Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salon ryöstö­yrityksessä käytettiin pistoolia

Ryöstäjät jatkavat yhä pakoaan. Tapahtumapaikalla ollut kelikamera pimennettiin ilmeisesti tahallaan etukäteen.

Kotimaa
 
Arvokuljetusauton ryöstäjät yrittivät karistaa takaa-ajajat heittelemällä piikkejä vuonna 2002 Turussa
Arvokuljetusauton ryöstäjät yrittivät karistaa takaa-ajajat heittelemällä piikkejä vuonna 2002 Turussa
Arvokuljetusauto yritettiin ryöstää Turussa näyttävästi vuonna 2002. Pakenevat ryöstäjät heittelivät piikkejä takaa-ajajien renkaiden puhkomiseksi. Uutinen on julkaistu 5.8.2002. Toimittaja: Tomi Peurakoski.
Tästä on kyse

Arvokuljetusautosta ei saatu saalista

 G4S-yrityksen arvokuljetusauto yritettiin ryöstää torstaiaamuna Turun moottoritiellä. Tekijät eivät saaneet saalista.

 Yksi ryöstöautoista vuokrattiin varastetun ajokortin avulla Helsingin Herttoniemestä.

 Vuokraaja oli yhtiön mukaan turkiksiin pukeutunut nainen, joka käytti varastettua henkilötodistusta.

 Ryöstöpaikalla tekijöitä epäillään olleen 5–6.

Arvokuljetusauton ryöstöyrityksessä torstaina Turun moottoritiellä käytettiin ainakin pistoolia, kertoo rikosylikomisario Heikki Topi-Hulmi keskusrikospoliisista.

Sillä oli ammuttu useita laukauksia kohti arvokuljetusautoa. Merkkejä osumista oli tuulilasissa ja muualla autossa. Pistoolin tai ”pistoolin kaltaisen aseen” käyttö on selvinnyt paikalta löytyneiden hylsyjen teknisessä tutkinnassa. Käsiaseesta kertoi poliisille myös arvokuljetusauton kuljettaja.

Poliisin saaman ilmoituksen mukaan ryöstäjillä olisi ollut konetuliaseet. Jos näin on ollut, niillä ei kuitenkaan ole hylsylöytöjen perusteella ammuttu.

Pistoolilaukaukset vaurioittivat tuulilasia mutta eivät lävistäneet sitä. Topi-Hulmi ei kerro, onko laukauksia ammuttu kohti kuljettajaa vai esimerkiksi kohti tyhjää matkustajan paikkaa.

Poliisin saamien tietojen mukaan ryöstäjät olisivat uhanneet tilanteessa myös räjähteillä. Niistä on löytynyt merkkejä ryöstäjien hylkäämien autojen teknisessä tutkinnassa. Itse räjähteitä autoissa ei ollut. Topi-Hulmin mukaan on mahdollista, että tekijät ovat ottaneet ne paetessaan mukaansa.

Ryöstäjät pysäyttivät G4S-yrityksen arvokuljetusauton torstaiaamuna Turun moottoritiellä Helsinkiin vievällä kaistalla Suomusjärven keskustan ja Kivihovin Teboilin välillä.

He sumputtivat kuorma-auton sekä kaksi pakettiautoa ja sytyttivät taakse palamaan henkilöauton. Yksi autoista oli vuokrattu väärällä henkilöllisyystodistuksella Helsingistä, loput varastettu joitain päiviä aikaisemmin pääkaupunkiseudulta.

Arvokuljetusauton kuljettaja pakotettiin ulos, mutta saalista ryöstäjät eivät saaneet. Yksin autossa ollut kuljettaja selvisi tapahtumista vammoitta.

Joukkio pakeni ennen poliisien saapumista. Jäljet päättyvät parin kilometrin päähän ryöstöpaikalta, minne tekijät hylkäsivät käyttämänsä pakettiautot. Sieltä pakoa on poliisin arvion mukaan jatkettu kahdella tai kolmella henkilöautolla.

Tietoja ryöstäjien myöhemmistä liikkeistä tai henkilöllisyydestä poliisilla ei Topi-Hulmin mukaan vielä ole.

Ryöstöyritys vaikuttaa poliisin mukaan hyvin suunnitellulta. Taustalla epäillään olevan järjestäytynyttä rikollisuutta. Huolellisuudesta kertoo esimerkiksi se, että lähellä ryöstöpaikkaa sijainnut kelikamera pimeni selittämättömästi hetki ennen ryöstöä. Pimenemisestä kertoi ensimmäisenä MTV.

Poliisin esitutkinnassa on kuultu aiempien arvokuljetusryöstöjen tekijöitä. Poliisi on myös ollut yhteydessä tahoihin ”useisissa ulkomaissa”. Väkivaltaisia arvokuljetusryöstöjä on aiemmin tehty esimerkiksi Ruotsissa.

Yksi ryöstöautoista vuokrattiin varastetun ajokortin avulla Helsingin Herttoniemessä sijaitsevasta Ideamista. Vuokraaja oli yhtiön mukaan turkiksiin pukeutunut noin 60-vuotias nainen, joka puhui suomea.

Tätäkin tutkintalinjaa on Topi-Hulmin mukaan seurattu: kenelle varastettu ajokortti kuului ja miten päätyi naisen haltuun. Naisen henkilöllisyydestä ei ole varmuutta.

Ryöstöpaikalla ryöstäjiä oli viisi tai kuusi. Ryöstäjät ohjasivat ryöstöpaikalla sinisissä haalareissa muuta liikennettä ohi tapahtumapaikan. Haalareista ei tutkinnassa ole ollut apua. ”Standarditavaraa”, Topi-Hulmi kuvailee.

Poliisilla on runsaasti silminnäkijähavaintoja ryöstöpaikalta. Niitä kaivataan yhä erityisesti Kivihovin Teboilin alueelta, jonne ryöstäjät hylkäsivät pakettiautonsa ja jatkoivat eteenpäin.

Myös havainnot ryöstössä käytetyistä autoista kiinnostavat poliisia.

Tiedot voi ilmoittaa poliisille puhelimitse 040-371 3177 tai sähköpostilla tku.krp@poliisi.fi.

Sami Kilpiö
Poliisi tutki arvokuljetusauton ryöstössä käytettyä kuorma-autoa Turun moottoritien lähellä.
Poliisi tutki arvokuljetusauton ryöstössä käytettyä kuorma-autoa Turun moottoritien lähellä.
Sami Kilpiö
Harhautuksen käytetty henkilöauto jäi ajoradalle.
Harhautuksen käytetty henkilöauto jäi ajoradalle.
Poliisi
Poliisi
Poliisi
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat