisivat päässeet tutustumaan viranomaisten salaiseen tutkinta-aineistoon.

”Siinäkin olisi ollut mahdollisuus henkirikoksen selviämiseen. Mahdollisuus olisi totta kai ollut pieni mutta silti suurempi kuin nyt”, Poutiainen sanoo.

Poutiaisesta tuntui aikoinaan vastenmieliseltä, että Olof Palmen murha jäisi ikuiseksi arvoitukseksi.

”Nykyisin pidän tärkeämpänä sitä, ettei murhasta tuomita väärää ihmistä. Se on ollut päällimmäinen tunteeni tässä asiassa viimeiset 25 vuotta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat