Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvokuljetuksen ryöstöyrityksessä käytettiin pistoolia – myös räjähteistä merkkejä

Ryöstäjät jatkavat yhä pakoaan. Tapahtumapaikalla ollut kelikamera pimennettiin ilmeisesti tahallaan etukäteen.

Kotimaa
 
Tässä ovat ryöstäjien käyttämät pakoautot
Tässä ovat ryöstäjien käyttämät pakoautot
HS löysi arvokuljetusauton ryöstäjien käyttämät kaksi pakettiautoa kun poliisi oli niitä tutkimassa. Poliisi tiedotti torstaina, että vaikka arvokuljetusautoa kohti oli ammuttu, kukaan ei loukkaantunut eivätkä ryöstäjät saaneet saalista. Kuvaus ja editointi: Arttu Luhtala. Toimittaja: Tomi Peurakoski.

Arvokuljetusauton ryöstöyrityksessä torstaina Turun moottoritiellä käytettiin ainakin pistoolia, kertoo rikosylikomisario Heikki Topi-Hulmi keskusrikospoliisista. Sillä oli ammuttu useita laukauksia kohti arvokuljetusautoa. Merkkejä osumista oli sekä tuulilasissa että muualla autossa.

Ryöstäjät pysäyttivät G4S-yrityksen arvokuljetusauton torstaiaamuna Turun moottoritiellä Helsinkiin vievällä kaistalla Suomusjärven keskustan ja Kivihovin Teboilin välillä. Arvokuljetuksen eteen ryöstäjät sumputtivat kuorma-auton sekä kaksi pakettiautoa ja sen taakse he sytyttivät palamaan henkilöauton. Yksi autoista oli vuokrattu väärän henkilöllisyystodistuksen avulla Helsingistä, loput varastettu muutamia päiviä ennen ryöstöyritystä pääkaupunkiseudulta.

Ryöstöyrityksessä arvokuljetusauton kuljettaja pakotettiin ulos, mutta saalista ryöstäjät eivät onnistuneet saamaan. Yksin autossa ollut kuljettaja selvisi tapahtumista ilman fyysisiä vammoja.

llman saalista jäänyt joukkio pakeni ennen poliisien paikalle saapumista. Jäljet päättyvät muutaman kilometrin päähän ryöstöpaikalta, minne ryöstäjät hylkäsivät käyttämänsä pakettiautot. Sieltä pakoa on poliisin arvion mukaan jatkettu kahdella tai kolmella henkilöautolla.

Tietoja ryöstäjien myöhemmistä liikkeistä tai mahdollisesta henkilöllisyydestä poliisilla ei Topi-Hulmin mukaan vielä ole.

Pistoolin tai ”pistoolin kaltaisen aseen” käyttö ryöstöyrityksessä on Topi-Hulmin mukaan selvinnyt paikalta löytyneiden hylsyjen teknisessä tutkinnassa. Käsiaseesta kertoi poliisille myös arvokuljetusauton kuljettaja.

Poliisin saaman ilmoituksen mukaan ryöstäjillä olisi ollut konetuliaseet. Jos konetuliaseita on ollut, niillä ei kuitenkaan ole hylsylöytöjen perusteella ammuttu.

Pistoolin laukaukset vaurioittivat, mutta eivät lävistäneet tuulilasia. Topi-Hulmi ei kerro, onko laukauksia ammuttu kohti kuljettajaa vai esimerkiksi kohti tyhjää matkustajan paikkaa.

Sami Kilpiö
Poliisi tutki arvokuljetusauton ryöstössä käytettyä kuorma-autoa Turun moottoritien lähellä.
Poliisi tutki arvokuljetusauton ryöstössä käytettyä kuorma-autoa Turun moottoritien lähellä.
Sami Kilpiö
Harhautuksen käytetty henkilöauto jäi ajoradalle.
Harhautuksen käytetty henkilöauto jäi ajoradalle.

Poliisin pian ryöstöyrityksen jälkeen saamien tietojen mukaan ryöstäjät olisivat uhanneet myös räjähteillä. Niistä on Topi-Hulmin mukaan löytynyt merkkejä ryöstäjien hylkäämien autojen teknisessä tutkinnassa. Itse räjähteitä autoissa ei kuitenkaan ollut, mikä voi Topi-Hulmin mukaan viitata siihen, että ryöstäjät ovat ottaneet ne paon yhteydessä mukaansa.

Ryöstöyritys vaikuttaa poliisin mukaan hyvin suunnitellulta ja todennäköisesti järjestäytyneen rikollisuuden tekemältä. Huolellisuudesta kertoo esimerkiksi se, että lähellä ryöstöpaikkaa sijainnut kelikamera pimeni oudosti vain hetki ennen ryöstöä. Pimenemisestä kertoi ensimmäisenä MTV.

Topi-Hulmin mukaan teknisessä tutkinnassa on selvinnyt, että kamera on todennäköisesti pimennetty tahallaan.

Poliisi on osana esitutkintaa kuullut aikaisempien arvokuljetusryöstöjen tekijöitä tai niitä yrittäneitä sekä ollut yhteyksissä ”useisiin ulkomaihin”. Väkivaltaisia arvokuljetusryöstöjä on menneinä vuosina tehty esimerkiksi Ruotsissa. Tutkinnassa ei kuitenkaan ole Topi-Hulmin mukaan ilmennyt mitään ratkaisevaa.

Yksi ryöstössä käytetyistä autoista vuokrattiin varastetun ajokortin avulla Helsingin Herttoniemessä sijaitsevasta Ideam Oy:stä. Vuokraaja oli yhtiön toimitusjohtajan mukaan ”kuusikymppinen rouva, turkislakki ja turkikset yllä”. Nainen puhui suomea. Myös tätä tutkintalinjaa on Topi-Hulmin mukaan seurattu: kelle varastettu ajokortti kuului ja miten se ehkä olisi päätynyt rouvan haltuun. Rouvan henkilöllisyydestä ei kuitenkaan ole saatu vielä minkäänlaista varmuutta.

Ryöstöpaikalla ryöstäjiä oli ehkä viisi tai kuusi. Tarkka lukumäärä ei ole selvinnyt. Ryöstäjät ohjasivat ryöstöpaikalla sinisissä haalareissa muuta liikennettä ohi tapahtumapaikan. Haalareista ei tutkinnassa ole ollut apua. ”Standarditavaraa”, Topi-Hulmi kuvailee.

Poliisilla on runsaasti silminnäkijähavaintoja itse ryöstöpaikalta, mutta se mistä havaintoja edelleen ja etenkin kaivataan, on Kivihovin Teboilin alue, jonne ryöstäjät hylkäsivät pakettiautonsa ja josta jatkoivat eteenpäin. Sieltä ei Topi-Hulmin mukaan vielä ole tullut varteenotettavia vihjeitä.

Myös havainnot ryöstössä käytetyistä autoista kiinnostavat. Kuorma-autosta on havaintoja Suomusjärven keskustasta ryöstöyritystä edeltäviltä päiviltä, mutta harmaan ja sinisen pakettiauton vaiheet ryöstöä edeltäviltä päiviltä ovat yhä hämärän peitossa.

Mahdolliset havainnot voi ilmoittaa poliisille puhelimitse 040-371 3177 tai sähköpostilla tku.krp@poliisi.fi.

Näitä autoja poliisi etsii:
Poliisi
Poliisi
Poliisi
Aiempia arvokuljetusryöstöjä ja ryöstöyrityksiä: Saaliit jopa miljoonia euroja

Elokuu 2006 Miesjoukko ryöstää arvokuljetusauton Ålandsbankenin autotallista Maarianhaminasta. Saalis on useita miljoonia. Kaksi ruotsalaismiestä tuomitaan vankeuteen. Ryöstöön epäillään sekaantuneen muitakin ihmisiä.

Helmikuu 2007 Naamioituneet miehet ryöstävät arvokuljetusauton Suomen Pankin pihalla Turussa. Tekijät saavat 1,5 miljoonaa euroa. Kovimmat tuomiot saavat ruotsalaiset, joiden tuomiot vaihtelevat viidestä yhdeksään vuoteen. Ryöstössä avustaneet suomalaiset ja virolaiset tuomitaan myös.

Huhtikuu 2007 Kolme oululaismiestä ryöstää arvokuljetuksen aseella uhaten Oulussa. Pakoautossa on hämäykseksi Ruotsin kilvet. Jutun päätekijä ryösti rahankuljetusauton Oulussa vuotta aiemmin. Miehet tuomitaan vankeuteen.

Marraskuu 2007 Miesjoukkio yrittää ryöstää arvokuljetusauton Liedon keskustassa. Poliisi ottaa kiinni 18 miestä, joista osa liittyy helmikuiseen Turun ryöstöön. Vuoden 2009 lopussa hovioikeus toteaa, että Liedossa kyse oli vain rikoksen valmistelusta, ja vapauttaa kaksi miestä. Tuomiota jää istumaan 12 miestä.

Heinäkuu 2009 Kaksi miestä ryöstää rahankuljetusauton Maarianhaminan keskustassa. He pakenevat mopolla mukanaan muutama rahasäkki mutta jäävät lähes heti kiinni. Tuomiot neljä ja viisi vuotta.

Huhtikuu 2011 Aseistautuneet ryöstäjät yrittävät päästä käsiksi arvokuljetusauton lastiin Loimaan keskustassa Varsinais-Suomessa. Poliisi estää ryöstön ja pidättää neljä ja myöhemmin vielä kolme teosta epäiltyä. Kahdella on yhteys Liedossa vuonna 2007 tehtyyn ryöstöön. Käräjäoikeus tuomitsee viisi törkeän ryöstön yrityksestä kahden vuoden ja kuuden kuukauden sekä neljän vuoden ja kahdeksan kuukauden välillä vaihteleviin vankeusrangaistuksiin. Turun hovioikeus pidentää kolmen vankeustuomioita.

Ensikuvat iskupaikalta: Arvokuljetuksen ryöstäjät polttivat auton
Ensikuvat iskupaikalta: Arvokuljetuksen ryöstäjät polttivat auton
Asemiehet iskivät arvokuljetukseen moottoritiellä Salon Suomusjärvellä. HSTV saapui paikalle pian iskun jälkeen - tässä ensikuvat tapahtumapaikalta. Kuvaus: Kaisa Hakkarainen, editointi: Esa Juntunen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat