Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinteistöliitolta kova ehdotus: Tupakointikieltoa rikkovien asunnot voitava ottaa haltuun

Kiinteistönomistajien edunvalvojan mielestä asuntojen haltuunottouhka olisi tehokkain keino saada ihmiset noudattamaan tupakointikieltoa.

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta / HS
Lakiuudistus rajoittaisi tupakointia entisestään.
Lakiuudistus rajoittaisi tupakointia entisestään. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Kiinteistöliitto ehdottaa kovaa rangaistusta taloyhtiöiden tupakointikieltoa rikkoville.

Kiinteistönomistajien edunvalvojan mielestä taloyhtiöiden pitäisi voida ottaa esimerkiksi parveketupakointikieltoa rikkovien asukkaiden asuntoja nykyistä helpommin haltuunsa.

”Haltuunotto tarjoaisi taloyhtiöille tehokkaan turvan, jos menettelyä pystyttäisiin käyttämään helpommin tupakointiin liittyvissä ongelmatilanteissa”, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Tuore lakiesitys saattaa estää asuntojen parveketupakoinnin jo ensi kesänä.

Esityksen mukaan taloyhtiöt voivat hakea kunnalta tupakointikieltoa asuntojen parvekkeille, pihoille sekä itse asunnoille. Kunta voi määrätä tupakointikiellon, jos tupakoinnista voi kulkeutua savua esimerkiksi toisen asunnon parvekkeelle. Tupakointikieltoa voisi jatkossa hakea myös silloin, jos savua voi levitä asunnosta toiseen talon rakenteita pitkin. Asuntoon tupakointikielto voitaisiin määrätä ainoastaan poikkeustapauksessa.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiö voi ottaa osakkeenomistajan asunnon huoneiston haltuunsa enintään kolmeksi vuodeksi. Taloyhtiö voi ottaa asunnon haltuunsa esimerkiksi silloin, jos asunnon omistaja ei maksa erääntyneitä yhtiövastikkeita, aiheuttaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle haittaa tai jos asunnossa vietetään häiritsevää elämää.

Haltuunottomenettelyn kynnys on Huplin mielestä asetettu korkealle.

”Tiedossamme ei ole oikeustapausta, jossa haltuunoton taustalla olisi tupakointi. Tupakkalain muutoksen rinnalla olisikin tarpeen tarkastella myös asuntoyhtiölain muutostarpeita.”

Huplin mielestä tarve lakimuutoksille on ilmeinen.

”Meiltä kysellään usein parveketupakoinnista ja sen rajoittamisesta.”

Isännöintiliiton hallituksen puheenjohtaja Ilkka Saarinen pitää Kiinteistöliiton ehdotusta kovana, mutta tehokkaana.

”Jos kotinsa voi kolmeksi vuodeksi menettää, niin olisi se ainakin tehokas keino. Harkittavaksi jää, nostettaisiinko parveketupakoinnin takia suomalaisen perheen tavarat lumihankeen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat