Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Rinne antaa hallitukselle ilmaisia neuvoja: Unohtakaa maakuntahallinto, keskittykää soteen

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne valmistautuu poliittisten ratkaisujen kevääseen.

Kotimaa
 
Studio Kulmapöytä: Onko Sdp lentoharjoituksen puolesta vai sitä vastaan?
Studio Kulmapöytä: Onko Sdp lentoharjoituksen puolesta vai sitä vastaan?
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Yhteinen lentoharjoitus Yhdysvaltojen kanssa on kuumentanut poliittista keskustelua. Mikä harjoituksessa vaivaa Sdp:tä? Pelottaako Venäjän reaktio? Keskustelun juontavat HS:n Piia Elonen ja Marko Junkkari.
Kuka?

Antti Rinne

 Vuonna 1962 syntynyt ensimmäisen kauden kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä.

 Nousi Sdp:n puheenjohtajaksi toukokuussa 2014 haastamalla puheenjohtajan Jutta Urpilaisen.

 Valtiovarainministeri Kataisen-Stubbin hallituksessa kesäkuusta 2014 toukokuuhun 2015.

 Toimi aiemmin puheenjohtajana ammattiliitto Prossa, Toimihenkilöunionissa ja Erityisalojen toimihenkilöliitto Ertossa.

Markus Jokela / HS
Antti Rinteen mukaan Sdp vastustaa kaikin voimin opintorahan leikkausta.
Antti Rinteen mukaan Sdp vastustaa kaikin voimin opintorahan leikkausta.

Tästä on tulossa kiireinen kevät oppositiolle, sen suurimmalle puolueelle Sdp:lle ja Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle.

Neuvottelut hallituksen ajamasta yhteiskuntasopimuksesta ovat loppusuoralla. Sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistus ja maakuntauudistus ovat ratkaisevassa vaiheessa.

Hallituksen on selvittävä äkkiä kasvaneesta turvapaikanhakijoiden määrästä – eikä julkinen talouskaan ole siinä kunnossa kuin on tavoiteltu.

Kaikkiin näihin hallituksen päänvaivoihin Rinteellä on mielestään hyviä neuvoja, ja osaan puolue on laatinut tai laatimassa oman vaihtoehtonsa.

Otetaan esimerkiksi työehdoista sopiminen paikallisesti, mikä on osa yhteiskuntasopimusta. Hallitus on antanut liitoille toukokuun loppuun asti aikaa neuvotella, miten yritystason sopimista edistetään työehtosopimuksissa. Sitten katsotaan, pitääkö asiasta säätää myös lailla.

Lailla pakottaminen ei Rinteen mukaan lisää luottamusta työpaikoilla. Hänen mielestään hallitus hosuu jälleen. ”Kaksi ja puoli kuukautta on täysin utopistinen aikataulu. Se on mahdoton tehtävä”, Rinne sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi aiemmin johtamansa ammattiliitto Pron: sillä on noin 90 erilaista työehtosopimusta, jotka kaikki siis pitäisi nyt keväällä avata ja neuvotella uusiksi.

”Jos olisin pääministeri, antaisin ohjeeksi, että lisätään paikallista sopimista työehtosopimusten kautta ja tarkastellaan vaikka vuoteen 2020 mennessä, onko se lisääntynyt siellä, missä on haluttu.”

Sotessa Sdp valmistelee hallituksen suunnitelmia ”täydentävää kokonaisuutta”, kunhan vain ensin tietäisi, mikä hallituksen malli lopulta on.

Hallitus on sopinut, että maa jaetaan 18 maakuntaan, joista vain 15 saa vastata soten järjestämisestä. Rinne ennustaa tästä epäsuhdasta perustuslaillisia vaikeuksia ja antaa taas ilmaisen neuvon hallitukselle:

”Unohtakaa maakuntahallinto. Keskityttäisiin nyt ennemmin siihen, miten ihmiset saavat sosiaali- ja terveyspalveluita ja pääsevät lääkäriin.”

Sdp on sotessakin eri linjoilla kuin hallitus. Joukko demareita kävi juuri Ruotsissa kuulemassa kokemuksia asiakkaan valinnanvapaudesta eli siitä, että julkisesti rahoitettu terveydenhoito avataan myös kriteerit täyttäville yksityisille tuottajille.

Hallitus on tuomassa mallia Suomeen, mutta Rinne varoittelee. Demareiden kuuleman mukaan ainakin Ruotsissa kustannukset ovat nousseet ja terveyserot kasvaneet.

”Siellä missä on köyhiä, palvelut vähenevät.”

Sdp:ltä on tulossa myös oma, Krista Kiurun laatima esitys maahantulijoiden kotouttamisesta. ”Kun juttelee kuntien edustajien ja paikallisten toimijoiden kanssa, heistä tuntuu, ettei kenelläkään ole kokonaistilanne hallinnassa. Koska hallitus tuo esityksen kotouttamisen kokonaisuudesta?”

Rinne on huolissaan turvallisuusuhasta, joka voi syntyä, jos maahan jää laittomasti oleskelemaan ilman turvapaikkaa jääneitä maahantulijoita.

Rinne antaa sisäministeriölle tunnustusta pakolaiskriisin tähänastisesta hoidosta, mutta hän ei hyväksy joitakin hallituksen turvapaikkapoliittiseen ohjelmaan liittyviä ehdotuksia.

Hänen mukaansa ei voi olla niin, että oleskeluluvan saaneille tehtäisiin oma erillinen sosiaaliturvajärjestelmänsä. Perheenyhdistämiselle kaavaillut tulorajat ovat Rinteen mielestä ”ihan järkyttävät”.

Ennen muita koitoksia Sdp valmistautuu vastustamaan hallituksen pian julkistettavaa suunnitelmaa leikata opiskelijoiden valtiolta saamaa opintorahaa.

”Me tulemme tekemään kaikkemme, että tällaista muutosta ei tehdä. Tässä tarjoan vaihtoehdoksi, että ei tehdä 200 miljoonan euron autoveron kevennystä, kuten hallitus esittää. Vaihtoehtoja on olemassa.”

Kuntavaaliteemat jo mielessä

1 Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä.

Sanon tuolta työmarkkinaelämän puolelta, että liittojen hallitukset.

2 Kehu kilpailijaa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) on varma valinta.

Hän on hoitanut jämäkästi ja jämptisti mutta kuitenkin inhimillisesti oman tehtävänsä liittyen turvapaikanhakijoihin.

3 Mikä sinua innostaa juuri nyt?

Olen tosi innostunut siitä, että saataisiin hallitus löytämään järkevämpiä vaihtoehtoja talouspolitiikan ja työmarkkinapolitiikan toteuttamiseksi. Tämä kuuluu työhöni nyt keskeisesti.

4 Mikä nyppii?

Se, että halutaan luoda kuvaa, että on vain yksi vaihtoehto yhteiskunnan ja talouden ongelmien ratkaisemiseksi. Hallitus tällaista kuvaa rakentaa.

5 Miten aiot viettää viikonloppusi?

Olen kotimiehenä lauantaina ja ajattelin pikkuisen miettiä kuntavaaliteemoja tulevaisuuteen liittyen.

Sitten olen sunnuntaina Klaukkalan markkinoilla ja tapaan piirien puheenjohtajat.

Työn merkeissä menee, mutta aion myös lukea. Pari dekkaria ja Jacob Södermanin elämäkerta ovat kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat