Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukioon lisää valinnaisuutta – kokeiluluvat hakuun

Syksyllä alkavaan kokeiluun valitaan noin 50 lukiota.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen pani lukion kokeiluluvat hakuun perjantaina.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen pani lukion kokeiluluvat hakuun perjantaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Yhdeksän kurssia kummastakin korista

  Valinnaisuus koskee reaaliaineita, jotka on jaettu kahteen ryhmään: ympäristö- ja luonnontieteisiin (biologia, maantiede, fysiikka, kemia ja terveystieto) sekä humanistis-yhteiskunnallisiin aineisiin (historia, yhteiskuntaoppi, uskonto/elämänkatsomustieto, psykologia, filosofia).

  Opiskelija valitsee halutessaan kummastakin ryhmästä vähintään yhdeksän syventävää kurssia. Pakollisia ovat vain yksi kurssi terveystietoa ja yksi kurssi uskontoa /elämänkatsomustietoa, koska ne on mainittu lukiolaissa.

  Kokeilun valinnaisuus ei koske muita oppiaineita ja aineryhmiä.

Opetusministeriö pani perjantaina hakuun luvat kokeilla tavallisesta tuntijaosta poikkeavaa eli nykyistä valinnaisempaa lukiota. Tuntijakokokeilu tuo opiskelijalle tuntuvasti lisää valinnaisuutta reaaliaineissa, mikäli hän sitä haluaa.

Haku kokeiluun päättyy huhtikuussa, ja päätökset tehdään toukokuun aikana. Kokeilu alkaa 1. elokuuta noin 50 lukiossa.

Tavoitteena on saada kokemuksia valinnaisemman tuntijaon ja yksilöllisempien opiskeluvalintojen toimivuudesta.

Kokeilutuntijaossa pakollisten kurssien määrä laskee 30–34 kurssiin voimassa olevan tuntijaon 47–51 kurssista.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) mukaan lukiokentällä on toivottu rohkeampia uudistuksia, koska vuonna 2014 päätetyssä lukion tuntijaossa muutokset jäivät pieniksi.

”Viimeksi tehdyt tuntijaon muutokset koskivat muutamia yksittäisiä aineita, mutta lukion rohkea uudistaminen jäi toteutumatta. Nyt lukion uudistaminen aloitetaan kokeilujen avulla. Valinnaisuutta on luvassa lisää, ja reaaliaineet kootaan kahdeksi kokonaisuudeksi. Opiskelijoille se merkitsee aivan uusia mahdollisuuksia syventyä opinnoissa ja rakentaa polkuja jatko-opintoihin jo lukion aikana”, ministeri sanoo.

Samaa mieltä olivat perjantain tiedotustilaisuudessa Pro Lukio -yhdistyksen ja Suomen lukiolaisten liiton edustajat.

”Uhkana on, että maailma muuttuu, mutta lukio ei”, sanoi Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Elli Luukkainen.

”Vapaus valita on motivaatiotekijä, jolloin voi olla helpompi löytää oma kiinnostuksen kohteensa myös lukion jälkeen”, Luukkainen arvioi.

Myös Pro Lukion puheenjohtaja, rehtori Kyösti Värri korosti motivaatiota. Värrin mukaan kokeilumalli turvaa vastakin laaja-alaisen yleissivistyksen, koska opiskelijan tulee opiskella molempien reaaliainekorien opintoja. Värrin mukaan on myös hyvin mahdollista, että valtaosalla kokeilulukioiden opiskelijoista muutokset kurssivalinnoissa ovat vähemmän radikaaleja.

Värri muistuttaa myös, että nytkin noin 10 000 lukiolaista opiskelee 73 erikoislukiossa väljemmän tuntijaon mukaisesti.

”Kokemukset näissä erityistehtävän saaneissa lukioissa ovat olleet myönteisiä. Selkeyden vuoksi on hyvä, että tuntijakokokeilu suunnataan lähinnä muihin kuin erityisen koulutustehtävän lukioihin”, Värri totesi.

Ministeri Grahn-Laasosen mukaan erikoislukioiden asemaakin pohditaan. Hän myönsi niiden lupiin äsken vuoden jatkoajan. Vastedes erikoislukioille saattaa tulla myös osaamistaan muillekin jakava eli kehittävä rooli.

Grahn-Laasosen mukaan lukion tehtävä on vastakin luoda yleissivistystä, antaa valmiuksia jatko-opintoihin ja auttaa jokaista opiskelijaa löytämään oma opintopolkunsa.

”Yleissivistys ei ole pelkästään tietoa, vaan myös valmiuksia ja taitoja toimia nopeasti muuttuvassa maailmassa. Siihen kuuluu kyky ajatella monipuolisesti, hahmottaa kokonaisuuksia ja havaita asioiden yhteyksiä. Myös luovan ajattelun taito on osa yleissivistystä”, Grahn-Laasonen sanoo.

Kokeilu kohdentuu lukion tämän vuoden ja ensi vuoden syksyllä aloittaviin opiskelijoihin. Opiskelijat voivat itse valita, opiskelevatko he kokeilussa olevan tuntijaon vai vuonna 2014 hyväksytyn asetuksen mukaisen tuntijaon mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat